Την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να αυξηθεί το απόθεμα των ακινήτων που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ζητούν οι εν δυνάμει ωφελούμενοι του προγράμματος, η αγορά real estate αλλά και οι τράπεζες που «τρέχουν» για τις προεγκρίσεις δανείων, ωστόσο για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει όχι μόνο να βρεθεί το ακίνητο αλλά και να έχει την απαιτούμενη ηλεκτρονική ταυτότητα.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου τα ακίνητα που «κουμπώνουν» στο πρόγραμμα θα έχουν αυξηθεί καθώς πολλοί ιδιοκτήτες – πωλητές θα έχουν προχωρήσει στην έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας, δηλαδή θα έχουν προχωρήσει στις τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών που στις «βαριές» περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν 6-7 μήνες και φυσικά χρήμα. Εξέλιξη που πιθανόν να φρενάρει τις τιμές.
Ιδανικά, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, το πρόγραμμα θα έπρεπε να επεκταθεί χρονικά πέραν του Ιουνίου 2026, όταν και «πέφτει αυλαία». Σύμφωνα με πηγές πέριξ των Βρυξελλών, μια κατ’ αρχήν συζήτηση μάλλον θα έβρισκε ευήκοα ώτα καθώς η στεγαστική κρίση έχει χτυπήσει συνολικά την Ε.Ε και η Κομισιόν θα αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας και Στέγασης Νταν Γιόργκενσεν σε διαδοχικές ερωτήσεις του ευρωβουλευτή τη Ν.Δ Γιώργου Αυτιά.
Ειδικότερα, η Κομισιόν θα υποβάλει ευρωπαϊκό σχέδιο για οικονομικά προσιτή στέγη και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα καθιερώσει μια πανευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα για βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης, θα υποβάλει πρόταση που θα παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη στεγαστική αγορά, διπλασιάζοντας τις ήδη προγραμματισμένες επενδύσεις για τη στέγη και θα ενισχύσει τη συνεργασία με τις εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες.
Μένει να δουν οι Ευρωπαίοι πολίτες πότε θα γίνουν όλα τα παραπάνω και κυρίως πότε θα αρχίσουν να αποδίδουν. Επί του παρόντος, οι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου 2» – αλλά και μη δικαιούχοι που ψάχνουν για «δικό τους κεραμίδι» – αγωνιούν για τη θετική έκβαση της αναζήτησης ακινήτου.
Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, όποιος πληροί τα κριτήρια (εντός και εκτός προγράμματος) και διαθέτει ίδια κεφάλαια (10% για το «Σπίτι μου» και άνω 20% για τους υπόλοιπους) μπορεί να πάρει στεγαστικό δάνειο. Η δυσκολία είναι να βρει ακίνητο σε τιμή που να αντέχει η «τσέπη» του τα επόμενα 20-25 χρόνια. Αλλωστε μετά την οικονομική κρίση οι Ελληνες έχουν γίνει πιο συντηρητικοί, πιο υπεύθυνοι σε ό,τι αφορά τον δανεισμό.
Πηγή:
imerisia