Σκληρότερη στάση του Λονδίνου απέναντι στο Ιράν – Καταδικάζει τη βία και προαναγγέλει νέες κυρώσεις
Σαφές μήνυμα καταδίκης προς την Τεχεράνη έστειλε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υπουργό Εξωτερικών Υβέτ Κούπερ να κάνει λόγο στη Βουλή για «την πιο αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων στο Ιράν εδώ και τουλάχιστον δεκατρία χρόνια». Η υπουργός κατήγγειλε αναφορές για χιλιάδες νεκρούς και μαζικές συλλήψεις, υπογραμμίζοντας ότι το Λονδίνο απαιτεί από τις ιρανικές αρχές σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και άμεσο τερματισμό της βίας.
Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Στο διπλωματικό επίπεδο, η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε απευθείας διαβήματα προς την ιρανική ηγεσία, ενώ κλήθηκε και ο Ιρανός πρέσβης στο Λονδίνο για να δοθούν εξηγήσεις. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει σε νέα νομοθεσία για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων, με στόχευση κρίσιμους τομείς της ιρανικής οικονομίας, σε συντονισμό με συμμάχους και ευρωπαϊκούς εταίρους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας, με την υπουργό να αναφέρεται σε απειλές που συνδέονται με το ιρανικό καθεστώς επί βρετανικού εδάφους και στη δέσμευση της κυβέρνησης να τις αντιμετωπίσει με ενισχυμένα νομικά και επιχειρησιακά εργαλεία. Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώθηκε ότι προτεραιότητα παραμένει η προστασία Βρετανών υπηκόων που κρατούνται στο Ιράν.
Πολιτικοί αναλυτές στο Λονδίνο εκτιμούν ότι η σημερινή τοποθέτηση αποτυπώνει μια στρατηγική ισορροπίας: υψηλών τόνων δημόσια καταδίκη και αυστηροποίηση των κυρώσεων, χωρίς κινήσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Τεχεράνη ως επιχείρημα «ξένης υποκίνησης» των διαδηλώσεων.
Πηγή ertnews.gr



