Silicon Valley: Οι κολοσσοί της τεχνολογίας επανακαθορίζουν την αξιολόγηση προσωπικού
Σε ριζική αναδιάρθρωση της εργασιακής κουλτούρας προχωρούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley προκαλώντας ανακατατάξεις στην αξιολόγηση του προσωπικού. Google, Microsoft και Meta υιοθετούν αυστηρότερη διαχείριση των επιδόσεων των εργαζομένων και στέλνουν αυστηρό μήνυμα: η εποχή των ανέσεων και της χαμηλής υπευθυνότητας έχει τελειώσει.
Με τακτικές «καρότο και μαστίγιο» υπόσχονται γενναιόδωρες ανταμοιβές για τις υψηλές επιδόσεις αλλά περιμένουν στη γωνία όσους δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες της διοίκησης απειλώντας με συνέπειες.
Οι εταιρείες τεχνολογίας εστιάζουν στην αποδοτικότητα εν μέσω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Την ίδια ώρα προσαρμόζονται στις απαίτησης της Wall Street για παραγωγικότητα
Στη Google, τη Microsoft και τη Meta, η διαχείριση των εργαζόμενων περνά σε άλλο επίπεδο: Από τη μια βάζουν σε εφαρμογή μια «μηχανή» παροχής κινήτρων και από την άλλη ενεργοποιούν την «πρέσα» των απομακρύνσεων, αντανακλώντας μια σαφή στροφή στην αξιολόγηση προσωπικού.
Δημοσίευμα του businessinsider.com καταγράφει τις αλλαγές που συντελούνται στο εργασιακό περιβάλλον με την καθιέρωση νέων μοντέλων διαχείρισης απόδοσης.

H διαχείριση των εργαζόμενων περνά σε άλλο επίπεδο
Google: Περισσότερες ανταμοιβές με… «κόφτες»
Η Google πρόσφατα τροποποίησε το σύστημα αξιολόγησης απόδοσης. Ωθεί τους υπαλλήλους της σε υψηλότερες επιδόσεις με κίνητρα στο μισθό τους καθιερώνοντας μπόνους και παραχώρηση μετοχών. Οι αλλαγές αυτές είναι ουδέτερες για τον προϋπολογισμό της πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξημένες ανταμοιβές για τις υψηλές επιδόσεις θα έρθουν εις βάρος εκείνων που λαμβάνουν «χαμηλή βαθμολογία», ενισχύοντας την πίεση για αριστεία και τιμωρώντας την στασιμότητα.
Microsoft: «Δεχτείτε το ή ξεχάστε τη δουλειά σας»
Η Microsoft υιοθετεί μια πιο επιθετική πολιτική. Η εταιρεία προσφέρει στους εργαζόμενους με «χαμηλές επιδόσεις» μια επιλογή: Να λάβουν αποζημίωση 16 εβδομάδων και να αποχωρήσουν οικειοθελώς ή να ενταχθούν σε ένα επίσημο σχέδιο βελτίωσης απόδοσης (PIP) με αυστηρές προθεσμίες.
Αν δεν τα καταφέρουν μπορεί να απομακρυνθούν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Επίσης, η επαναπρόσληψή τους, για τα επόμενα δύο χρόνια, αποκλείεται.
Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα «Pivot» της Amazon. Νωρίτερα φέτος, η Microsoft κατήγγειλε 2.000 θέσεις εργασίας που θεωρήθηκαν χαμηλής απόδοσης, χωρίς αποζημίωση.
Meta: To «μαχαίρι» του 5%
Η Meta έχει πρόσφατα υιοθετήσει το δικό της μοντέλο. Εφαρμόζει ετήσια περικοπή περίπου 5% του προσωπικού, στοχεύοντας κυρίως σε εργαζομένους με χαμηλότερες επιδόσεις, βάσει της αξιολόγησης που κάνει. Στην πράξη, σύμφωνα με όσα έχουν έρθει σε γνώση του Business Insider, οι περικοπές οδηγούν σε απολύσεις σε ετήσια βάση στις λεγόμενες «αποχωρήσεις χωρίς λύπη».
Επιπλέον, δημιουργεί «λίστες αποκλεισμού» απαγορεύοντας την επαναπρόσληψη ορισμένων υπαλλήλων εφαρμόζοντας την πολιτική αυτή ακόμη και σε άτομα με υψηλές επιδόσεις.


Μια νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει
Περισσότερα με λιγότερα
Αυτές οι στρατηγικές αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη αναπροσαρμογή της εργασιακής κουλτούρας. Καθώς οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται και η Wall Street απαιτεί αποτελεσματικότητα, οι εταιρείες πιέζουν τους εργαζόμενους να «κάνουν περισσότερα με λιγότερα».
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί μετρούν την επιτυχία με νέα κριτήρια και ζητούν σκληρή δουλειά και συνεχή απόδοση. Οι καλύτεροι αμείβονται πιο γενναιόδωρα από ποτέ, όμως τα λάθη και οι αποτυχίες «πληρώνονται» ακριβά εισάγοντας τον κόσμο της εργασίας σε μια νέα εποχή με «καρότα και μαστίγια».
Πηγή in.gr