Σφραγίζουν το φράγμα Φανερωμένης – Πόλεμος για το νερό στη Μεσαρά - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Σφραγίζουν το φράγμα Φανερωμένης – Πόλεμος για το νερό στη Μεσαρά

19 Ιουλίου 2024 -

Μονόδρομος ήταν για την Επιτροπή Διαχείρισης του φράγματος Φανερωμένης η απόφαση να σφραγιστεί το φράγμα καθώς τα αποθέματα νερού μειώνονται συνεχώς. Η απόφαση ελήφθη στην συνεδρίαση της Επιτροπής το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης όπου για μία ακόμα φορά τονίστηκε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι συμβαίνει με τις παράνομες συνδέσεις by pass που φαίνεται ότι από κει κάποιοι σπατάλησαν 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού την άνοιξη

Το προσωρινό κλείσιμο του φράγματος γίνεται μέχρις ότου οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήσουν την πραγματογνωμοσύνη που έχει ζητήσει επανειλημμένως ο Δήμος Φαιστού για τα by pass των παράνομων παροχετεύσεων που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή και φυσικά σφραγιστούν αυτές οι συνδέσεις.

Αφότου θα ολοκληρωθούν οι εργασίες σφράγισης των by pass αγωγών, το φράγμα θα λειτουργήσει ξανά, αλλά αποκλειστικά για τις ξηρικές περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος άρδευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση του νερού θα γίνεται με το “σταγονόμετρο” και με την τήρηση αυστηρού πλαφόν, καθώς τα αποθέματα του φράγματος βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Ουσιαστικά, τα αποθέματα νερού της “Φανερωμένης” βρίσκονται στο όριο ασφαλείας της υποδομής και έχουν σημάνει “κόκκινο συναγερμό” στην επιτροπή διαχείρισης του φράγματος.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Φαιστού έκανε λόγο για έγκλημα διαρκείας αναφορικά με τη διαχείριση των αποθεμάτων νερού του φράγματος της Φανερωμένης με αφορμή την αποκάλυψη των παράνομων συνδέσεων. Ένα κοινό μυστικό στην περιοχή που έπαψε να είναι μυστικό όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Πάντως πολύ σύντομα λένε οι πληροφορίες θα ξεκινήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης με το νερό που χάθηκε από το φράγμα μετά τη μήνυση που κατέθεσε πριν από περίπου ένα μήνα ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Ο Δήμαρχος είχε καταθέσει τη μήνυση όταν είχαν αποκαλυφθεί οι παράνομες συνδέσεις από όπου κάποιοι άδειαζαν το φράγμα αδιαφορώντας για την απελπιστική κατάσταση με τα αποθέματα νερού.

Την ίδια πάντως στιγμή η κατάσταση ολοένα και γίνεται και πιο δύσκολη καθώς η στάθμη των γεωτρήσεων μειώνεται συνεχώς και το υπουργείο Εσωτερικών δείχνει να μην είναι διατεθειμένο να δώσει έστω και προσωρινά λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Φαιστού κατέθεσε εκ νέου αίτημα ώστε να παραταθεί η κήρυξη έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας.

Όπως έχει αναφέρει ο Γρηγόρης Νικολιδάκης για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες χρειάζεται η εξόρυξη 10 νέων γεωτρήσεων. Παρά το τεκμηριωμένο πλήρως αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για να υπάρξει μία έκτακτη χρηματοδότηση της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Αυτό που θέλει ο Δήμος είναι να μπορέσει άμεσα, χθες στην κυριολεξία, να ανοίξει 5 γεωτρήσεις ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν και λόγω καλοκαιριού και στη συνέχεια με πέντε ακόμα να μπορέσει να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση αλλά και να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο ειδικά σε περιοχές που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνατότητες υδροδότησης όπως είναι η Γαλιά.

Μάλιστα οι υψηλές θερμοκρασίες που από ότι φαίνεται θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα έχουν επιδεινώσει την κατάσταση γεγονός που κάνει επιτακτικότερη την αντιμετώπιση, έστω και με ημίμετρα, της κατάστασης.

Η πίεση δε που δέχεται ο ίδιος ο Δήμαρχος αλλά και γενικότερα η δημοτική αρχή Φαιστού είναι πολύ μεγάλη καθώς οι αγρότες ζητούν νερό εδώ και τώρα ώστε να μπορέσουν να σώσουν την παραγωγή τους ειδικά στα ελαιόδεντρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Κρήτης επισημαίνει με ανακοίνωση της πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η ελλειμματική άρδευση.

H υπερβολική  άρδευση στο σύνολο της αρδευτικής περιόδου είτε σε μεμονωμένες εφαρμογές (ποτίσματα) είναι καθοριστικός παράγοντας εμφάνισης  ασθενειών, αύξησης των ζημιών  από τον δάκο,  συσσώρευσης αλάτων, απώλειας αζώτου και άλλων θρεπτικών συστατικών και ανάπτυξη ζιζανίων. Επιπρόσθετα, ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου επηρεάζονται αρνητικά από την υπερβολική άρδευση. Άρα όταν η άρδευση της ελιάς γίνεται εμπειρικά χωρίς επιστημονική καθοδήγηση έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη σπατάλη των υδατικών πόρων και αφετέρου τον κίνδυνο απώλειας της παραγωγής.

Ελλειμματική άρδευση & βέλτιστη παραγωγή

Σε περίπτωση μειωμένης  διαθεσιμότητας νερού (ξηρές περίοδοι), θα πρέπει να εφαρμόζεται ελλειμματική άρδευση. Ελλειμματική άρδευση σημαίνει μείωση της αρδευτικής δόσης σε ποσοστό που εξαρτάται από την καλλιέργεια και το στάδιο ανάπτυξης. Πρακτική που όταν εφαρμόζεται στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας όχι μόνο δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση της καλλιέργειας αλλά δύναται να βελτιώσει ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών και του παραγόμενου ελαιόλαδου. Η ελλειμματική άρδευση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση μείωση της παραγωγής, αλλά εφαρμογή της κατάλληλης ποσότητας νερού στα στάδια κατά τα οποία η καλλιέργεια χρειάζεται οπωσδήποτε νερό. Με τον τρόπο αυτόν, πετυχαίνουμε βέλτιστη παραγωγή εξοικονομώντας ταυτόχρονα και νερό.

Εφαρμόζοντας ελλειμματική άρδευση, οι αρδευτικές ανάγκες στα αναπτυγμένα ελαιόδεντρα μπορούν να μειωθούν  στις ενδεικτικές τιμές των 120-160 m3/στρέμμα/έτος.

Οι ποσότητες άρδευσης αποτελούν μια εκτίμηση και αυτό γιατί η ακρίβεια στη δόση και τη συχνότητα άρδευσης καθορίζονται µε βάση τα μετεωρολογικά στοιχεία της κάθε περιοχής, τον τύπο του εδάφους (ελαφρύ, μέσο, βαρύ), την ηλικία των ελαιόδεντρων και τον χρόνο της προηγούμενης άρδευσης. Παράλληλα η εφαρμογή στάγδην άρδευσης, καθώς και η  ετήσια συντήρηση του δικτύου άρδευσης μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του νερού άρδευσης κυρίως σε περιοχές µε μειωμένη διαθεσιμότητα νερού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθείται τα Δελτία Άρδευσης που  εκδίδονται σε εβδομαδιαία βάση (ημέρα Πέμπτη), για όλη την αρδευτική περίοδο από το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, και αναρτώνται στην ιστοσελίδα: https://www.crete.gov.gr/deltia-ardeysis-2024/.