Σε ψηφιακή ρότα η ελληνική σημαία με e-νηολόγιο και e-ναυτολόγιο - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Σε ψηφιακή ρότα η ελληνική σημαία με e-νηολόγιο και e-ναυτολόγιο

9 Νοεμβρίου 2024 -

Στην ψηφιακή εποχή βαδίζει πλέον η ελληνική σημαία για τον ελληνόκτητο στόλο, ενώ την ίδια ώρα προστίθενται και άλλες υπηρεσίες του ναυτιλιακού κλάδου, εν όψει της πράσινης μετάβασης και της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 06/11 στη ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά από την ΕΚΟ Ναυτιλίας της Ν.Δ., όπου παρουσία εκπροσώπων και φορέων της ναυτιλιακής κοινότητας παρουσιάστηκαν προτάσεις και παρατηρήσεις για την ψηφιοποίηση και του ελληνικού ναυτολογίου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναφερόμενος στο e-νηολόγιο που ήδη λειτουργεί και παρουσιάστηκε στα φετινά Ποσειδώνια παρουσία του πρωθυπουργού, είπε ότι από την έναρξη της εφαρμογής του έχουν ήδη νηολογηθεί περισσότερα από 20 πλοία στην ελληνική σημαία.

Χαρακτήρισε τον αριθμό αυτό αρκετά αισιόδοξο, με την έννοια ότι πλέον οι δικηγόροι των ναυτιλιακών εταιρειών εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο ψηφιακό εργαλείο και το βρίσκουν πιο εύχρηστο σε σχέση με την προηγούμενη χαώδη διαδικασία.

Είπε, εξάλλου, ότι αποτελεί ένα από τα βασικότερα κίνητρα σε συνδυασμό με τη φορολογία και το θέμα των εισφορών που μπορούν να φέρουν περισσότερα πλοία Ελλήνων πλοιοκτητών στην ελληνική σημαία, που αποτελεί και εθνικό στόχο.

Ναυτολόγιο

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, αναφερόμενος στο θέμα της ψηφιοποίησης του ελληνικού ναυτολογίου, που θα συμβάλει στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων των ναυτικών και στους διασταυρωτικούς ελέγχους του ΝΑΤ, αλλά και στις εκκαθαρίσεις που έφθαναν σήμερα σε χρονικό διάστημα έως και τα 6 με 10 χρόνια, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που υλοποιείται με τη στενή συνεργασία του υπ. Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι ως στόχο έχει να διευκολύνει τους ανθρώπους της ναυτιλίας να γλιτώσουν χρόνους και ταυτόχρονα να παταχθεί η γραφειοκρατία.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά τον διαγωνισμό του έργου που θα προκηρυχθεί, θα είναι διαθέσιμο για τους ναυτικούς και τις εταιρείες μέχρι το τέλος του 2025, αρχές 2026.

Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε ότι πριν από την έναρξη του διαγωνισμού για το έργο και τη συμβασιοποίηση με τον ανάδοχο, θα μπορούν να υπάρξουν προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου η εφαρμογή να είναι ωφέλιμη στο τέλος του 2025 και να λειτουργήσει καλά υπέρ του Έλληνα ναυτικού και φυσικά των δημόσιων υπηρεσιών που διαχειρίζονται έναν πολύ μεγάλο όγκο χαρτιών, για να πάμε στη νέα, ψηφιακή εποχή.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος είπε ότι με την εφαρμογή του ψηφιακού ναυτολογίου θα μηδενιστούν οι χρόνοι, θα αποφευχθεί η γραφειοκρατία, ενώ θα παρέχεται στους Έλληνες ναυτικούς η δυνατότητα άμεσης και υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης, που είναι πολλαπλά ωφέλιμη για τη ναυτιλία, ενώ αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

«Αν θέλουμε νέους ναυτικούς, θα πρέπει να προσέξουμε τι τους παρέχουμε σε αυτό που λέμε ναυτικό επάγγελμα, που δεν είναι μόνο οι υψηλές αποδοχές αλλά και η εξυπηρέτηση από το κράτος» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του ψηφιακού ναυτολογίου θα δώσει κίνητρα σε πολλούς να ασφαλίζονται και να επιλέγουν την ελληνική σημαία και πλοία συμβεβλημένα με το ΝΑΤ.

Ο κ. Τσαγκαρόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι το e-ναυτολόγιο σίγουρα θα βελτιώσει την καθημερινότητα και των επιχειρήσεων και των ναυτικών και θα βοηθήσει επίσης περισσότερο στην τόνωση του ναυτικού επαγγέλματος πέραν από τον εφοπλισμό.

Καλή συγκυρία

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καλή συγκυρία και συζήτηση για το θέμα αυτό και με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αλλά και το ΝΑΤ που είναι διαχρονικά ταγμένο στην αποστολή του να υποστηρίζει τους Έλληνες ναυτικούς και είναι ικανό πλέον να το κάνει αυτό με όρους ψηφιακούς και του μέλλοντος.

Οι διαδικασίες του ελληνικού ναυτολογίου έως σήμερα γίνονταν μόνο διά ζώσης, όπου οι εταιρείες και οι ναυτικοί υπέβαλλαν μεγάλο όγκο δικαιολογητικών από διάφορες υπηρεσίες, ενώ οι εγκρίσεις και οι επικοινωνίες μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών απαιτούσαν χρόνο.

Επίσης, οι εγγραφές στο ναυτολόγιο ακόμα και σήμερα τηρούνται εγγράφως στο πλοίο, ενώ όταν εξαντλούνται οι θυρίδες του οι εταιρείες θα πρέπει να λαμβάνουν ένα νέο βιβλίο σε φυσική μορφή.

Με ορίζοντα τέλος του 2025 αρχές του 2026, η Ελλάδα θα έχει το δικό της ψηφιακό ναυτολόγιο, που θα περιλαμβάνει έκδοση και άνοιγμα ναυτολογίου, ηλεκτρονικές εγγραφές και μεταβολή ναυτολογίου, καταχώρηση πληρώματος, προσλήψεις, απολύσεις, επέκταση θυρίδων, κλείσιμο ναυτολογίου, παρακολούθηση εγγραφών απόπλου και κατάπλου.

 

Πηγή: naftemporiki.gr