Ρόδος: «Μπαρούτι» λίγες ώρες πριν την έλευση του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου
Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ρόδος. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση τη Δευτέρα (28/07), ημέρα που φτάνει στο νησί το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris», σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.
Στον «δρόμο» που χάραξαν οι κάτοικοι της Σύρου, ετοιμάζονται να «περπατήσουν» οι Ροδίτες – Κάλεσμα σε συγκέντρωση, στις 15:00, στο Παλιό Εμπορικό Λιμάνι – Τελωνείο
Παρότι ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Ρόδου απέσυρε το κάλεσμά του για συγκέντρωση -εν μέσω καταγγελιών σε «άμεσες απειλές για βία από διαφωνούντες συμπολίτες»- μερίδα εργαζομένων, από την «Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου», επανήλθαν με νεότερη ανακοίνωση – κάλεσμα, επιμένοντας στην αναγκαιότητα να διεξαχθεί κανονικά η συγκέντρωση, στις 15:00, στο Παλιό Εμπορικό Λιμάνι – Τελωνείο.
Ρόδος: Λάδι στη φωτιά…
Για το θέμα έχουν υπάρξει αντιδράσεις από την Περιφέρεια, επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και άλλους φορείς του νησιού που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κινητοποίηση θα δημιουργούσε άσχημη εικόνα για το νησί και θα το έπληττε εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Αποστόλης Ασπράκης, ενοχλημένος από το κάλεσμα σε κινητοποίηση, διαμήνυσε ότι «η υποδοχή των Ισραηλινών τουριστών την προσεχή Δευτέρα θα γίνει κανονικά», ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο καθώς μεταξύ άλλων έγραψε πως «οι βολεμένοι αντιρρησίες, δεν έχουν θέση σε αυτόν τον τόπο».
Περιφέρεια, Δήμος Ρόδου, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, Εμπορικός Σύλλογος, Σωματείο Εστιατόρων, Σύλλογος Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης, Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων, Σύλλογος Ταξιδιωτικών Γραφείων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη, «θα βρίσκονται στο τουριστικό λιμάνι τη Δευτέρα, για να υποδεχθούν το κρουαζιερόπλοιο με τους επισκέπτες, που έρχονται να ανταμείψουν με τις αγορές τους, τον κόπο όσων πραγματικά εργάζονται και προσφέρουν».
Έχουν μάλιστα την πρόθεση να προσφέρουν στους Ισραηλινούς τουρίστες ροδίτικα φιλέματα σε ένδειξη φιλοξενίας, σύμφωνα με τον κ. Ασπράκη που παράλληλα καλεί τους «φασαριόζους με ονονατεπώνυμο» να «κάνουν στην άκρη».
Κάθετα αντίθετος στην παρεμπόδιση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Σε ηπιότερους τόνους αλλά στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δημόσια τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η παρεμπόδιση του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου είναι «κάθετα αντίθετη στον χαρακτήρα του νησιού μας».
Επαγγελματίες του νησιού
Στο μεταξύ, το Σωματείο Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, το Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων η «Πρωτοπορία» και το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ», με κοινή τους ανακοίνωση ενστερνίζονται τις απόψεις Ασπράκη και Χατζημάρκου και στέκονται απέναντι στη κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί.
«Με αφορμή τα γεγονότα στο λιμάνι της Σύρου και ουσιαστικά την εκδίωξη του κρουαζιερόπλοιου Crown Iris και των Ισραηλινών επιβατών του, μια μερίδα υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου προσπαθεί να προκαλέσει ανάλογα γεγονότα στο λιμάνι της Ρόδου. Άφωνους μας αφήνει η πρωτοβουλία. Η στοχοποίηση επισκεπτών λόγω εθνικότητας είναι πράξη βαθιά αντιδημοκρατική και επικίνδυνη. Κανείς μας δεν είναι υπέρ οποιουδήποτε πολέμου, όμως είμαστε σε θέση να μπορούμε να διακρίνουμε τις πράξεις των κυβερνήσεων από τους λαούς τους. Η οικονομία του νησιού μας βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και την φιλοξενία που προσφέρουμε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε αμφισβήτηση όσα με τόσο κόπο έχουμε χτίσει και υπηρετήσει όλοι τόσα χρόνια», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Με τον αντιρατσιστικό νόμο απαντά η κυβέρνηση
Να θυμίσουμε πως το «μπλόκο» των διαδηλωτών στο κρουαζιερόπλοιο στη Σύρο προκάλεσε και την αντίδραση της κυβέρνησης που ετοιμάζεται να απαντήσει με αστυνομική καταστολή και ενεργοποίηση του αντιρατσιστικού νόμου.
«Όποιος επιχειρήσει να εμποδίσει πολίτη τρίτης χώρας να εισέλθει στη χώρα νομίμως, θα ακολουθείται σε βάρος του η διαδικασία της μήνυσης, της σύλληψης και εν συνεχεία της ποινικής μεταχείρισης βάσει του αντιρατσιστικού νόμου» δήλωνε (ACTION24) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης.
Σημείωσε μάλιστα πως υπήρξε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια και «από εδώ και πέρα μπαίνει στο παιχνίδι και η αστυνομία», με την ατμόσφαιρα να μυρίζει «μπαρούτι» λίγες ώρες πριν την έλευση του κρουαζιερόπλοιου.
Πηγή in.gr