Πυρίτιο, ασβέστιο και σίδηρο κατέγραψαν οι επιστήμονες στην αφρικανική σκόνη που υποχωρεί – Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πυρίτιο, ασβέστιο και σίδηρο κατέγραψαν οι επιστήμονες στην αφρικανική σκόνη που υποχωρεί – Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς

24 Απριλίου 2024 -

Εν αναμονή της σταδιακής υποχώρησης της αφρικανικής σκόνης που έχουν προαναγγείλει οι μετεωρολόγοι, θολό και αποπνικτικό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο σε αρκετές περιοχές της χώρας με την εικόνα, για δεύτερη μέρα, να είναι απόκοσμη. Και εάν το πορτοκαλί πέπλο που παρέπεμπε… σε Σαχάρα υποχωρεί από το μεσημέρι, η άπνοια, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, συνθέτουν ένα επικίνδυνο για την υγεία μας μείγμα. Γεγονός που κινητοποίησε τους ιατρικούς συλλόγους και το υπουργείο Υγείας και Εργασίας που συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες να μην εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

Πυρίτιο, ασβέστιο και σίδηρο κατέγραψαν οι επιστήμονες στην αφρικανική σκόνη που υποχωρεί – Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς
Toυρίστες περιδιαβαίνουν στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών εν μέσω του νέου κύματος της αφρικανικής σκόνης (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα ευρήματα του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου της ΕΑΓΜΕ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η μελέτη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική. Από τα στοιχεία προκύπτει αυτό που οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή εκτός από την αφρικανική σκόνη στο αναπνευστικό μας σύστημα περνούν και επικίνδυνα στοιχεία (αιωρούμενα σωματίδια) που μεταφέρονται χάρη σε αυτή.

Ειδικότερα, ενώ οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti). Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΓΜΕ η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.

Πυρίτιο, ασβέστιο και σίδηρο κατέγραψαν οι επιστήμονες στην αφρικανική σκόνη που υποχωρεί – Προειδοποιήσεις από τους ειδικούςΠυρίτιο, ασβέστιο και σίδηρο κατέγραψαν οι επιστήμονες στην αφρικανική σκόνη που υποχωρεί – Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς
Εικόνα από το μικροσκόπιο που δείχνει την ποιοτική ανάλυση της αφρικανικής σκόνης

Σταδιακή υποχώρηση από τα δυτικά της χώρας

Η αφρικανική σκόνη που μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας. Ειδικότερα σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο θα έχει περιοριστεί στο ανατολικό Αιγαίο και μέχρι το βράδυ θα έχει πλέον η ατμόσφαιρα καθαρίσει.

Πυρίτιο, ασβέστιο και σίδηρο κατέγραψαν οι επιστήμονες στην αφρικανική σκόνη που υποχωρεί – Προειδοποιήσεις από τους ειδικούςΠυρίτιο, ασβέστιο και σίδηρο κατέγραψαν οι επιστήμονες στην αφρικανική σκόνη που υποχωρεί – Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς

Πώς θα προφυλαχθούμε

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι’ αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Σχετικές ειδήσεις:

Πηγή ertnews.gr