Ψηφίστηκε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου στην ΕΕ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ψηφίστηκε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου στην ΕΕ

10 Απριλίου 2024 -

Επειτα από μια έντονη συζήτηση, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη υπέρ ενός κοινού συστήματος διαχείρισης των αφίξεων στην ΕΕ το οποίο θα επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, επιστροφής και συνοριακών διαδικασιών, ενώ θα διασφαλίζει την κοινή ευθύνη μεταξύ των κρατών μελών για την παροχή βοήθειας σε όσους αντιμετωπίζουν κρίσιμη εισροή μεταναστών.

Υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, πανηγύρισε για τη μεταρρύθμιση σημειώνοντας ότι η Ευρώπη «έγραψε Ιστορία». «Διαμορφώσαμε ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο αντιμετώπισης της μετανάστευσης και του ασύλου στην ΕΕ. Η προετοιμασία αυτού του έργου διήρκεσε περισσότερο από δέκα χρόνια. Αλλά κρατήσαμε τον λόγο μας. Μια ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος», έγραψε στο Twitter.

“Ιστορική μέρα”

Τομή για τη διαχείριση του μεταναστευτικού χαρακτηρίζει την ψήφιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

«Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τριών ετών, υπερψηφίστηκε σήμερα το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή και ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μια κοινή, και γι’ αυτό περισσότερο αποτελεσματική, διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων του καιρού μας», επισημαίνει ο υπουργός συμπληρώνοντας παράλληλα:

«Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, υποστήριξε αυτή την προσπάθεια και σήμερα χαιρετίζουμε τη θετική της κατάληξη. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική μέρα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σε ένα κρίσιμο ζήτημα γύρω από το οποίο κάποιοι προτιμούσαν τον διχασμό παρά τη συναίνεση. Σήμερα αποδείξαμε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν ενωμένοι να τα καταφέρουν καλύτερα».