Ψηφιακή ασφάλεια για όλους: Η Κρήτη εκπαιδεύεται και προστατεύεται - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ψηφιακή ασφάλεια για όλους: Η Κρήτη εκπαιδεύεται και προστατεύεται

11 Ιουλίου 2025 -

της Εύας Νιργιανάκη…

Σε μια εποχή όπου η καθημερινότητα μας συνδέεται όλο και περισσότερο με τα ψηφιακά μέσα, η ανάγκη για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο καθίσταται επιτακτική. Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία, τη διοργάνωση ενός διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα «Κυβερνοασφάλεια: Σύγχρονες Προκλήσεις & ο Νέος Νόμος 5160/2024», το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ι.Τ.Ε.

Η δράση αυτή ανέδειξε την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας να επενδύσει στην ασφάλεια και την ποιότητα των ψηφιακών υπηρεσιών, όχι μόνο για τις δικές της υποδομές, αλλά και για το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της Κρήτης. Με την ενεργή συμμετοχή των εμπλεκομένων, το σεμινάριο φώτισε τις προκλήσεις του σύγχρονου ψηφιακού τοπίου, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων του σχετικού νομικού πλαισίου. Ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα διασύνδεσης με Ερευνητικά & Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Δρ.Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης, MSc Διδάσκων ΕΛΜΕΠΑ & ΕΑΠ, κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης αναφέρεται στον σκοπό και τα συμπεράσματα του σεμιναρίου.

Κύριε Ματαλλιωτάκη, ποιος ήταν ο βασικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης μέσα από τη συνδιοργάνωση με το ΙΤΕ και την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, του σεμιναρίου και ποιες ανάγκες ή προκλήσεις επιδιώξατε να αναδείξετε;

Συζητάμε συχνά για νέες τεχνολογίες, που θα αλλάξουν τις ζωές μας στο μέλλον και για το πως θα πετύχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά ίσως παραβλέπουμε πόσο μεγάλη είναι ήδη η εξάρτησή μας από τα ψηφιακά μέσα. Όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά πολλές ψηφιακές υπηρεσίες, στις επικοινωνίες μας, στις συναλλαγές και τις αγοραπωλησίες, στις μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στις εργασίες μας, παντού. Από το πιο μικρό κατάστημα, μέχρι την μεγαλύτερη επιχείρηση βασίζονται καθημερινά σε ψηφιακά εργαλεία. Για να επωφελούμαστε, ωστόσο, από όλες αυτές τις διευκολύνσεις που προσφέρουν τα ψηφιακά μέσα, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι λειτουργούν με ασφάλεια. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπούσε η πρωτοβουλία που πήραμε. Ξέρετε, στην Κρήτη είμαστε πολύ δεκτικοί στις νέες τεχνολογίες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Καταρχάς, η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει συστηματικά στην καινοτομία, για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Επιπλέον έχουμε ένα εξαιρετικό οικοσύστημα πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, που σημαίνει ότι διαθέτουμε πολυάριθμο και υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, το οποίο αξιοποιεί καθημερινά ψηφιακά εργαλεία. Αλλά και οι επιχειρήσεις της Κρήτης, ειδικά στον τουριστικό τομέα, βασίζουν την βιωσιμότητά τους σε ψηφιακά μέσα. Σκεφτείτε τι επίπτωση θα είχε συνολικά για την οικονομία του νησιού μας εάν για παράδειγμα δεν λειτουργούσαν οι ηλεκτρονικές κρατήσεις καταλυμάτων για μια εβδομάδα ή εάν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα στις αερομεταφορές. Έχουμε συνεπώς πολύ σοβαρούς λόγους να εστιάζουμε στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας;

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ευκολίες που προσφέρουν οι ψηφιακές υπηρεσίες συνοδεύονται από την ευθύνη για τον ασφαλή τρόπο χρήσης και λειτουργίας τους. Στην Περιφέρεια Κρήτης κατορθώσαμε να προσφέρουμε περισσότερες από 330 ψηφιακές υπηρεσίες, μέσα από τον Οδηγό του Πολίτη, στο politis.crete.gov.gr, και την εφαρμογή «MyCrete» για τηλέφωνα και φορητές συσκευές. Με αυτές τις υπηρεσίες διευκολύνουμε τους πολίτες, τους εξυπηρετούμε οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, είτε διαμένουν σε κάποιο αστικό κέντρο, είτε σε ένα ορεινό χωριό. Ταυτόχρονα μειώνουμε το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών, βελτιώνουμε τις συνθήκες για τους εργαζόμενους, δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον και κυρίως όλα διεκπεραιώνονται με απόλυτη διαφάνεια. Θεωρούμε όμως ταυτόχρονα υποχρέωσή μας να υπάρχει ποιότητα και ασφάλεια σε όλες αυτές οι υπηρεσίες. Να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, να τηρούνται αυστηρά οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα, να διασφαλίζεται το απόρρητο και να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Μάθαμε λοιπόν στο σεμινάριο για τις καλύτερες πρακτικές με τις οποίες μπορούμε να διασφαλίζουμε όλα αυτά και ως εργαζόμενοι, αλλά και ως χρήστες των ψηφιακών υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες. Από το απλό, αλλά κομβικό, ότι πρέπει να αλλάζουμε συχνά τους κωδικούς μας στο διαδίκτυο, μέχρι πιο σύνθετα θέματα, σχετικές με μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει κάθε υπηρεσία στις υποδομές της.

Πώς αξιολογείτε τη συμμετοχή και την ανταπόκριση των στελεχών των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της Κρήτης στο σεμινάριο; Υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία ή συνέχιση της επιμόρφωσης σε αυτόν τον τομέα;

Η συμμετοχή που είχαμε στο σεμινάριο, από υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν με θέρμη στην πρωτοβουλία μας. Πιστεύω ότι σε μεγάλό βαθμό η ανταπόκριση οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία με όλους τους φορείς του νησιού μας. Όπως θα ξέρετε η Περιφέρεια Κρήτης και ειδικά ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες, επειδή γνωρίζουμε ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σε οτιδήποτε επιδιώκουμε. Πέρα από αυτό, είναι εξίσου σημαντικό ότι σε όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς έχουμε ανθρώπους με πραγματικό ενδιαφέρον για τη δουλειά τους και με διάθεση να ενημερωθούν για βελτιώσουν αυτό που προσφέρουν. Οι άνθρωποι αυτοί ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή, παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες του σεμιναρίου. Είναι βέβαιο ότι από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια, θα φροντίσουμε να συνεχιστεί η επιμόρφωση σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, διότι πρόκειται για αναγκαιότητα. Το ευτύχημα είναι ότι έχουμε τους επιστήμονες του ΙΤΕ και των πανεπιστημίων της Κρήτης, οι οποίοι έχουν τις γνώσεις, όπως και κάθε διάθεση να μας βοηθήσουν. Τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό και φυσικά θα αξιοποιήσουμε τις γνώσεις τους.

Πώς σκοπεύει η Περιφέρεια Κρήτης να αξιοποιήσει τη γνώση και τα εργαλεία που παρουσιάστηκαν, ώστε να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια στις υποδομές της και στους φορείς της περιοχής;

Η Περιφέρεια Κρήτης αξιοποιεί και εφαρμόζει ήδη κάθε δυνατότητα που έχει για να προσφέρει ποιοτικές και ασφαλείς ψηφιακές υπηρεσίες. Με το σεμινάριο ενημερωθήκαμε για ό,τι νεότερο υπάρχει σε αυτόν τον τομέα. Η ερώτησή σας όμως μου δίνει την ευκαιρία να κάνω μια σημαντική επισήμανση. Ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που μας δίνει το κεντρικό κράτος και οι νόμοι. Έχουμε δηλαδή την ευθύνη για συγκεκριμένες υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες. Πάνω από όλα, ωστόσο, μας ενδιαφέρει η ευημερία στον τόπο μας, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν. Γι’ αυτό και βλέπετε πολλές φορές ότι η Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, παίρνει πρωτοβουλίες ακόμη και για θέματα που δεν εμπίπτουν στενά στις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση δεν αρκεστήκαμε να επιμορφωθούν μόνο τα στελέχη της Περιφέρειας και να διασφαλίσουμε αποκλειστικά τις δικές μας ψηφιακές υπηρεσίες. Θεωρήσαμε εξίσου σημαντικό να επιμορφωθούν οι εργαζόμενοι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων της Κρήτης. Φροντίσαμε επίσης να γίνουν ξεχωριστές ενημερώσεις σε φορείς που σχετίζονται με την λειτουργία κρίσιμων υποδομών του τόπου μας, όπως είναι το αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης», το Λιμάνι Ηρακλείου, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου. Είμαι σίγουρος ότι η επιλογή αυτή θα αποδειχθεί χρήσιμη για όλους.