Ζητά από τον περιφερειάρχη να συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα…
Τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο με τις σχεδόν καθημερινές αφίξεις μεταναστών εκφράζει η πρωτοβουλία του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη να ζητήσει από τον Περιφερειάρχη να υπάρξει μία συνάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης την οποία κοινοποίησε σε όλους τους δημάρχους του νομού Ηρακλείου ο κ Παύλος Μπαριτάκης ζητά να υπάρξει μία συνάντηση όπου θα συζητηθεί το θέμα του μεταναστευτικού και το θέμα της δημιουργίας ενός χώρου προσωρινής παραμονής που σήμερα παρά τις όποιες εξαγγελίες δεν υπάρχει.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως κανείς δήμαρχος δεν θέλει στα όρια του να υπάρξει μία τέτοια δομή παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στο παρελθόν πως ο χώρος αυτός θα είναι αποκλειστικά και μόνο για τη παραμονή μεταναστών μία με δύο μέρες μέχρι να μεταφερθούν σε κάποια δομή στην Αθήνα.
Μέχρι και πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου απλά παρακολουθούσε τις αλλεπάλληλες ροές μεταναστών στα νότια παράλια του Ηρακλείου των Χανίων και της Γαύδου. Από τους 400 μετανάστες το 2023 φτάσαμε στους 5000 το 2024 και παρά τις διαβεβαιώσεις που κατά καιρούς υπήρξαν το υπουργείο δεν έχει προσφέρει καμία βοήθεια στους τοπικούς φορείς του νησιού που καλούνται να διαχειριστούν ένα πρόβλημα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο στη διαχείριση του.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μεταφορά των μεταναστών από τα νότια παράλια του Ηρακλείου πολλές φορές έχει γίνει με τη συνδρομή του ΚΤΕΛ ή με λεωφορεία δήμων καθώς το υπουργείο δεν έχει προβλέψει ούτε καν ένα κονδύλι για τη μεταφορά τους.
Μετά τη δημιουργία του νέου Οργανισμού, του Λιμενικού Ταμείου νομού Ηρακλείου και τη μετατροπή των γραφείων του πρώην ΚΤΕΛ σε χώρο για τη στέγαση του νέου οργανισμού οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κτίριο που στεγαζόταν παλαιότερα το ΙΘΑΒΥΚ. Ένα κτίριο παλαιό χωρίς καμία υποδομή για να φιλοξενήσει έστω για ένα βράδυ ανθρώπους.
Ο Δήμαρχο Βιάνου πήρε αυτή την πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει μία συζήτηση για τη δημιουργία ενός χώρου αλλά και για να πιεστεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να βοηθήσει τους φορείς του νομού για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.
Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν θέλει να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος στα όρια του, καθώς έχουν πει όχι και οι δήμοι στα νότια του νομού αλλά και ο Δήμος Ηρακλείου δια του Αντιδημάρχου Γιώργου ΣΙσαμάκη. Το λογικό θα είναι ένας τέτοιος χώρος να δημιουργηθεί κοντά στα βόρεια παράλια καθώς έτσι θα είναι πιο ευκολη η επιτήρηση αυτού του χώρου αλλά και πιο κοντά στο λιμάνι για τη μεταφορά των μεταναστών στην Αθήνα.
Το ζητούμενο βέβαια είναι να αποφασίσει και το υπουργειο μεταναστευτικής πολιτικής τι ακριβώς θέλει να κάνει και να σταματήσει απλά να παρακολουθεί το πρόβλημα.