Πρώτη «μάχη» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Η Βουλή αποφασίζει για σύσταση Εξεταστικής - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πρώτη «μάχη» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Η Βουλή αποφασίζει για σύσταση Εξεταστικής

29 Ιουλίου 2025 -

H αντιπολίτευση κάνει λόγο για ένα αμιγώς «γαλάζιο» σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και καταλογίζει στην κυβέρνηση απόπειρα συγκάλυψης.

Μέσα σε κλίμα οξείας έντασης προσέρχονται τα κόμματα στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνά την υπόθεση από το 1998, από την σύσταση δηλαδή του ΟΠΕΚΕΠΕ έως και σήμερα. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του πρωθυπουργού και στη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει την απόσυρση των προτάσεων για σύσταση προανακριτικής από την αντιπολίτευση, μιλά για ένα διαχρονικό πρόβλημα, λέγοντας πως η ίδια έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και διαμηνύει πως εφόσον προκύψουν κατά την έρευνα ποινικές ευθύνες υπουργών θα καταθέσει ή θα συναινέσει πρόταση για προανακριτική.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ένα αμιγώς «γαλάζιο» σκάνδαλο, καταλογίζει στην κυβέρνηση απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης μέσω εξεταστικής που διαχέει διαχρονικά τις ευθύνες ενώ υπάρχει δικογραφία για δύο υπουργούς στη Βουλή.

Νέα αποχώρηση από την αντιπολίτευση;

Στο τραπέζι κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην της Πλεύσης Ελευθερίας που έχει προαναγγείλει πως θα ψηφίσει υπέρ της εξεταστικής για να καλέσει ως μάρτυρα τον πρωθυπουργό, είχε πέσει και το ενδεχόμενο της αποχώρησης. Τα δεδομένα ωστόσο φαίνεται πως άλλαξε το σενάριο η κυβέρνηση να αποσυρθεί από την ψηφοφορία επί των προτάσεων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για το οποίο μίλησε χθες ανοικτά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μείνει στην ψηφοφορία και να καταψηφίσει. Πηγές του κόμματος, λένε πως η στάση της παραμονής και καταψήφισης δεν δίνει πάτημα στην ΝΔ να αποχωρήσει την Τετάρτη από τη συζήτηση για τις προανακριτικές και αφετέρου της αφαιρεί το επιχείρημα «γιατί συμμετέχετε αφού φύγατε στην ψηφοφορία» που θα μπορούσε να επικαλεστεί η «γαλάζια» πλευρά στις συνεδριάσεις της επιτροπής. Την ίδια στάση φαίνεται πως κρατήσει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση η σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς δεν τίθεται ζήτημα να συγκεντρωθούν από την κυβερνητική πλειοψηφία οι 151 ψήφοι που χρειάζονται για να περάσει η πρόταση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ψηφοφορία για την σύσταση προανακριτικής.

Αποχή στην ψηφοφορία για προανακριτική από την ΝΔ;

Το σενάριο αποχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας από την διαδικασία, η αντιπολίτευση το ερμηνεύει ως προσπάθεια να ανακοπούν πιθανές διαρροές και δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση, όπως ο αριθμός που θα καταψηφίσει την πρόταση για τον Μάκη Βορίδη να είναι διαφορετικός ή πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που θα αφορά την πρόταση για τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι προτάσεις πάντως της αντιπολίτευσης αναμένεται να μην περάσουν, καθώς εκτός της άρνησης της κυβέρνησης να τις ψηφίσει, διαφαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει μόνο την δική του πρόταση και όχι και την κοινή ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς, ενώ και από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει διάθεση για ψήφιση και της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Η μάχη πάντως κατά τη συζήτηση αναμένεται σκληρή, καθώς στη συζήτηση για προανακριτική θα τοποθετηθούν και τα δύο εγκαλούμενα πρόσωπα.

dnews.gr