Προτάσεις προς τον ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης από έναν Μεσαρίτη ελαιοπαραγωγό
Με μια επιστολή του, που ο ίδιος όπως αναφέρει εύχεται να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα έναντι του κινδύνου άμεσης ερημοποίησης που ζούμε, ένας Μεσαρίτης ελαιοπαραγωγός καταθέτει τις προτάσεις του προς τον ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης Μεσαράς, για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Ο κ. Αντώνης Ηλιάκης, ελαιοπαραγωγός από τη Μεσαρά, δίνει αυτή την επιστολή στη δημοσιότητα , εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του τόσο για το φαινόμενο της λειψυδρίας και της ερημοποίησης, όσο και για το γεγονός ότι εκατομμύρια κυβικά νερό μετά από κάθε βροχόπτωση, συνεχίζουν να καταλήγουν στην θάλασσα, την ίδια ώρα που ο κάμπος «διψάει».
Ο ελαιοπαραγωγός καλεί τον ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης να προχωρήσει σε απλές, αλλά πολύ χρήσιμες όπως λέει ο ίδιος κινήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία σε μια περιοχή που στο παρελθόν είχε άφθονα περισσεύματα νερού. Προτείνει μάλιστα την διάνοιξη των καναλιών αποστραγγισμού ώστε να συγκεντρώνεται το νερό και από εκεί αυτό να μπορεί να διοχετεύεται στις καλλιέργειες. Για όλα αυτά ωστόσο όπως ο ίδιος τονίζει στην επιστολή του, αναγκαίο είναι πρώτα απ΄ όλα να υπάρξει η σχετική ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι όπως προσθέτει καλύπτουν το 90% της λεκάνης της περιοχής Μοιρών, Πόμπιας, Πετροκεφαλίου, Άι Γιάννη και Καλυβίων.
Μάλιστα πάει ένα βήμα παρακάτω σημειώνοντας ότι αφού επιτύχει αυτό το εγχείρημα που ο ίδιος θεωρεί σίγουρο, η Διοίκηση του ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα να δει και άλλες τρεις προτάσεις που αφορούν γενικότερα τα κανάλια αποστραγγισμού αλλά και άλλες περιοχές που αναφέρει.
Οι προτάσεις
Συγκεκριμένα ο κ. Αντώνης Ηλιάκης, στην πρότασή του αναφέρει «Με αφορμή τα χιλιάδες κυβικά που χύθηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας στη θάλασσα και με μεσοπρόθεσμο στόχο να επανέλθουν τα επιφανειακά νερά στη λεκάνη της περιοχής Μοιρών, Πόμπιας Πετροκεφάλι , Αϊ γιάννης , Καλύβια, ώστε να αντιστραφεί το φαινόμενο των καθιζήσεων τμημάτων γης που παρατηρείται παραπάνω σε περιοχές που πριν 35 έτη είχαν επιφανειακά νερά, προτείνω ένα απλό μέτρο».
Ο κ. Ηλιάκης σημειώνει ότι η πρότασή του απευθύνεται στην διοίκηση του ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης που όπως προσθέτει «ελέγχει τις παραπάνω περιοχές».
Ο κ. Ηλιάκης προτείνει « κατά τη διάρκεια του έτους σε ημέρες που έχουμε νερά που έρχονται από τους γύρω ορεινούς όγκους και πέφτουν στο Γεροπόταμο αυτές ακόμα και με τις πρώτες ώρες που αυτό συμβεί να παροχετεύονται στα πρώην κανάλια απόστραγγισμού και μέσω αυτών , αφού από σήμερα γίνει ενημέρωση και προετοιμασία των παραγωγών ελαιοδένδρων που καλύπτουν το 90% της παραπάνω λεκάνης να μπορούν με απλές μηχανές άντλησης να βάλουν το νερό στα χωράφια τους ο καθένας».
Για να γίνει αυτό όπως εξηγεί θα πρέπει ο αγρότης που ποτίζει να «έχει εξασφαλίσει με απλά αναχώματα τις διπλανές ιδιοκτησίες. Έτσι επιτυγχάνεται εμπλουτισμός σε ευρεία κλίμακα και τα ίδια τα κτήματα έχουν καλή υγρασία για όλο το χρόνο . Μετά τη σίγουρη επιτυχία αυτού του απλού εγχειρήματος καλό θα ήταν σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού να δει η διοίκηση του ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης:
Α τη διάνοιξη όλων των καναλιών αποστραγισμού
Β την παροχέτευση νερού και από άλλες λεκάνες απορροής παραπόταμων όπως ο Καλαθάς στο Σίβα, στην Πόμπια, στο Πλάτανο, για υψηλότερα υψομετρικά περιοχές
Γ και έτσι επιτυγχάνεται άμεση αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε μία περιοχή που πριν λίγα χρόνια είχε περισσεύματα νερού .
Εύχομαι αυτή η πρόχειρη επιστολή να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα έναντι του κινδύνου άμεσης ερημοποίησης που ζούμε.
Υ.Γ Άμεσες αποφάσεις για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος ελαιοκτήμονας να προετοιμαστεί.
Με εκτίμηση ένας ελαιοπαραγωγός
Ηλιάκης Αντώνιος».