Προς λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση η Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών – Ποιο είναι το ιστορικό της
Στο θέμα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook.
Για τη φοιτητική εστία που βρίσκεται στην οδό Πατησίων δήλωσε πως: «Μια τέτοια περίπτωση είναι η Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών στην οδό Πατησίων, που θα ανακαινιστεί με πόρους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ. Στο κτήριο θα γίνει λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση, ώστε οι 200 φιλοξενούμενοι σπουδαστές να ζουν και να μελετούν σε ένα σύγχρονο, καθαρό και όμορφο περιβάλλον, σίγουρα καλύτερο από το υπάρχον».
Ποια είναι όμως η ιστορία του συγκεκριμένου κτιρίου;
To «προφίλ» της Φοιτητικής Εστίας
Όπως αναφέρει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για το κτίριο:
«Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών, Πατησίων 279-281, 1961-1967

Aρχιτέκτονες
Νίκος Δεσύλλας (1926 – )
Δημήτρης Kονταργύρης (1934 – )
Aντώνης Λαμπάκις (1933-1990)
Παύλος Λουκάκης (1933- )
H Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών αποτελεί την πρώτη τολμηρή προσπάθεια της τότε νέας αρχιτεκτονικής γενιάς να αμφισβητήσει την “αρχιτεκτονική της πρόσοψης” των αθηναϊκών οικοδομικών τετραγώνων, αξιοποιώντας τις αρχές της μοντέρνας πολεοδομίας και τον αντιαστικό μορφολογικό κώδικα του διεθνούς μπρουταλισμού.
Η μελέτη των τεσσάρων αρχιτεκτόνων βραβεύτηκε με Α΄ βραβείο σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1959.
Το κτίριο καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Πατησίων, Ευγ. Καραβία, Αγ. Λουκά και Στ. Κυπαρίσου. Oι όγκοι του αναπτύχθηκαν ελεύθερα αποδεσμευμένοι από τα όρια των οικοδομικών γραμμών.
Έχει 10 υπέργειους και 3 υπόγειους ορόφους με μέγιστο ύψος 32,8μ.
Η κάλυψη του κτιρίου είναι 1.500 μ2, επί οικοπέδου 1.900 μ2. Οι οκτώ ανώτεροι όροφοι, που στεγάζουν τα φοιτητικά δωμάτια έχουν εμβαδό μόνο 550 μ2 (ο καθένας), εξασφαλίζοντας έτσι μεγάλες αποστάσεις από τα γύρω οικοδομικά τετράγωνα.
Ο συνολικός όγκος του κτιρίου είναι περίπου 45.000 μ3. Στεγάζει 266 φοιτητές σε μονόκλινα δωμάτια (για πρώτη φορά τότε στην Ελλάδα) και διαθέτει αντίστοιχους κοινόχρηστους χώρους (χώλλ, αναπαυτήρια, εστιατόριο, αναγνωστήριο, κλπ, καθώς και αίθουσα δεξιώσεων και κλειστή υπόγεια πισίνα).
Η σύνθεση των όγκων είναι μια τολμηρή πρόταση η οποία αναιρεί τους ισχύοντες τότε κανόνες της μεταπρατικής ανοικοδόμησης σε μια περιοχή όπου εφαρμόζεται το συνεχές οικοδομικό σύστημα. Ο όγκος διασπάται σε δύο, τον οριζόντιο χαμηλό όγκο των κοινόχρηστων χώρων και τον κατακόρυφο παραλληλεπίπεδο όγκο των υπνοδωματίων, τοποθετημένο έκκεντρα και με την στενή του πλευρά προς την πρόσοψη .
Ο χειρισμός τον όψεων είναι λιτός. Στην πρόσοψη το οριζόντιο στοιχείο του στεγάστρου επικρατεί στον χαμηλό όγκο ενώ στη στενή πλευρά του ψηλού όγκου τονίζεται η κατακόρυφη με τον χωρισμό της σε 3 μέρη.
Οι πλάγιες όψεις του ψηλού όγκου διαμορφώνονται βάσει του καννάβου των υπνοδωματίων με τονισμό των οριζόντιων στοιχείων των πλακών».
Σχετική είδηση: Ανακαινίζεται η Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών με πόρους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης
Πηγή ertnews.gr