Πρόεδρος ΔΟΕ: Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες – Δώρο στην ανθρωπότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πρόεδρος ΔΟΕ: Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες – Δώρο στην ανθρωπότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες

10 Απριλίου 2024 -

«Φανταστικούς» χαρακτήρισ ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 της Αθήνας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο 9ο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας την «κληρονομιά που άφησαν για το μέλλον».

Ο Γερμανός δικηγόρος, παλαίμαχος ξιφομάχος και «χρυσός» Ολυμπιονίκης, συμμετείχε στη συζήτηση που διοργανώθηκε με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Αφού εξήγησε ότι υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν την παρουσία στους Δελφούς και χαιρέτισε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο του Φόρουμ, Συμεών Τσομώκο, τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και όλους τους Έλληνες, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση για να συμμετάσχω σε αυτή τη συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 της Αθήνας σε αυτόν τον συμβολικό τόπο, τους Δελφούς. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που αφορά δισεκατομμύρια ανθρώπους. Έγιναν πριν από 3000 χρόνια. Ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων ήθελε να προβάλει το μήνυμα της Ειρήνης.

Ο Δημήτρης Βικέλας, ο πρώτος πρόεδρός μας (σ.σ. της ΔΟΕ), θεώρησε σωστά ότι θα ήταν ιδανικό για να αναβιώσουν ξανά, να γίνουν στην Ελλάδα το 1896. Και θα πω ότι, εάν η επιτυχία τους το 1896 ήταν συνώνυμη με εκείνον (σ.σ: πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής), αυτοί του 2004 ήταν με την Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Αμέσως διέκρινα το πάθος και τη θέληση των Ελλήνων για τη διοργάνωση των Αγώνων και προσπαθήσαμε από κοινού. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής. Επιχείρησε να φέρει κοντά και την ελληνική διασπορά και οι Έλληνες έδειξαν πόσο υπέροχοι είναι. Ήταν φανταστικοί Αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα έχουν πάντα μία ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της διοργάνωσης και μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε στον αντίκτυπο και την κληρονομιά των Αγώνων της Αθήνας στην Ελλάδα: «Οι Αγώνες συνέδεσαν το παλιό με το μοντέρνο. Μπήκαν στα σχολεία, τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα τον αθλητισμό, τους Αγώνες, αναπτύχθηκε εξαιρετικά το κίνημα του εθελοντισμού, εκσυγχρονίστηκαν οι συγκοινωνίες, τα αεροδρόμια, το τρένο, το μετρό, αναβαθμίστηκε το ιστορικό κέντρο. Επίσης δημιούργησαν νέα δεδομένα τουρισμού για την πόλη. Αν αναλογιστείτε ότι το 2003 υπήρχαν 12 εκατομμύρια επισκέπτες και το 2015 έφτασαν στα 25 εκατομμύρια, μπορείτε να το καταλάβετε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπαιξαν ρόλο στην οικονομία, χιλιάδες άνθρωποι δούλεψαν για τους Αγώνες, ενώ δημιουργήθηκαν νέες θέσεις που αφορούσαν τα σπορ, τη δημόσια διοίκηση και άλλα. Επιπλέον, όμως, βοήθησαν τους Έλληνες να αποκτήσουν υπερηφάνεια. Προκειται για μία μεγάλη κληρονομιά για το μέλλον».

O ίδιος επίσης εξήρε τη συμβολή της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στον θεσμό: «Οι αγώνες του 2004 πάντοτε θα συνδέονται με την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη», η οποία, όπως ανέφερε «μετέτρεψε την υποψηφιότητα της Αθήνας σε μια νικηφόρα προσπάθεια για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν εκείνη που κατάφερε με εξαιρετικό τρόπο να κινητοποιήσει τη διοργάνωση».

Στο τέλος της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε και στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με την πλήρη ισότητα των φύλων, με ίσο αριθμό θέσεων αγώνων σε γυναίκες και άνδρες αθλητές και οι πρώτοι με την μεταρρύθμιση της Ολυμπιακής ατζέντας από την αρχή ως το τέλος.

Πηγή ertnews.gr