Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα το καλοκαίρι – Ποια «μισούν» τη μεμβράνη
Η ζέστη και οι καύσωνες του καλοκαιριού απαιτούν αυξημένη προσοχή, μεταξύ άλλων και στο πώς συντηρούμε τα φαγητά – από το τυρί μέχρι τα φρούτα -, που συνήθως τυλίγουμε σε μεμβράνη. Ωστόσο, η ακατάλληλη χρήση της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα και την ασφάλεια σε πολλά τρόφιμα.
Η μεμβράνη στα τρόφιμα το καλοκαίρι μπορεί να αλλοιώσει την υφή και τη γεύση τους ή να τα καταστήσει ακατάλληλα
Η μεμβράνη τροφίμων – κυρίως από PVC ή πολυαιθυλένιο – είναι βολική στην αποθήκευση περισσευούμενου φαγητού ή άλλων τροφίμων αλλά απαιτεί προσοχή όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει. Στις υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει κίνδυνος να παγιδεύσει την υγρασία, δημιουργώντας συνθήκες ευνοϊκές για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και της μούχλας.
Εξ ου και όταν την χρησιμοποιούμε πρέπει πρώτα το φαγητό να έχει κρυώσει, αλλιώς αλλοιώνεται η υφή και η γεύση τους και, σε ακραίες περιπτώσεις, είναι επικίνδυνα για κατανάλωση.
Τα ευαίσθητα τρόφιμα
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον τύπο συντήρησης των τροφίμων και τις εναλλακτικές που έχουμε, αναφέρει η Corriere Della Sera. Μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν όταν τα τυλίγουμε σε μεμβράνη είναι τα φρέσκα τυριά, τα ώριμα φρούτα, τα κρέατα σε φέτες, τα επιδόρπια με βάση την κρέμα, τα μπισκότα και τα σάντουιτς.
Ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμότητα και την υγρασία είναι τυριά όπως η ρικότα, αν τυλιχτούν σε πλαστική μεμβράνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να αναπτύξουν μούχλα. Τέτοια τυριά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται στην αρχική τους συσκευασία ή σε αεροστεγή δοχεία.
Τα γλυκά, ζουμερά φρούτα (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, σύκα) λόγω των φυσικών του σακχάρων είναι επιρρεπή στην ταχεία αλλοίωση μέσα στη μεμβράνη. Για τη σωστή αποθήκευσή τους είναι καλύτερο το χαρτί κουζίνας ή τα καλάθια.
Αλλαντικά όπως το ζαμπόν, το προσούτο και η μορταδέλα είναι προτιμότερο να αποθηκεύονται στην αρχική τους συσκευασία ή σε αεροστεγή δοχεία. Τυλιγμένα σε πλαστική μεμβάνη χάνουν την ποιότητά τους καθώς η άμεση επαφή με το υλικό ευνοεί τη συσσώρευση επιφανειακού λίπους, με αποτέλεσμα οι φέτες να χάνουν τη φρεσκάδα τους και να κολλάνε μεταξύ τους.
Τα καλοκαιρινά σάντουιτς με ντομάτα ή μοτσαρέλα επίσης μουλιάζουν αν τυλιχθούν απευθείας με μεμβράνη. Γι’ αυτό συνιστάται να τα τυλίγουμε πρώτα σε χαρτί κουζίνας και τη μεμβράνη ή το αλουμινόχαρτο να το βάζουμε από πάνω.
Αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν βακτήρια όταν έχουν σκεπαστεί με μεμβράνη διατρέχουν γλυκά με κρέμα ή σαντιγί, που περιέχουν αυγά και γαλακτοκομικά. Είναι ασφαλέστερο να μπαίνουν σε ειδικές θήκες ή γυάλινες τουρτιέρες που δεν καταστρέφουν το σχήμα τους και δεν εγκυμονούν κινδύνους για την κατανάλωσή τους.
Τέλος, λάθος φαίνεται να είναι και η συνήθειά μας να τυλίγουμε με μεμβράνη μπισκότα και σνακ προκειμένου να τα πάρουμε μαζί μας στο γραφείο ή στο ταξίδι. Ίσως να έχετε ήδη προσέξει ότι έτσι χάνουν την υφή τους και γίνονται μαλακά. Τα αεροστεγή δοχεία ή οι πλαστικές σακούλες αποθήκευσης τροφίμων είναι η καλύτερη επιλογή.
Πηγή in.gr