Πορεία προς το φως – Βραδιά ποίησης στον Σίβα Φαιστού - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πορεία προς το φως – Βραδιά ποίησης στον Σίβα Φαιστού

14 Μαΐου 2024 - /

Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 6:00 το απόγευμα θα έχουμε την ευκαιρία ν’ ανταμώσουμε στον όμορφο Σίβα Φαιστού για να περάσουμε μια βραδιά ποίησης, πλαισιωμένη με μελοποιημένα ποιήματα των μεγάλων ποιητών μας από τον μουσικό Μιχάλη Φραγκιαδάκη και την «Πύλη του Ήχου», υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβα «Θέμος Κορνάρος».

Θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, απαγγέλοντας ποιήματα η εθελοντική ομάδα Ηρακλείου για τον πολιτισμό με την κα Μαρίνα Κρανιωτάκη. Η σκηνογράφος και ενδυματολόγος κα Άννα Μαχαιριανάκη με την ομάδα«τους Εθελοντές Πολιτισμού Δικαίωμα στην Πόλη».. Η κα Θεοδοσία Αργυράκη θεατρολόγος – συγγραφέας, ο ποιητής Νικόλας Σταυρουλάκης,ο λογοτέχνης  κος Κώστας Καργάκης ο μελετητής της κρητικής γλώσσας και αρθρογράφος κος Νίκος Λουκαδάκης,  η πολυγραφότατη σε κρητικό λόγο κα Χαριστή Κουκουμπεδάκη, ο  πολυτάλαντος κος Στάθης Μονιάκης, ο φιλόλογος κος Δημήτρης Σταυρουλάκης, η εκπαιδευτικός και αρθρογράφος  κα Μαρία Μαυρουδήκαι όλοι όσοι θα παρευρίσκονται στην όμορφη βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση.

Η παρουσίαση θα γίνει από την Εύα Καπελλάκη – Κοντού και τον π. Αρσένιο Προκοπάκη « Η ιστορία της Ποίησης στους αιώνες»

Ένα «ποίημα» είναι η ψυχή του ανθρώπου, αρκεί να το ανακαλύψουμε και να το απαγγείλουμε με αγάπη.

«… από ένα τίποτα γίνεται ο παράδεισος»

Μια λέξη, ένας στίχος, μια μουσική αλλάζουν την ροή του κόσμου!

Οι ιδέες μπορούν ν αλλάξουν τον κόσμο!

Οι Τέχνες είναι η αναπνοή και το καθαρό οξυγόνο για να πάει μπροστά η ανθρωπότητα!

Η ποίηση με την μυστηριακή, ευεργετική της ιδιότητα να καθαγιάζει τις αγωνίες και τα πάθη του ανθρώπου, κάνει να μοιάζουν η σκέψη και οι ιδέες πιο ουσιαστικές, πιο υπαρκτές.

Μέσα από την διαδρομή στην ποίηση μπορείς να δώσεις νόημα σε κάτι άχαρο ή ψυχρό που περιβάλλει τη ζωή σου κι όπως γράφει ο Αλεξανδρινός ποιητής μας Κωνσταντίνος Καβάφης στο ποίημά του «η Ιθάκη»

[…] να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά …..

Μέσα από τον ποιητικό λόγο αντιλαμβανόμαστε πόσο αναγκαία είναι η δραπέτευση από την κόλαση της λογικής!

«Πάμε μαζί κι ας μας λιθοβολούν κι ας μας φωνάζουν ονειροβάτες, χτίζουμε, ονειρευόμαστε και τραγουδάμε»μας λέει ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έλεγε: « Η ζωγραφική είναι ποίηση που βλέπεται, αλλά η ποίηση είναι ζωγραφική που ακούγεται».

Ο Πλάτωνας είπε για την ποίηση: « Η ποίηση είναι πράγμα ανάλαφρο, ιερό και φτερωτό».

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης στο ποίημά του «Το πρώτο Σκαλί» τονίζει με σαφήνεια πως είναι « πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα…».

Ο Γιάννης Ρίτσος μας λέει πως «Πολλοί στίχοι σαν πόρτες – πόρτες κλειστές σ’ ερημωμένα σπίτια και πόρτες ανοιχτές σε ήμερες συγυρισμένες ψυχές».

Ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρει: «Η Ποίηση αρχίζει εκεί όπου αρχίζει να ηττάται».

Η ποίηση έχει τη δύναμη να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, να εμπνέει τη δημιουργικότητα και να εκφράζει συναισθήματα και εμπειρίες που συχνά είναι δύσκολο να διατυπωθούν.

Η ποίηση εμπνέει εικόνες διαφορετικών αποχρώσεων, ήχους με διαφορετική ένταση και λέξεις με συμβολισμούς που αναδύονται από τα βάθη του Είναι.

Η ποίηση είναι ένα χρωματιστό παζλ ερεθισμάτων  πυροδοτώντας συναισθηματικές αντιδράσεις που σε οδηγούν σε ένα υπέροχο ταξίδι μοναδικών στιγμώναφήνοντας το αποτύπωμά τους στον ψυχικό μας κόσμο.

Έχει την ικανότητα να μαγεύει και μέσα από τις σκέψεις, που ως πυξίδα σε καθοδηγούν στα ανείδωτα μονοπάτια της ψυχής, αναμοχλεύει τις πιο βαθιές σκέψεις.

 

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος& ραδιοφωνική παραγωγός]