Πάσχα: Λύγισε τους πολίτες η έξοδος – Ελληνικό «Γολγοθάς» με βενζίνη και πασχαλινό τραπέζι – Οικονομικός Ταχυδρόμος - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πάσχα: Λύγισε τους πολίτες η έξοδος – Ελληνικό «Γολγοθάς» με βενζίνη και πασχαλινό τραπέζι – Οικονομικός Ταχυδρόμος

4 Μαΐου 2024 -

Παρά τη μαζική έξοδο των εκδρομέων για τον εορτασμό του Πάσχα, ανοιχτή πληγή για τους πολίτες είναι η τιμές της βενζίνης και του εορταστικού τραπεζιού.

Πάσχα: Η μεγαλύτερη έξοδος των τελευταίων ετών – Αναχωρούν οι τελευταίοι εκδρομείς

Η βενζίνη φτάνει στο Λεκανοπέδιο ώς και τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ, στα νησιά και σε δημοφιλείς προορισμούς, η τιμή σκαρφαλώνει σε ορισμένες των περιπτώσεων και πάνω από τα 2,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε 1,982 ευρώ το λίτρο, έχοντας αυξηθεί κατά 13 λεπτά το τελευταίο τρίμηνο.

Καίνε οι τιμές της βενζίνης στα νησιά

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, θα αντιμετωπίσουν όσοι βρίσκονται στα νησιά ή θα τα επισκεφθούν για το Πάσχα.

Οι ακριβότερες τιμές της αμόλυβδης βενζίνης:

– Μήλος: 2,40 ευρώ/λίτρο.

– Πάτμος: 2,39 ευρώ/λίτρο.

– Αντίπαρος: 2,38 ευρώ/λίτρο.

– Σέριφος και Σίφνος: 2,35 ευρώ/λίτρο.

– Σαντορίνη & Πάρος: 2,32 ευρώ/λίτρο.

– Ρόδος: 2,25 ευρώ/λίτρο.

– Κέρκυρα: 2,23 ευρώ/λίτρο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη στην Ευρωζώνη και από τις υψηλότερες τιμές ντίζελ κίνησης σε όλη τη ζώνη του ευρώ, ενώ βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της ακρίβειας στα υγρά καύσιμα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η τιμή της αμόλυβδης ενδέχεται να αυξηθεί και άλλο την ερχόμενη εβδομάδα.

Φωτιά το πασχαλινό τραπέζι

Παράλληλα μέχρι και τα 130 ευρώ μπορεί να αγγίξει το φετινό πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με την εκτίμηση κόστους του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μια μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Από τις μεγαλύτερες εξόδους η φετινή

Μία από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους να εγκαταλείπουν το λεκανοπέδιο προκειμένου να περάσουν το Πάσχα στην περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι αναχώρησαν οι τελευταίοι εκδρομείς του Πάσχα από τα λιμάνια της Αττικής. Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 7 δρομολόγια, εκτός του Αργοσαρωνικού, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας θα πραγματοποιηθούν 10 απόπλοι και 4 από το Λαύριο.

Από τα ΚΤΕΛ αναχώρησαν 180 δρομολόγια από τον σταθμό του Κηφισού. Η πληρότητα των δρομολογίων άγγιξε περίπου το 100%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τροχαίας, η φετινή έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα ήταν μεγαλύτερη από το 2022, όταν και ήταν το πρώτο Πάσχα όπου δεν υπήρχαν περιορισμοί μετακίνησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μόνο χθες Μεγάλη Παρασκευή, από τις 06:00 έως τις 18:00, 55.860 οχήματα πέρασαν τα διόδια της Ελευσίνας και 39.666 των Αφιδνών.

Aπό το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν για κάποιο νησί του Αιγαίου 23.789 επιβάτες και 3.196 οχήματα ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού 10.677 επιβάτες και 1.339 οχήματα.

Αυξημένη ήταν και η έξοδος από το λιμάνι της Ραφήνας καθώς 11.756 επιβάτες με 2.555 οχήματα αναχώρησαν για κάποιο νησί των Κυκλάδων. Από το λιμάνι του Λαυρίου αναχώρησαν συνολικά 4.394 επιβάτες με 987 οχήματα.

Πηγή:in.gr

Πηγή ot.gr