Πάρκινγκ και σούπερ μάρκετ: Από ποια παράβαση μπορείς να χάσεις το δίπλωμά σου και να πληρώσεις έως 2.000 ευρώ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πάρκινγκ και σούπερ μάρκετ: Από ποια παράβαση μπορείς να χάσεις το δίπλωμά σου και να πληρώσεις έως 2.000 ευρώ

15 Ιουλίου 2025 -

Η στάθμευση σε ιδιωτικό χώρο ενδέχεται να φαντάζει «ασφαλής» ή λιγότερο ελεγχόμενη, ωστόσο η έλλειψη σεβασμού στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κυρίως άλλους οδηγούς μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες —όχι μόνο ηθικές, αλλά και οικονομικές.

Ιδιωτικοί μεν, προσβάσιμοι δε

Χιλιάδες είναι οι οδηγοί που αναρωτιούνται αν πράξεις που συνιστούν τροχαίες παραβάσεις —όπως η παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ ή σε χώρους για οικογένειες και ηλεκτρικά οχήματα— μπορούν να τιμωρηθούν όταν γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, όπως για παράδειγμα τα πάρκινγκ μεγάλων εμπορικών καταστημάτων ή σούπερ μάρκετ.

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, και σίγουρα δεν είναι τόσο καθησυχαστική όσο πολλοί πιστεύουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις που η Τροχαία βεβαίωσε παραβάσεις.

Κατά γενικό κανόνα, οι χώροι στάθμευσης που ανήκουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις -όπως τα πάρκινγκ σούπερ μάρκετ, εμπορικών κέντρων ή άλλων καταστημάτων- θεωρούνται ιδιωτικοί.

Έτσι, ακόμη κι αν διαθέτουν οδική σήμανση παρόμοια με εκείνη του δημόσιου οδικού δικτύου, οι αρμόδιες τροχονομικές αρχές δεν έχουν αυτόματα δικαιοδοσία να βεβαιώσουν τροχαίες παραβάσεις εντός αυτών των χώρων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όταν οι ιδιωτικοί χώροι είναι ελεύθερα προσβάσιμοι στο κοινό και εξυπηρετούν την κυκλοφορία -όπως οι χώροι στάθμευσης καταστημάτων- θεωρούνται χώροι δημόσιας κυκλοφορίας και επομένως υπάγονται στις ρυθμίσεις του ΚΟΚ.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 2, παρ. 1, του ΚΟΚ αναφέρει: «Οδός είναι κάθε οδική αρτηρία ή τμήμα αυτής, που προορίζεται για τη δημόσια κυκλοφορία οχημάτων, πεζών ή ζώων. Δημόσιας κυκλοφορίας θεωρείται και κάθε άλλος χώρος, ο οποίος χρησιμοποιείται από το κοινό, ακόμη και αν ανήκει σε ιδιώτη ή είναι ιδιωτικός».

Συνεπώς, οι οδηγοί δεν μπορούν να επικαλούνται την ιδιωτικότητα του χώρου για να αποφύγουν τις κυρώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για παραβάσεις που σχετίζονται με τη στάθμευση σε ευαίσθητες θέσεις.

Ποινές για αντικοινωνικές παραβάσεις

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και κοινωνικά ευαίσθητες παραβάσεις είναι η παράνομη στάθμευση σε θέση ΑμεΑ.

«Απαγορεύεται η στάθμευση σε θέσεις που προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία και φέρουν τη σχετική σήμανση» αναφέρει το άρθρο 34, παρ. 2 του ΚΟΚ, με τις κυρώσεις να είναι αυστηρές.

Ειδικότερα, στην 1η παράβαση, προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες, και άμεση απομάκρυνση του οχήματος (άρθρα 103 και 104 του ΚΟΚ).

Ωστόσο, σε περίπτωση υποτροπής εντός πέντε ετών, η ποινή είναι πιο αυστηρή, καθώς προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 180 ημέρες.

Αν ο οδηγός υποπέσει στην ίδια παράβαση για 3η φορά εντός 5 ετών, τότε θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 2.000 ευρώ, ενώ θα χάσει το δίπλωμα οδήγησης για ένα έτος.

Πηγή in.gr