Παρέμβαση Βατσινά για τον κίνδυνο απομάκρυνσης φοιτητών από τις Εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης και τα άδικα κριτήρια στέγασης
Την άμεση παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας ζητά η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, με κοινοβουλευτική παρέμβαση που κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας, σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις Φοιτητικές Εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης, με 17 φοιτητές να κινδυνεύουν με απομάκρυνση λόγω των οικονομικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων που θέτει ο εσωτερικός κανονισμός.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστίας, τα οποία μεταφέρει στην Υπουργό η βουλευτής, τα κριτήρια που εφαρμόζει η Σύγκλητος χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκή και άδικα, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να ζουν σε καθημερινή ανασφάλεια για την παραμονή τους στη στέγη.
“Η αδυναμία στέγασης οδηγεί πολλούς φοιτητές στο δίλημμα «ενοικίαση σπιτιού ή εγκατάλειψη σπουδών», καθώς το κόστος διαβίωσης στα Χανιά είναι απαγορευτικό για πολλές οικογένειες” – αναφέρει η βουλευτής, τονίζοντας στην αναφορά που κατέθεσε ότι “η φοιτητική στέγη αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, κρίσιμο ιδίως για φοιτητές από χαμηλά εισοδήματα, από απομακρυσμένες περιοχές και για όσους αντιμετωπίζουν κοινωνικές δυσκολίες”. Επισημαίνει επίσης ότι οι Φοιτητικές Εστίες οφείλουν να λειτουργούν με γνώμονα την ισότητα, την κοινωνική ευαισθησία και την ακαδημαϊκή πρόοδο, όχι με όρους αποκλεισμού.
Με βάση τα παραπάνω, η βουλευτής ζητά από την Υπουργό Παιδείας να ανασταλεί η διαδικασία απομάκρυνσης των 17 φοιτητών έως ότου εξεταστούν πλήρως οι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι της κάθε περίπτωσης, να αναθεωρηθεί ο κανονισμός επιλογής σπουδαστών στις Εστίες, ώστε να διασφαλίζεται δίκαιη και ουσιαστική πρόσβαση σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, να διερευνηθεί η πρακτική μίσθωσης δωματίων σε επισκέπτες του Ιδρύματος, την ώρα που φοιτητές στερούνται στέγασης και να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας, με επαρκή χρηματοδότηση για συντήρηση και λειτουργία των Εστιών.
«Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει ότι κανένας φοιτητής δεν θα στερηθεί τις σπουδές του επειδή δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο. Η φοιτητική στέγη δεν είναι προνόμιο – είναι προϋπόθεση ισότιμης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» – τονίζει η βουλευτής.


