Παπαδόπουλος μετά τα 5,3 Ρίχτερ: «Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας» – Τσελέντης: «Όπως τα είπαμε»
Νέα εκτίμησή του ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά από τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (10/2) μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Όπως τόνισε, «άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας».
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης τόνισε σε ανάρτησή του: «Όπως τα είπαμε μόλις είχαμε 5,3» και παρέθεσε τα στοιχεία για την τελευταία σεισμική δόνηση.
Σημειώνεται ότι το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 22:16, την ισχυρότερη μέχρι σήμερα σεισμική δόνηση στις Κυκλάδες με μέγεθος 5,3 στην κλίμακα Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μιλώντας στο MEGA, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι: «Έχει αρχίσει να αλλάζει η επιθετική σεισμική ακολουθία» μετά το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων στα ανοιχτά της Αμοργού. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «σήμερα υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση που δείχνει ότι ίσως έχει ενεργοποιηθεί ένα γειτονικό ρήγμα μικρών διαστάσεων στα ανατολικά της σεισμικής ζώνης» που μέχρι στιγμής έδινε τις δονήσεις.
«Από εχθές είχαμε μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Σήμερα είχαμε μέγιστο μέγεθος 4,9 Ρίχτερ, εχθές το βράδυ είχαμε μέγεθος 5. Παρ’ όλα αυτά, οι σχετικώς μεγαλύτεροι σεισμοί δεν κλείνουν την χαραμάδα αισιοδοξίας. Μέρα με την ημέρα θα επικαιροποιούμε την ανάλυσή μας και η φύση θα μας δείξει που πορευόμαστε, αρκεί να την ερμηνεύουμε σωστά. Είμαι ελαφρώς αισιόδοξος, με μεγάλη επιφύλαξη το λέω. Σε κάθε περίπτωση δεν εξελίσσονται τα έντονα σημάδια που είχαμε τις πρώτες μέρες, όταν εξελισσόταν η προσεισμική ακολουθία. Η επιθετική προσεισμική ακολουθία έχει αρχίσει να αλλάζει χαρακτηριστικά συμπεριφοράς», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Πηγή in.gr