Παγκόσμιος συναγερμός για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή – Τα σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Παγκόσμιος συναγερμός για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή – Τα σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ

14 Απριλίου 2024 -

Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τον «σιδερένιο θόλο», με τη συνδρομή αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών μαχητικών, καθώς και την αεράμυνα της Ιορδανίας, όμως τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην αντίδραση του Τελ Αβίβ. Το συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ συνεδριάζει, ενώ οι σύμμαχοι του συνιστούν αυτοσυγκράτηση και την ίδια ώρα η Τεχεράνη προειδοποιεί σε όλους τους τόνους τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες να μη δώσουν συνέχεια.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας: μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν, το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων και το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των “ήπιων” οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κοινωνία του Ισραήλ είναι το «φτάνει». Όπως ανέφερε κάποιο προσδιορίζουν αυτό το «φτάνει» ως φτάνει να βρούμε μία λύση σε αυτή την ιστορία και να προχωρήσουμε κι άλλοι το προσδιορίζουν ως φτάνει δεν μπορούμε πια με αυτή την κατάσταση και πρέπει να αντιδράσουμε έντονα. Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Ισραήλ ανέφερε ότι αν και αρχικά το πρωί ήταν άδεια τα αεροδρόμια και οι δρόμοι στη συνέχεια ο κόσμος επέστρεψε στην κανονικότητα και συνεχίζει τις δραστηριότητές του σα να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα.

Τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο ο πρόεδρος Μπάιντεν ο οποίος θεωρεί ότι μια ισραηλινή απάντηση μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει εχθές στον Νετανιάχου επισημαίνοντας ότι από τα έως τώρα δεδομένα το Ισραήλ έχει βγει ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο, εντυπώσεων, όσο και ουσίας αλλά κυρίως σε επίπεδο συμμαχιών.

Γενικότερα θεωρούν στην Ουάσιγκτον ότι το χθεσινό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της επίθεσης του Ιράν, το οποίο είχε διαμορφωθεί πρωτίστως με την καθοδήγηση της αμερικανικής στρατιωτική ηγεσίας δούλεψε άριστα και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν στρατιωτικά σε μια επιχείρηση εναντίον του Ιράν πρώτον γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμπαρασύρει όλον τον πλανήτη και δεύτερον γιατί προέχει η ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πάρει το Ισραήλ ότι χρειάζεται για να προασπίσει τα συμφέροντα του, μάλιστα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στο Κογκρέσο σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα (14/4) ότι είχε κάνει γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρόθεσή του να διεξαγάγει «περιορισμένη» επιχείρηση κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.

«Ανακοινώσαμε με μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι η επιχείρησή μας θα ήταν περιορισμένη και ελάσσων και θα είχε στόχο την τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των ξένων διπλωματών στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες για το σχέδιό της «72 ώρες πριν από την επιχείρηση».

«Ανακοινώσαμε στους αδελφούς και φίλους στην περιοχή, ανάμεσά τους και τις χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ότι στόχος είναι αποκλειστικά η τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», είπε.

«Δεν επιδιώκουμε να βάλουμε στο στόχαστρο τον αμερικανικό λαό ή τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε προειδοποιώντας ότι το Ιράν μπορεί να στοχεύσει τις αμερικανικές στρατιωτικές θέσεις αν εμπλακούν «στην άμυνα ή την υποστήριξη» του Ισραήλ.

Σαφές μήνυμα για αποφυγή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης στέλνουν οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απριλίου, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωσή του εκ μέρους της ΕΕ. Σημειώνει ότι «η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σε αυτήν την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι συμφέρον κανενός. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

«Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής και βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για τον σκοπό αυτό» καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι ημερομηνίες κλειδιά είναι εξής: η 16η Απριλίου, οπότε και συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ με τηλεδιάσκεψη και αμέσως μετά, στις 17 και 18 Απριλίου ακολουθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής όπου μετά τις τελευταίες εξελίξεις μπαίνει στην ατζέντα το εν λόγω ζήτημα. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποφασίσουν για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στο Ιράν . Ήδη υπάρχουν περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Τεχεράνης για τον ρόλο της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης, πιθανόν να υπάρξει αναφορά στις επιθέσεις του Ιράν και καταδίκη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Να επικρατήσει ηρεμία καλεί ο Ρίσι Σούνακ αφότου επιβεβαίωσε ότι η Βασιλική Αεροπορία συνέδραμε στην κατάρριψη αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ. Το Ηνωμένο Βασίλειο σήκωσε Typhoon ως επέκταση των μακροχρόνιων αποστολών κατά του ισλαμικού κράτους όπως ενημέρωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας και έστειλε και σκάφη για εναέριο ανεφοδιασμό. Η επιχείρηση αποκάλυψε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε σχεδιαστεί από την Παρασκευή σε έκτακτο συμβούλιο Cobra, μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη και περιττή κλιμάκωση την οποία καταδίκασα με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε ο κ. Σούνακ.

Η Βασιλική Αεροπορία αναπλήρωσε επίσης την αμερικανική πολεμική αεροπορία σε επιχειρήσεις κατά του Isis, οπότε οι Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ελευθερώθηκαν ώστε να βοηθήσουν το Ισραήλ να καταρρίψει τα 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους, σύμφωνα με πηγές της Γκάρντιαν.

Από το βορρά ως το νότο η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτιζε ιρανικά drones και πυραύλους σε μια επίθεση άνευ προηγουμένου. Λίγες ώρες νωρίτερα ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης είχε δώσει την εντολή για να αρχίσει η επιχείρηση Έντιμη Υπόσχεση, τα αντίποινα του Ιράν για την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο της Δαμασκού.

Η επίθεση είναι συντονισμένη από το Ιράν με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του σε Ιράκ, Συρία, Υεμένη και Λίβανο. Με drones, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς.

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, ισραηλινός στρατός και κυβέρνηση βρίσκονταν επί ποδός, ενώ ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έστειλε από νωρίς το μήνυμά του, ότι αυτή η επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το 99% των επιθέσεων αναχαιτίστηκε. Ζημιές σημειώθηκαν στη βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ, απ΄όπου το Ιράν τονίζει ότι ξεκίνησε και η επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό.

Στις αναχαιτίσεις πυραύλων συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία με τα αεροσκάφη τους να επιχειρούν κυρίως στα σύνορα Ιράκ και Συρίας.

Από νωρίς ο Τζο Μπάιντεν είχε σπεύσει στην Ουάσιγκτον από το Ντελαγουέρ συγκαλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μετά τη λήξη του είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου. Αφού του εξέφρασε την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ, του ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν θα μετάσχουν σε πιθανή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Και η Ιορδανία ανακοίνωσε πως αναχαίτισε drones πάνω από το έδαφός της ζητώντας παράλληλα να υπάρξει αυτοσυγκράτηση για να μην αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η περιοχή.

Και η Ιορδανία ανακοίνωσε πως αναχαίτισε drones πάνω από το έδαφός της ζητώντας παράλληλα να υπάρξει αυτοσυγκράτηση για να μην αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η περιοχή.

Οι Ιρανοί ανακοίνωσαν πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν, προειδοποιώντας παράλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και άλλες χώρες να μην μετάσχουν σε όποια επίθεση εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Μέσω τις Ελβετίας διαμηνύουν στην Αμερική ότι σε αντίθετη περίπτωση στόχος θα είναι οι βάσεις τους στην περιοχή.

Ο Υπουργός εξωτερικών του Ιράν, αναφέρει πως η Τεχεράνη δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της παρά μόνο εάν απειληθεί: « στείλαμε μήνυμα στο Λευκό Οίκο πως η επιχείρησή μας είναι περιορισμένη και ελάχιστη και πως στόχος της είναι η νόμιμη άμυνά μας στο να τιμωρηθεί το ισραηλινό καθεστώς».

Η Χαμάς χαιρετίζει την επίθεση του Ιράν, τονίζοντας πως ήταν φυσικό του δικαίωμα. Τη χαρακτηρίζει άξια απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο της Δαμασκού.

Σχετικά Άρθρα:

EΡΤ- Παντελής Γκόνος, Ζέτα Κονταξή: Αποστολή στο Τελ Αβίβ: Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου – Ανταποκρίσεις από Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλλες αντίστοιχα Λένα Αργύρη, Ευδοξία Λυμπέρη, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, AFP- ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή ertnews.gr