Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος: Οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης μπροστά στο νέο οικονομικό τοπίο
Τη γραμμή άμυνάς της απέναντι στη νέα πραγματικότητα, μετά και την επιβολή δασμών από τον αμερικανό πρόεδρο, ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Το ξέσπασμα του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου βρίσκει την Ελλάδα να έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και τόνωση της εξωστρέφειας μέσα στο τρέχον έτος.
Ζητούμενο είναι το ΑΕΠ να μεγεθυνθεί με ρυθμό άνω του 2,3%, οι επενδύσεις να αυξηθούν κατά 8,4% και οι εξαγωγές να τονωθούν κατά 4%, με τα τουριστικά έσοδα να ενισχύονται κατά 1 δις ευρώ καταρρίπτοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Όλοι αυτοί οι στόχοι μπορεί να αμφισβητηθούν σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.
Και αν οι αποφάσεις για την δασμολογική πολιτική ληφθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα είναι δεδομένο ότι θα αναζητήσει λύσεις για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων, την χορήγηση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων την αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Τα βλέμματα θα στραφούν και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο εμπορικός πόλεμος είναι πιθανό να επιταχύνει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων που σήμερα διαμορφώνονται στο 2,65% έναντι 4,5% στις ΗΠΑ.
Πλέον οι αγορές προεξοφλούν μια ακόμη μείωση, στη συνεδρίαση του Απριλίου καθώς το ζητούμενο είναι να στηριχτεί η ανάπτυξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να αποφευχθεί ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού.
«Είναι μια εποχή πολύ μεγάλων προκλήσεων που καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε με αναδιοργάνωση, μιας και ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη προτεραιότητα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που βεβαίως συμβάλλει με έναν πολύ σημαντικό βαθμό και στην επισιτιστική επάρκεια και στην ίδια την κοινωνική συνοχή» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΕΡΤNews ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «σε αυτήν ακριβώς τη λογική είμαστε συντεταγμένοι και στην άσκηση πολιτικής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να στηρίξουμε τον αγροτικό παραγωγικό κόσμο της χώρας και να του δώσουμε ελπίδα και προοπτική μέσα από αυτή τη δύσκολη και αντίξοη εποχή».
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή δημοσιονομική πορεία σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και ο βασικός στόχος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής είναι να θωρακιστεί αυτή η αναπτυξιακή τροχιά της χώρας. Γιατί αν θα καταλήξουν κάπου τελικά οι δασμοί, σίγουρα θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομία και κατ’ επέκταση και την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία» τόνισε στο ΕΡΤΝews ο γενικός διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς.
Ως επιχείρηση διάλυσης όποιας προσπάθειας γίνεται από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά χαρακτήρισε ο καθηγητής Οικονομικών, Παναγιώτης Τσακλόγλου, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή NEWSROOM για την επιβολή δασμών Τραμπ. Μάλιστα, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή θύμισε πως «όταν έγινε η μεγάλη κρίση του ’29, αυτό που προσπάθησαν να κάνουν οι διάφορες χώρες σαν αμυντικό μηχανισμό ήταν ακριβώς αυτό, να βάζουν δασμούς για να προστατεύσουν τις εγχώριες βιομηχανίες, με την ελπίδα ότι δεν θα κάνουν το αντίστοιχο και οι ανταγωνιστές τους. Φυσικά οι ανταγωνιστές τους το κάνανε και μπήκαμε σε μια μορφή εμπορικού πολέμου, ο οποίος είχε πραγματικά καταστροφικά αποτελέσματα».
Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος
Πηγή ertnews.gr