Παγκόσμια οικονομία: Η πολιτική και οικονομική αστάθεια εξαφανίζει 320 δισ. από τα παγκόσμια κέρδη - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Παγκόσμια οικονομία: Η πολιτική και οικονομική αστάθεια εξαφανίζει 320 δισ. από τα παγκόσμια κέρδη

22 Ιουλίου 2025 -

Περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη των παγκόσμιων επιχειρήσεων έχει «εξαφανίσει» η γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα από το 2017, όπως αποκαλύπτει μελέτη της EY-Parthenon, του βραχίονα στρατηγικής της συμβουλευτικής εταιρείας.

Για την ακρίβεια, 3.500 εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως που έχουν ετήσια έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έχασαν συνολικά 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη κατά τη διάρκεια περιόδων γεωπολιτικής και μακροοικονομικής αστάθειας.

«Μετά από χρόνια φθηνού χρήματος και σχετικής γεωπολιτικής σταθερότητας, ένα κύμα μακροοικονομικών αλλαγών -από εμπορικές εντάσεις έως παγκόσμιες συγκρούσεις- σημαίνει τώρα ότι η κυβερνητική πολιτική και τα παγκόσμια γεγονότα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αξίες και στα κέρδη από ό,τι εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωσε στους Financial Times ο Ματς Πέρσον, επικεφαλής μακροοικονομικής και γεωστρατηγικής της EY-Parthenon UK.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα τελευταία τρία χρόνια, μια περίοδος που χαρακτηρίστηκε από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατάρρευση της βρετανικής αγοράς ομολόγων, τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, περίπου το 40% των αλλαγών στη συνολική αξία του FTSE 100 συνέβη σε ημέρες που σημειώθηκαν σημαντικά οικονομικά ή γεωπολιτικά γεγονότα.

Μία στις τέσσερις από τις περίπου 3.500 παγκόσμιες εταιρείες που μελετήθηκαν δέχτηκε πλήγμα 5% ή περισσότερο στο περιθώριο κέρδους της μεταξύ 2017 και 2024 με βάση τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι εταιρείες της Κίνας υπέστησαν το μεγαλύτερο σοκ, με το 40% των 833 ομίλων που αναλύθηκαν στη χώρα να υφίσταται συνολικό πλήγμα EBITDA 73 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Πέρσον δήλωσε ότι η απώλεια κερδών για τις κινεζικές εταιρείες επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στους τομείς των ακινήτων, του χάλυβα και των κατασκευών.

Κάποιοι τα πήγαν καλύτερα

Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με την ανάλυση, αν και ένας πλύ μικρότερος αριθμός 100 εταιρειών πληρούσε το όριο εσόδων για τη μελέτη. Μόνο 14 παρουσίασαν σημαντική πτώση του περιθωρίου EBITDA, με συνολική απώλεια κερδών 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την τριετή περίοδο.

Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν καλά στο μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό τοπίο, καταφέρνοντας να αυξήσουν τα κέρδη τους για να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές του κλάδου.

Μόνο μία στις 10 παγκόσμιες ομάδες με περιθώριο EBITDA στο ανώτερο τεταρτημόριο το 2014 κατάφερε να το διατηρήσει μέχρι το 2024, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη μακροοικονομική αστάθεια και να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους περιλαμβάνουν τον λιανοπωλητή μόδας Next, τον όμιλο χημικών Croda, την εξορυκτική Rio Tinto και τον όμιλο μηχανικών Spirax.

Στις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις που αύξησαν τα EBITDA τους έναντι των ανταγωνιστών τους περιλαμβάνουν τον βιομηχανικό κολοσσό Caterpillar, την εταιρεία logistics UPS, τις φαρμακευτικές Pfizer και Merck, και τον όμιλο καταναλωτικών αγαθών Johnson & Johnson.

Αυτές οι εταιρείες με υψηλές επιδόσεις υποδηλώνουν, σύμφωνα με τον Πέρσον, ότι το νέο κλίμα έχει δημιουργήσει τόσο νικητές όσο και ηττημένους.

Ο ίδιος είπε ότι οι επιχειρήσεις που κατάφεραν είτε να προστατεύσουν είτε να επιτύχουν κορυφαία περιθώρια κέρδους «έχουν διαφοροποιήσει με επιτυχία το χαρτοφυλάκιό τους, έχουν διαχειριστεί τη βάση κόστους τους, έχουν εντοπίσει και κατανοήσει διάφορες αλλαγές πολιτικής και έχουν ενημερώσει τη διακυβέρνησή τους ώστε να αντικατοπτρίζουν έναν διαφορετικό κόσμο».

Πηγή ΟΤ

Πηγή in.gr