Π. Κοκκόρης – υποδιοικητής ΕΦΚΑ στο ΕΡΤΝews: Δίνουμε βαρύτητα στην έκδοση των κύριων συντάξεων – Προχωράει η ψηφιοποίηση με γρήγορους ρυθμούς - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Π. Κοκκόρης – υποδιοικητής ΕΦΚΑ στο ΕΡΤΝews: Δίνουμε βαρύτητα στην έκδοση των κύριων συντάξεων – Προχωράει η ψηφιοποίηση με γρήγορους ρυθμούς

18 Μαΐου 2025 -

Στα θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων και τους χρόνους έκδοσης των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, αναφέρθηκαν ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Κοκκόρης και ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» (Δ. Κοτταρίδης, Ν. Κασιμάτη).

Όπως δήλωσε ο κ. Μπούρλος: «Από τα στοιχεία που δίνει ο ΕΦΚΑ φαίνεται ότι υπάρχουν εκκρεμότητες επικουρικές περίπου σε αριθμό 30.000, ακόμη. Είναι κάποιες επικουρικές, οι οποίες εκδίδονται γρήγορα.
Ποιες κατηγορίες είναι αυτές που εκδίδονται γρήγορα;
Αυτές που για παράδειγμα έχουνε μόνο επικουρική ασφάλιση Δημοσίου και δεν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, ή οι περιπτώσεις που υπάρχει διαδοχική ασφάλιση και μπορεί η έκδοση της επικουρικής σύνταξης να καθυστερήσει και τρία και τέσσερα χρόνια, έχουμε τέτοιες περιπτώσεις.

Εκεί που είναι μόνο ένα επικουρικό ταμείο, είτε επικουρικό δημοσίου είτε είναι επικουρικό, το παλιό ΕΤΕΑΜ, οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκδίδονται γρήγορα.
Επίσης καθυστέρηση υπάρχει στις επικουρικές συντάξεις των μηχανικών και των δικηγόρων και αυτές είναι κατηγορίες που η έκδοση της επικουρικής σύνταξης αργεί και βέβαια τώρα όσον αφορά τις κύριες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε σημαντική επιτάχυνση στην απονομή των κύριων και υπάρχουν κατηγορίες κύριων συντάξεων που εκδίδονται σε 50 ημέρες.

Δεν εκδίδονται όλες, εκεί που το σύστημα μπορεί να δει τον ασφαλιστικό χρόνο, που δεν υπάρχουν αναγνωρίσεις πλασματικών και που δεν υπάρχουν οφειλές, αναφερόμαστε στους ελεύθερους επαγγελματίες και που δεν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, εκεί οι αποφάσεις που μπορούν να εκδοθούν γρήγορα είτε με το σύστημα ταχείας απονομής, αυτό που λέμε fast track, είτε με την κανονική απονομή.
Από κει και πέρα, στις περιπτώσεις που υπάρχουν είτε διαδοχική ασφάλιση, είτε αναγνωρίσεις πλασματικών είτε οφειλές, οφείλει δηλαδή αυτός που υποβάλλει την αίτηση συνταξιοδότησης, οι καθυστερήσεις είναι μεγαλύτερες, δηλαδή δεν εκδίδονται συνταξιοδοτικές αποφάσεις σε 50 ημέρες».

Ο Παναγιώτης Κοκκόρης υποδιοικητής του ΕΦΚΑ τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Πρώτον, σε σχέση με τις κύριες και επικουρικές. Καταρχήν έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην έκδοση των κύριων συντάξεων. Είχαμε και τη διαδικασία fast track και τούτο έγινε για να μπορέσει ο συνταξιούχος να πάρει ένα ποσό έστω και το 80, 70 ή 90 % ανάλογα.

Σε σχέση τώρα με τις επικουρικές, αυτά επί της αρχής. Όταν έχουμε 100 ταμεία τα οποία έχουν συγχωνευθεί, όταν υπάρχει χαρτό υλικό, όταν δεν υπάρχει καταγραφή όλου του ασφαλιστικού βίου. Γιατί;
Για να εκδοθεί μια επικουρική σύνταξη βασική προϋπόθεση είναι να εκδοθεί η κύρια σύνταξη.
Και για να εκδοθεί λοιπόν η κύρια σύνταξη πρέπει να υπάρχει η καταγραφή του ασφαλιστικού βίου.

Να μην υπάρχουν λάθη, να μην υπάρχει διαδοχική και όλα τα υπόλοιπα. Και τότε, αφού συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε υπάρχει πλήρη καταγραφή του ασφαλιστικού βίου που πρόκειται για το Δημόσιο και μπορεί η επικουρική σύνταξη να εκδοθεί άμεσα και γι αυτό έχουμε 1000 περίπου, 1000 εφάπαξ, τα οποία είναι συνέπεια και των επικουρικών και λίγες επικουρικές γύρω στις 9.000. Σε ό, τι αφορά το ΕΤΕΑΜ και αυτό δεν είναι στις επικουρικές, είναι στα υποκαταστήματα.

Στο Δημόσιο ειδικά, έχει καταγραφεί ο ασφαλιστικός βίος, εκτός αν κανείς έχει και ΙΚΑ μπροστά πριν εργαστεί, αλλά εκεί όμως βγαίνουν αυτόματα οι επικουρικές.
Πχ τα άλευρα. Πως μπορούσαν να εκδοθούν όταν ο υπολογισμός του ασφαλιστικού βίου σωστά, ήταν με βάση τα κιλά των αλεύρων, τα τιμολόγια δηλαδή τα οποία είχαν εκδοθεί;
Πως μπορούν να υπολογιστούν τα επικουρικά στο ταμείο μετάλλων;
Σε ό, τι αφορά τους μηχανικούς και τους υπόλοιπους, ξέρετε ότι εκεί γίνονται και επιτόπιες επισκέψεις.

Είναι περίπου ακόμα 50 εκατομμύρια θα έλεγα, σελίδες χαρτού υλικού που πρέπει να ψηφιοποιηθούν. Σε ό, τι αφορά τα επικουρικά, δεν υπάρχει καθόλου ψηφιοποίηση και περιμένουμε τώρα με το σκανάρισμα το οποίο γίνεται, να μπορέσουμε ενδιάμεσα στη διαδικασία της επεξεργασίας να μπορεί ο υπάλληλος να μπαίνει και να παίρνει από κει και κάτω και αν υπάρχει ένα μικρό λάθος, να έρθει στη συνέχεια να διορθωθεί προκειμένου να αποδοθούν ταχύτερα.

Εκτιμάμε ότι σε ένα χρόνο θα έχει ψηφιοποιηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκδίδονται. Κάθε μέρα εκδίδονται όλο και περισσότερες. Το προσωπικό καταβάλλει εντατικότατες προσπάθειες.

Όταν έχει γίνει ένα ασφαλιστικό σύστημα χωρίς σχεδιασμό, συγχώνευση, όταν λοιπόν χωρίς σχεδιασμό παίρνουμε όλα τα ταμεία και τα βάζουμε σε ένα τσουβάλι και πάμε μετά να τα ξεχωρίσουμε, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία να σε οδηγήσει το αποτέλεσμα.

Ήμουνα επικεφαλής της επιτροπής που συγκροτήσαμε τότε το ΚΕΑΟ και εκεί πρέπει να λάβουμε υπ όψιν ότι πέσανε όλα τα ταμεία μέσα. Ήταν ταμεία τα οποία είχαν εισπρακτικό μηχανισμό, όπως παραδείγματος χάρη το ΙΚΑ, ενώ του ΟΑΕΕ το εμπόρων δεν είχε κανένα εισπρακτικό μηχανισμό, έστελνε στις Δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες τα ποσά.
Οι δημόσιες οικονομικές Υπηρεσίες έκαναν καρτέλα, τις επέστρεφαν και ούτω καθεξής».

Πηγή ertnews.gr