Όσοι στην μνήμη μένουν δεν ξεχνιούνται ποτέ… Ολοκληρώθηκε μ’ επιτυχία το τριήμερο Συνέδριο τιμής και μνήμης για τον Θέμο Κορνάρο στη γενέτειρά του Σίβα Φαιστού - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Όσοι στην μνήμη μένουν δεν ξεχνιούνται ποτέ… Ολοκληρώθηκε μ’ επιτυχία το τριήμερο Συνέδριο τιμής και μνήμης για τον Θέμο Κορνάρο στη γενέτειρά του Σίβα Φαιστού

12 Ιουλίου 2024 - /

Επιμέλεια: Εύα Καπελλάκη Κοντού*

 

Η θέληση και η αγάπη για τον σπουδαίο ετούτο «εργάτη» των Γραμμάτων και υμνητή της ζωής σύνδραμαν ώστε να οργανωθεί και να υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία αυτό το Τριήμερο Συνέδριο. Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο χαρισματικός αεικίνητος πρόεδρος κ. Κώστας Μουτζούρης και το Δ.Σ. αποδέχτηκαν με χαρά την πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβα «Θέμος Κορνάρος» του προέδρου κου Τίτου Ταγαράκη και του Δ.Σ. του συλλόγου, για το αφιέρωμα αυτό.

Όλοι εκεί, πολύτιμοι καλεσμένοι.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα και αφού έχουν γίνει οι εγγραφές των συνέδρων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου και συν διοργανωτής του Τριήμερου Συνεδρίου κ. Τίτος Ταγαράκης, απηύθυνε χαιρετισμό, σημειώνοντας πως τα Πρακτικά του Συνεδρίου πρέπει να βιβλιοδετηθούν ώστε να έχει όλος ο κόσμος πρόσβαση στην πολυτάραχη ζωή του Σιβιανού δημοσιογράφου, συγγραφέα και λαϊκού αγωνιστή, Θέμου Κορνάρου.

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης κο Μανώλης Καμπουράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Θέμου Κορνάρου λέγοντας πως: «Η γενέτειρα του τον διαμόρφωσε καθοριστικά. Άνθρωπος λιτός, μαχητικός, αφοσιωμένος στις πεποιθήσεις του στην κοινωνική δικαιοσύνη και κυρίως στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, απέφευγε τις κ.μικότητες, τις πολυτέλειες και τις ανούσιες κουβέντες… Το τριήμερο Συνέδριο γίνεται για να τιμήσουμε στο πρόσωπό του όλους τους αγωνιστές εκείνης της περιόδου».

Συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ στον Νομό Ηρακλείου κ. Μανώλης Συντυχάκης. Στον χαιρετισμό του παρέθεσε αναφορικά με τον Θέμο Κορνάρο: «Ο Θέμος Κορνάρος, ήταν ένα πραγματικό υπόδειγμα ανθρωπιάς, αλύγιστου κομμουνιστή, στρατευμένου λογοτέχνη, που αφιέρωσε το έργο του στην αποκάλυψη της εκμετάλλευσης και της αδικίας, που ύμνησε τους αγώνες του λαού μας, που αφιέρωσε το έργο του στο να κρατήσει ζωντανούς στις μνήμες του λαού αυτούς τους αγώνες. Είναι ο μοναδικός συγγραφέας που του ταιριάζει ο τίτλος του εργάτη – συγγραφέα».

Η κα Γενοβέφα Χουστουλάκη, μέλος της επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, στην πρώτη ημέρα του τριήμερου συνεδρίου στον χαιρετισμό της παρέθεσε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον κομμουνιστή δημιουργό, τον εργάτη – συγγραφέα που με το έργο του ύμνησε τον κομμουνισμό και την πίστη σ’ αυτόν, κήρυξε την πίστη του στον λαό και στους αγώνες του.

Ο Θέμος Κορνάρος ανήκει στους κομμουνιστές καλλιτέχνες που στρατεύτηκαν με το έργο και τη ζωή τους στη μεγάλη υπόθεση, στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Ο εκπρόσωπος του ΚΕΚΡΗΛΟ κ. Σπύρος Κατσαραπίδης απηύθυνε χαιρετισμό και σημείωσε ότι: «το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο Πρόεδρος κ. Κώστας Μουτζούρης ευχαριστεί όλους τους φορείς και συνέδρους για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Ήταν ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου του Σίβα. Σκοπός του Συνεδρίου η ανάδειξη τόσο του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου, όσο και της εποχής που τον ανέδειξε και τον διαμόρφωσε».

Ακολούθησε ο Διευθυντής του Λυκείου Πόμπιας κ. Μανώλης Καμηλάκης εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων στο σχολείο όπου φοίτησε ο Θέμος Κορνάρος, μεταφέροντας τις ευχές για καλή αρχή στο συνέδριο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι κκ Ανδρουλιδάκη και η ταμίας του συλλόγου κα Παπαδάκη είχαν επισκεφτεί το σχολείο για να ζητήσουν πληροφορίες αναφορικά με την φοίτηση του Θέμου Κορνάρου, οι οποίες δόθηκαν με χαρά για τις εργασίες του Συνεδρίου. Ο κ. Καμηλάκης ευχήθηκε οι μαθητές να γίνονται καλύτεροι των δασκάλων!

Τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης & Αρκαδίας κκ Μακάριος, ο Πρωτοσύγγελος π. Ιωακείμ, ο εφημέριος του Σίβα π. Αντώνιος Χριστουλάκης και ο εφημέριος Καμηλαρίου ιερέας π. Μιχάλης Ρουσάκης.

Στην έναρξη του Συνεδρίου και την Α΄ Συνεδρία με τον κο Ταγαράκη στο προεδρείο, η νηπιαγωγός κα Ανδρουλιδάκη μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με την ζωή του και την φοίτηση στο Δημοτικό σχολείο του χωριού του και στο Γυμνάσιο Πόμπιας.

Συνέχισε η εκπαιδευτικός αρθρογράφος Εύα Καπελλάκη Κοντού με την αφήγηση αποσπάσματος του βιβλίου του Θέμου Κορνάρου «Ανατολή» 1936 όπου φαίνεται μέσα από την γραφή πόσο ανεξίτηλα είχε στην μνήμη του όχι μόνο τον τόπο που γεννήθηκε, ο Θέμος Κορνάρος αλλά και τους ανθρώπους του!

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Βαγγέλη του Στάθη, περιγράφοντάς τον όπως και το παιδί του χωριάτη της ερήμου, του χουρμά και της καμήλας.. Η περιγραφή είναι γεμάτη με εικόνες τόσο ζωντανές που ο αναγνώστης βυθίζεται και τις αναπαράγει σύμφωνα με τα προσωπικά του βιώματα και τις αναμνήσεις.

«Θέλω να γράψω για μια καμήλα της Ανατολής. Μ’ εμποδίζει ένα χωριατόπαιδο της Κρήτης. Το θυμούμαι, σα να ναι σημερινή αυτή η εικόνα του 1910: Βαγγέλη το λέγανε […] και παρακάτω: «Όση φροντίδα χρειάστηκε για να αναθραφεί το παιδί του χωριάτη της Κρήτης, τόση πάνω κάτω χρειάστηκε και για το παιδί του χωριάτη που ζει στην πατρίδα του χουρμά και της καμήλας».

Ένας συγγραφέας χαρισματικός και διαχρονικός που μετά από 54 ολόκληρα χρόνια από το φευγιό του για την αιωνιότητα και το ταξίδι του στο φως μένει ζωντανός και επιπρόσθετα δημιουργεί την ανάγκη, το χρέος όλων ημών κυρίως του Συλλόγου που φέρει περήφανα το όνομά του να συνεχίσει την έρευνα γύρω από την δραστηριότητα την συγγραφική, αγωνιστική και δημοσιογραφική και πάνω απ’ όλα του ίδιου του ανθρώπου Θέμου Κορνάρου.

Με απώτερο ζητούμενο όπως ευχήθηκε και πρότεινε στον Δήμαρχο του Δήμου Φαιστού κο Γρηγόρη Νικολιδάκη ο κ. Κώστας Μουτζούρης την τελευταία ημέρα του συνεδρίου: «μετά από μια δεκαετία [2034] να γίνει Παγκόσμιο Συνέδριο τιμής και μνήμης για τον Θέμο Κορνάρο», και ο Δήμαρχος συμφώνησε.

Η κα Μαρία Χαραλαμπάκη, πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου διάβασε την εισήγηση της αείμνηστης Ευαγγελίας Πετρουγάκη φιλολόγου, ποιήτριας και συγγραφέας με τίτλο: «Θέμος Κορνάρος». Οι αναφορές γίνονται στην βιογραφία του συγγραφέα δίνοντας την εικόνα του ανθρώπου, βιοπαλαιστή, συγγραφέα αναδεικνύοντας την δίψα του για τα γράμματα αλλά και για τους αγώνες για την λευτεριά του Έθνους και των ψυχών των ανθρώπων.

Ο Γιώργος Διακάκης φιλόλογος, στην εισήγησή του με τίτλο: «Η ακανθώδης πολιτική ζωή στα έργα του Θέμου Κορνάρου», αναφέρθηκε στην ζωή του εν συντομία και σ’ αυτό που ο ίδιος ο συγγραφέας δημοσιογράφος αναφέρει: «Πάω να συναντήσω το λαό που μάχεται για να γίνω πρακτικογράφος των αγώνων του».

Ο κ. Σπύρος Κατσαραπίδης μεταπτυχιακός φιλόλογος ερευνητής, στην εισήγησή του με τίτλο: «Η τέχνη του στρατοπέδου. Η περίπτωση του Θέμου Κορνάρου» μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Ο Κορνάρος δεν περιορίστηκε στην φαντασιακή αποτύπωση καταστάσεων. Υπερασπίστηκε με φυλακίσεις κι εξορίες τις πολιτικές του θέσεις κι έδωσε ουσιαστικό αγώνα γι αυτές»

Την εισήγηση του κ. Μιχάλη Τρούλη φιλολόγου προέδρου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου με τίτλο» Ο Θέμος Κορνάρος στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου» την διάβασε η κα Αναστασία Τανταρούδα Παπασπύρου.

Ο κ. Μανώλης Κουναλάκης εκπαιδευτικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην εισήγησή του με τίτλο: «Η διδακτική της ιστορίας της Κατοχής και της Μετεμφυλιακής περιόδου, το παράδειγμα του Θέμου Κορνάρου».

«Αλίμονο στην κοινωνία που δεν έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των παιδιών» αν αυτό εισαγόταν στην διδασκαλία των μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου… θα ήταν υπέροχο και ουσιαστικό, αν γινόταν η διδακτική αξιοποίηση αυτού του έργου του Θέμου Κορνάρου κι αν εισαγόταν τα κείμενά του στα σχολεία!

Η Έφη Ψιλάκη διδάκτορας Πολιτιστικών και Κοινωνικών Επιστημών επιμελήτρια του Μουσείου της Αγ. Αικατερίνης της Ι.Α. Κρήτης στην πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή της: «Κινηματογραφικές αποτυπώσεις της λέπρας» με αφορμή το έργο του Θέμου Κορνάρου, μας άνοιξε ένα παράθυρο της πραγματικότητας των έγκλειστων ασθενών του μαρτυρικού τόπου της Σπιναλόγκας!

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση για το έργο του Θέμου Κορνάρου.

Το πρωί του Σαββάτου 6 Ιουλίου, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του Σίβα και της ευρύτερης περιοχής και ξεναγήθηκαν στην Ιερά Μονή της Οδηγήτριας και στον Κομμό.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου άρχισε μέσω σύνδεσης με εισηγητή τον μεταπτυχιακό ιστορικό κο Γιώργο Τσικνάκη με θέμα: «Η Σπιναλόγκα του Θέμου Κορνάρου ως ιστορική μαρτυρία» μίλησε για τις άθλιες συνθήκες στην Σπιναλόγκα, για τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν τα λεπροκομεία.

Ο κ. Νίκ. Γιγουρτάκης φιλόλογος, αρχαιολόγος, πρόεδρος του μουσείου της Αγ. Αικατερίνης, μίλησε για «Τα ύστερα του κόσμου» Η συντέλεια που… αναβλήθηκε. Ο λόγος για το πεζογράφημα του Θέμου Κορνάρου «Στάχτες και Φοίνικες» αναφέρει… Ο Κορνάρος καταδύεται κυριολεκτικά και μεταφορικά στην παλλόμενη σκοτεινή άβυσσο των πρώτων χρόνων της παιδικής του ηλικίας εκεί όπου κάθε αντιληπτικό ερέθισμα, κάθε μνήμη αποτελεί μια εν δυνάμει αφετηρία έκφρασης.

Ο κ. Ben Petre, διδάκτορας φιλολογίας με την εισήγησή του: «Ο Θέμος Κορνάρος ως περιοδεύων συντάκτης στον Τύπο του Ηρακλείου[1928 -1929]», αναφέρει για τον νεαρό Θέμο Κορνάρο πως στα 21-22 χρόνια του ως περιοδεύων ανταποκριτής της εφημερίδας «Ελευθέρα Σκέψη» η οποία ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1928, πως εκεί δημοσιεύονται τα πρώτα 52 κείμενά του…
Και ο κ. Κώστας Τσικνάκης ιστορικός, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την εισήγησή του «Υπόσχομαι να φέρω κοντά σας ολοζώντανη την Ανατολή. Η δημοσιογραφική αποστολή του Θέμου Κορνάρου το 1934» Τόνισε το πηγαίο ταλέντο του και την γλαφυρή γραφή του κάνοντας αναφορά στην πολύμηνη μυστική προετοιμασία για την αποστολή στην Ασία διάρκειας ενός χρόνου. Ως καταλληλότερος για την αποστολή εθεωρήθη ο νεαρός Κορνάρος από την εφημερίδα «Η Βραδυνή» στην οποία ήταν συντάκτης.

Η δεύτερη συνεδρία ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση.

Ακολούθησε η τρίτη συνεδρία με εισηγήτρια την κα Αναστασία Τανταρούδα – Παπασπύρου μεταπτυχιακή φιλόλογο, ερευνήτρια, με θέμα: «Θέμος Κορνάρος: Χαρακτήρες και πολιτικές διαδρομές» ανέφερε πως «το έργο του Κορνάρου αποτελεί την τοιχογραφία της Αριστεράς».

Ο κ. Ζήσιμος Συνοδινός, ιστορικός, αρχειονόμος, στην εισήγησή του: «Ο Θέμος Κορνάρος και η Επιθεώρηση Τέχνης» με μια λοξή ματιά στον Κορνάρο σε σχέση μ’ ένα περιοδικό της αριστεράς, «Επιθεώρηση Τέχνης», του οποίου το πρώτο φύλλο εκδόθηκε τα Χριστούγεννα του 1954 και το τελευταίο τον Φεβρουάριο 1967. Κατασχέθηκε από την Ασφάλεια στις πρώτες ημέρες της Απριλιανής δικτατορίας.

Ο κ. Μανόλης Δρακάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο πανεπιστήμιο. «Ο Θέμος Κορνάρος και η εφημερίδα «Αυγή» [1952 – 1967]: Σκέψεις πάνω σε κείμενα μιας μακράς σχέσης» αναφέρθηκε στην εφημερίδα και στα πρώτα φύλλα της όπως επίσης και για την συνεργασία του Θέμου Κορνάρου με την εφημερίδα.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με συζήτηση επί του έργου.

Ο ταλαντούχος μουσικός και δεξιοτέχνης του λαούτου Μιχάλης Φραγκιαδάκης με το συγκρότημά του «Πύλη του Ήχου» μας χάρισε στιγμές όμορφες με μελοποιημένη ποίηση «αντί μνημοσύνου» για τον Μεγάλο σεμνό, χαρισματικό δημοσιογράφο, ταλαντούχο συγγραφέα και «πρακτικογράφο» των βιωμάτων του λαού, αγωνιστή για μια πατρίδα ελεύθερη κι έναν λαό με ελεύθερη ψυχή, Θέμο Κορνάρο, τον «Κουμπάρο» όλων μας!

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου στην Δ΄ συνεδρία ο εισηγητής κ. Ζαχαρίας Καψαλάκης δάσκαλος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη εισήγησή του: «Ο Θέμος Κορνάρος μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Σίβα, το οποίο λειτουργεί συνεχώς, εκατό εξήντα χρόνια», αναφέρθηκε στο Θέμο Κορνάρο ως μαθητή του σχολείου, στους δασκάλους του Σχολείου και στους μαθητές που διέπρεψαν αργότερα.

Την εισήγηση του κου Θησέα Τσιάτσικα φιλόλογου και επίτιμου σχολικού συμβούλου φιλολόγων με θέμα: «Τα λογοτεχνικά στοιχεία στο έργο του Θέμου Κορνάρου», διάβασε η κα Μαρία Πατρελάκη φιλόλογος.

Ο κ. Σήφης Μαραβελάκης υποψήφιος διδάκτωρ της Νεότερης Ιστορίας διάβασε την εισήγηση του κου Νίκου Χουρδάκη, ψυχολόγου μεταπτυχιακού Δημιουργική Γραφή και μεταπτυχιακού Ορθόδοξη Θεολογία, «Από τον πολύμοχθο, τον ταξικά υποδεή άνθρωπο στην τροχιά ενός συμβόλου. Η περίπτωση ανάμεσα σε άλλες, του Θέμου Κορνάρου [1906 -1970]»

Ο κ. Τίτος Ταγαράκης νομικός, πρώην πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβα, με την εισήγησή του: «Πώς έβλεπε η Κρατική Ασφάλεια τη δράση του αδούλωτου συγγραφέα».

Με την εισήγηση του κου Ιωάννη Τζωρτζακάκη αρχαιολόγου, ιστορικού της τέχνης, μουσειολόγου και διδάκτορα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ: «Γιάννης Ρίτσος – Θέμος Κορνάρος: με αφορμή ένα ποίημα», ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου μνήμης και τιμής για τον Θέμο Κορνάρο με την παραίνεση να συνεχιστεί η μελέτη του έργου του, να ενταχθεί ως διδακτική ενότητα στα Δημοτικά σχολεία και στα Γυμνάσια.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε και η εγγονή του αδελφού του Θέμου Κορνάρου Ιφιγένεια Πανέτσου, από την οποία ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβα Τίτος Ταγαράκης ζήτησε τη συγκατάθεσή της στην παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων των βιβλίων του Θέμου Κορνάρου στον Σύλλογο.

Και φάνηκε θετική.

Το Τριήμερο Συνέδριο υποστήριξε με τις σχετικές συνδέσεις και ηλεκτρονικό συντονισμό, ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Σίβα κ. Νίκ. Βολακάκης με υπομονή και χαμόγελο στα χείλη.

Ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης απηύθυνε χαιρετισμό, την Κυριακή, τρίτη ημέρα του Συνεδρίου, στον οποίο ο Πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίαςκ. Κώστας Μουτζούρης, έκανε την πρόταση οι δύο Φορείς, το Κέντρο και ο Δήμος Φαιστού, να οργανώσουν το 2034, σε δέκα χρόνια, το πρώτο διεθνές συνέδριο για τον Θέμο Κορνάρο, έναν από τους πιο μεγάλους ανθρώπους που έχει βγάλει η περιοχή του Δήμου. Ο Δήμαρχος Φαιστού συναίνεσε.

 

Κουμπάρε, ευχαριστούμε…

Στον Θέμο Κορνάρο

Κουμπάρε,

σου γράφω σ’ ένα φαρδύ πλατανόφυλλο της Κρήτης,

ζωγραφίζω με γαλάζιο και κόκκινο το θυμό και το έλεος των χεριών σου

πάνω στα πήλινα κανάτια που ανασαίνουν στα παράθυρα των χωριατόσπιτων.

Όλοι ρωτάνε για σένα, κουμπάρε.

Οι ελιές ανθίζουν και σε χαιρετάνε.

Οι πορτοκαλιές φυλάνε τα πιο καλά φεγγάρια τους να φέγγουνε τη θύμησή σου.

Όλος ο λαός κρατάει μ’ ευλάβεια μες στα δυο φύλλα της καρδιάς του το όνομα σου

όπως εσύ κρατάς στα δυνατά σου χέρια το Ευαγγέλιο τις Πατρίδας.

Μη μας συνεριστείς, κουμπάρε, που δε σου γράφουμε συχνά.

Εσύ ξέρεις τη σωστή ηλικία των αισθημάτων μας. Δύσκολες μέρες περνάμε.

Πολύ θα το ‘ θελα να σεργιανούσαμε μαζί την έναστρη ποίηση

μ’ ένα μαντιλάκι ειρήνη στην τσέπη μας για να σκουπίζουμε τα μέτωπά μας

που ιδρώνουν στοχασμό και θαυμασμό στο καλοκαίρι της αδελφοσύνης μας.[…]

Απόσπασμα από το γράμμα του Γ. Ρίτσου για τον προλετάριο αγωνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο, ο οποίος την εποχή που γράφτηκε μάλλον βρισκόταν εξόριστος στον Αη Στράτη. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 29 Μάη του 1955 στην εφημερίδα «Η Αυγή», και περιλαμβάνεται στην έκδοση «Γιάννης Ρίτσος, Συντροφικά Τραγούδια», Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2009 (4η έκδοση).

 

«Ο Θέμος Κορνάρος αγωνίστηκε, πάλεψε σκληρά να ελευθερώσει τις ψυχές των ανθρώπων, να τις κάνει περήφανες, να μη φοβούνται την αλήθεια και να αγαπούν τον άνθρωπο.

Όμως ο ίδιος πέθανε αφανής και άγνωστος από έσχατη πείνα.

Μας άφησε παρακαταθήκη το ήθος του, τις αρετές του και τα βιβλία του.

Σήμερα τον θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη του», γράφει στον «Απολογισμό του Συνεδρίου» ο Πρόεδρος του ΚΕΚΡΗΛΟ κι εμπνευστής του Συνεδρίου, κ. Κώστας Μουτζούρης.

 

*__________

Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός