Ολοι είπαν στον Τσίπρα “προχώρα” – Τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 2015 - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ολοι είπαν στον Τσίπρα “προχώρα” – Τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 2015

7 Ιουλίου 2025 -

Δέκα χρόνια μετά τα ιστορικά και δραματικά γεγονότα του 2015, έρχονται στο φως τα πρακτικά της Σύσκεψης Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου, μια ημέρα μετά το ηχηρό «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Τα αποσπάσματα που παρουσιάζει κατά αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα in.gr, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πιστοποιούν ότι τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης άλλες απόψεις εξέφρασαν στο Συμβούλιο και άλλες υιοθέτησαν εκ των υστέρων, προκειμένου να επικρίνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν το οποίο λειτούργησε ως διακομματική «εντολή» για την διαπραγμάτευση από τον κ. Τσίπρα με τους δανειστές. Δεν έθεσαν ιδιαίτερους όρους προς τον τότε πρωθυπουργό, όπως υποστήριξαν στη συνέχεια.

Από τα αποσπάσματα φαίνεται πως ορισμένα από τα όρια που τέθηκαν ήταν η παραμονή στην Ε.Ε. (και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα) και η μη κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εκπρόσωπο της ΝΔ ως τότε μεταβατικού προέδρου της. Για τα υπόλοιπα, με δεδομένο και το σαρωτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να έδωσαν την συγκατάθεσή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα για να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση.

Η στάση Παυλόπουλου

Ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γνώριζε καλά ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον ίδιο, όφειλε να παράξει αποτέλεσμα, δεδομένων των συνθηκών εκείνων των ημερών. Το μεγάλο του άγχος ήταν ότι έπρεπε να γίνει ξεκάθαρο πως ανεξαρτήτως τι ψήφισε ο καθένας στο δημοψήφισμα, το δίλημμα δεν αφορούσε την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, πρέπει να βγει από το συμβούλιο αυτό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων ουδόλως αμφισβήτησε και ουδόλως αμφισβητεί την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη», θα πει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών.

Η εισήγηση Τσίπρα

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποσπάσματα, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας το λόγο ήταν απόλυτος ως προς τη σαφήνεια του ερωτήματος που κλήθηκε να απαντήσει ο ελληνικός λαός. «Θέλω να υπερθεματίσω, σε ό,τι αφορά την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σχετικά με το ερώτημα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος είπε το αυτονόητο, ότι την ευθύνη για την υποβολή ερωτήματος την έχει η κυβέρνηση και η Εθνική Αντιπροσωπεία, με βάση το Σύνταγμα και με βάση τη νομοθεσία».

«Το ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν σαφές», τόνισε ο Τσίπρας. «Ρωτούσε τον ελληνικό λαό εάν εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση που έθεσαν οι Θεσμοί προς την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων καλούμαστε σήμερα να χαράξουμε τη διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας και την πορεία της το επόμενο διάστημα, με δεδομένο τον σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία», είπε.

«Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο στάδιο» υπογράμμισε και μίλησε για την ανάγκη η ΕΚΤ να δεχθεί το αίτημα της ΤτΕ και να παρέχει έκτακτη ρευστότητα μέχρι να βρεθεί συμφωνία. «Για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και για λόγους ανθρωπιστικούς. Διότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, εάν η στάση της ΕΚΤ παραμείνει αρνητική». Στο σημείο αυτό συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δεν έθιξε το θέμα στις εν συνεχεία τοποθετήσεις του,

Ως προς το τι θα διεκδικήσει με βάση τη λαϊκή εντολή, κάνει λόγο για μια συμφωνία με τους εταίρους για τους επόμενους 24 μήνες, που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αλλά «θα δίνει και μια οριστική διέξοδο από την κρίση και θα ακυρώνει οριστικά τα σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

«Πριν θέσει την τελεσιγραφική αυτή πρόταση στην κρίση του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συνέχισης της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ακόμα και μετά την απόφαση του δημοψηφίσματος, συνέχισε αυτή την προσπάθεια. Στις 30 Ιουνίου υπέβαλε αίτημα προς τον ESM για διετή δανειακή συμφωνία με πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη και αναδιάρθρωση χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Εθεσε ως πλαίσιο προαπαιτούμενων δράσεων για αυτήν την συμφωνία το πλαίσιο της πρότασης Γιούνκερ, που ήρθε μετά το τελεσίγραφο των δανειστών» τόνισε ο τότε πρωθυπουργός.

«Οι βελτιώσεις στην αντιπρόταση της κυβέρνησης αφορούν κρίσιμα θέματα (όπως τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, συντάξεις, ΕΚΑΣ, φορολόγηση αγροτών, συλλογικές διαπραγματεύσεις) που «μπορούν να καταστήσουν την δύσκολη αυτή πρόταση σε σχέση με την επιβάρυνση εκ νέου του ελληνικού λαού με βάρη λιτότητας επί το δικαιότερον […]» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εσπευσε να προσθέσει ότι η εν λόγω πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης συνοδεύεται με πρόβλεψη για πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. Ταυτόχρονα συνοδεύεται με πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους.

«Μέτρα λιτότητας μη αποδεκτά από την κοινωνία, χωρίς διορθώσεις, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, είναι συνταγή αποτυχίας. Και εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να το συνομολογήσουμε σήμερα αυτό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τις θέσεις με τις οποίες η κυβέρνησή του θα προσέλθει στη νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχοντας τη λαϊκή εντολή του δημοψηφίσματος.
Τόνισε ότι θα διεκδικήσει μια συμφωνία με όρους προοπτικής και βιωσιμότητας, ώστε ώστε «να μη χρειατεί να συζητήσουμε ξανά σε πέντε μήνες για το αν θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ».

«Η πρόταση που καταθέτω», λέει ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας αυτήν την τοποθέτηση, «είναι να συζητήσουμε και να ακούσω τις θέσεις σας, ώστε αύριο στη Σύνοδο Κορυφής να μιλήσουμε για μια συμφωνία μεσοπρόθεσμης διάρκειας, που θα περιλαμβάνει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα ένα ισχυρό πακέτο αναπτυξιακών επενδύσεων και δεσμεύσεις για αναδιάρθρωση χρέους».

ΝΔ: Μόνοι όροι το ΕΚΑΣ και η παραμονή στην ΕΕ

Τη ΝΔ εκπροσωπούσε ο μεταβατικός της πρόεδρος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην πρωτολογία του, αν στο δημοψήφισμα τοποθετούνταν η πρόταση Γιουνκέρ αυτούσια από τη μία πλευρά και η πρόταση με τις πέντε τροποποιήσεις που εισηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, «το ΝΑΙ και ΟΧΙ δεν θα υπήρχε.. Όλοι θα έλεγαν ΝΑΙ στην πρόταση τη δικιά σας». Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ότι αν στο δημοψήφισμα είχε τεθεί η πρόταση όπως την παρουσιάζει εκείνη τη στιγμή στο Συμβούλιο, όλοι θα έλεγαν «ΝΑΙ».

Ωστόσο, λίγο παρακάτω και απαντώντας στην εισηγητική πρόταση του τότε πρωθυπουργού, ο κ. Μεϊμαράκης εκθέτει και τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για τις διεκδικήσεις απέναντι στους δανειστές: «Για μένα δεν υπάρχει βιώσιμο και μη βιώσιμο [ενν. χρέος], υπάρχει διαχειρίσιμο και μη διαχειρίσιμο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εκείνη την ώρα και στον κάθε χρόνο». Και συνεχίζει: «αν υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχουν κινήσεις οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν συγκυρίες, που εν τέλει το ΑΕΠ, συγκρινόμενο με το χρέος, μπορεί και να το καταστήσει βιώσιμο».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι δηλώνει ότι αν άκουγε μόνο την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο, θα στήριζε την προσπάθειά του απέναντι στους δανειστές «χωρίς δισταγμό».

ΠΑΣΟΚ: Η πρόταση Τσίπρα διασφαλίζει ομοψυχία

Για συνάντηση των αρχηγών στο «και πέντε» της διαδικασίας είχε κάνει λόγο τότε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά είχε συμφωνήσει με τη στρατηγική που επρόκειτο να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ότι θα στήριζε και θα υπέγραφε την κοινή δήλωση.

Ταυτόχρονα ενημέρωνε πως είχε στείλει σχετική επιστολή στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, ενημερώνοντάς τα για τις ελληνικές αξιώσεις και κυρίως την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων για να πάρει μπροστά η οικονομία. Η Φώφη Γεννηματά λέει στον Αλέξη Τσίπρα ότι αν έθετε τη δική του πρόταση, αυτή που παρουσιάζει στο Συμβούλιο προς ψήφιση, θα εξασφάλιζε ομοψυχία.

Οι ΑΝ.ΕΛΛ για τους στόχους των δανειστών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και μια από τις παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου, που συμμετείχε τότε στην κυβέρνηση.

Επικαλούμενος τις γνώσεις του από το συντηρητικό πλαίσιο της Ευρώπης και των κομμάτων που επικρατούσαν στις χώρες των δανειστών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγάλο πρόβλημα όλων αυτών ήταν πώς θα πετύχαιναν την πολιτική ήττα του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, την ήττα δηλαδή, της Αριστεράς.

ΚΚΕ: Διαφωνούμε από θέση αρχής

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ. του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν υπογράφει το ανακοινωθέν, διαφωνώντας σε πάγια βάση με την Ευρώπη και τις πολιτικές της, όπως κι εκείνες των ελληνικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Sofokleousin.gr