ΟΗΕ προς Περού: Απαραίτητη η απόρριψη της αμνηστίας για εγκλήματα πολέμου
Το Περού έχει την ηθική και νομική υποχρέωση να τιμωρήσει όσους ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισαν την Πέμπτη ειδικοί του ΟΗΕ. Κάλεσαν την περουβιανή κυβέρνηση να ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο αμνηστίας που αφορά εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ετούς εμφυλίου πολέμου μεταξύ του κράτους και αριστερών αντάρτικων οργανώσεων.
Το επίμαχο νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε πριν από μία εβδομάδα τόσο κατ’ άρθρο όσο και στο σύνολό του και αναμένει πλέον την επικύρωση από την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, προβλέπει την παροχή αμνηστίας σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και παραστρατιωτικών ομάδων που έχουν κατηγορηθεί, ερευνηθεί ή καταδικαστεί για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τις οργανώσεις «Φωτεινό Μονοπάτι» (μαοϊστές) και «Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου» (γκεβαριστές).
Ο εμφύλιος πόλεμος στο Περού, που μαινόταν από το 1980 ως το 2000, άφησε πίσω κάπου 70.000 νεκρούς.
«Το Περού έχει καθήκον να ερευνήσει, να δικάσει και να τιμωρήσει τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα εγκλήματα (δυνάμει) του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης», θύμισαν σε ανακοίνωσή τους οι ειδικοί, που ενεργούν με εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, πάντως δεν εκφράζονται εξ ονόματος του διεθνούς οργανισμού.
Ο επίμαχος νόμος «παραβιάζει τους διεθνούς κανόνες», βάσει των οποίων «απαγορεύονται οι απονομές αμνηστίας ή χάριτος για τόσο σοβαρά εγκλήματα», υπογράμμισαν.
Ο νόμος περί αμνηστίας ενδέχεται να ανατρέψει τις ετυμηγορίες σε 156 υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει και να σταματήσει πάνω από 600 δικαστικές διαδικασίες σε εξέλιξη που αφορούν διαπραχθέντα την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, σημείωσαν.
Οι ειδικοί κάλεσαν την περουβιανή κυβέρνηση να «κάνει χρήση του συνταγματικού δικαιώματός της να προβάλει το βέτο της εναντίον του νόμου αυτού, ο οποίος παραβιάζει ξεκάθαρα διεθνείς υποχρεώσεις του Περού».
Συγγενείς θυμάτων, με «αγανάκτηση, οδύνη και οργή» χαρακτήρισαν τον νομοσχέδιο «παράνομο» και «άδικο».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Πηγή ertnews.gr