Ο Τζ. Μπάιντεν υποστηρίζει τη χωριστή ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπρόσωπων για βοήθεια σε Ισραήλ και Ουκρανία   - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

 Ο Τζ. Μπάιντεν υποστηρίζει τη χωριστή ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπρόσωπων για βοήθεια σε Ισραήλ και Ουκρανία  

18 Απριλίου 2024 -

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι υποστηρίζει «σταθερά» το σχέδιο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανού Μάικ Τζόνσον, να ψηφίσει χωριστά – το Σάββατο – νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ

«Υποστηρίζω σθεναρά αυτό το σχέδιο παροχής κρίσιμης υποστήριξης στο Ισραήλ και την Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση του

Ο πρόεδρος προέτρεψε την Κάτω Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, να εγκρίνει  τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτή την εβδομάδα, ώστε η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, να προχωρήσει σε αυτές «γρήγορα» και να τις νομοθετήσει.

«Θα τις υπογράψω για να τις κηρύξω αμέσως σε νόμο και θα στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο: στεκόμαστε πίσω από τους φίλους μας και δεν θα επιτρέψουμε να κερδίσουν το Ιράν ή η Ρωσία», τόνισε ο Μπάιντεν.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο, άλλαξε τη συζήτηση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για ένα πακέτο ξένης βοήθειας που είχε σταματήσει εδώ και μήνες.

Για μήνες, ο Τζόνσον αρνιόταν να ψηφίσει το πακέτο εξωτερικής βοήθειας που είχε ζητήσει ο Μπάιντεν, επειδή η πιο σκληρή πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αντιτίθεται στην έγκριση περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μια θέση που έχει προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (2017 -2021), στο μέλλον υποψήφιος για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η επίθεση του Ιράν άσκησε πίεση στον Τζόνσον να προωθήσει τουλάχιστον τη βοήθεια προς το Ισραήλ, τον κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το οποίο απολαμβάνει μεγάλης υποστήριξης από τους Ρεπουμπλικάνους.

Τη Δευτέρα, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο : αντί να επιτρέψει στη Βουλή να ψηφίσει το πακέτο βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο από τη Γερουσία, δήλωσε  ότι θα παρουσιάσει τέσσερα διαφορετικά νομοσχέδια προς ψήφιση, χωριστά βοηθά το καθένα.

Αυτά τα τέσσερα νομοσχέδια πιθανότατα θα ψηφισθούν το βράδυ του Σαββάτου, είπε ο Τζόνσον χτες  Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, για να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία, ο Τζόνσον θα χρειαστεί την υποστήριξη της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης, κάτι που θα μπορούσε να του κοστίσει τη θέση του, όπως συνέβη με τον προκάτοχό του, Κέβιν ΜακΚάρθι.

Εκτός από τη βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, ένα από τα έργα περιλαμβάνει μια πρόταση που θα ανάγκαζε την TikTok να αποχωριστεί από τη μητρική της εταιρεία στην Κίνα ή να απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή ertnews.gr