Ο Σκρούτζ: Ένα παραμύθι με διαχρονικά μηνύματα για την κοινωνία του σήμερα - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ο Σκρούτζ: Ένα παραμύθι με διαχρονικά μηνύματα για την κοινωνία του σήμερα

13 Δεκεμβρίου 2024 -

Η ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ, όπως αποτυπώνεται στο κλασικό έργο του Τσαρλς Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», δεν είναι απλώς ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Είναι ένας καθρέφτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της κοινωνικής ευθύνης, που παραμένει επίκαιρος ακόμα και στη σημερινή εποχή.

Θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024 και το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στις 18:00 στην οδό Ανδρόγεω 4 Ηράκλειο με τους:

Σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή του έργου «Λονδίνο, στα χνάρια του Εμπενίζ Σκρούτζ»: Γιάννης Πανταγιάς, στο ρόλο του Σκρούτζ ο Γιάννης Πανταγιάς, στο ρόλο του αφηγητή – Μπομπ Γκράτζιτ ο Αργύρης Νιπυράκης και στο ρόλο της Κατιάνας η Μαρία Πετλάκη.

Η τιμή εισόδου: 8 ευρώ, προπώληση: 7 ευρώ (ισχύουν ομαδικά εισιτήρια), πληροφορίες/Κρατήσεις: 2810301137/[ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.].

Ο εξαίρετος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Πανταγιάς με την θεατρική του ομάδα Θεάτρου Τέχνη «σβούρα» προσπαθεί και πετυχαίνει κάθε φορά τον στόχο του: Να μεταφέρει το μήνυμα της θεατρικής παράστασης που κάθε φορά παρουσιάζει στο κοινό, να ενώσει με τα μηνύματα του έργου μικρούς και μεγάλους σε μια εναρμονισμένη πορεία προς το φως. Ποιεί ήθος φωτίζοντας τα σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής!

Αναφορά στο έργο:

Ο Σκρούτζ, ένας μοναχικός, φιλάργυρος άνθρωπος, ζει απομονωμένος από την κοινωνία, αφοσιωμένος στη συσσώρευση πλούτου. Η μεταμόρφωσή του, μέσα από την επίσκεψη των τριών πνευμάτων, αναδεικνύει την ανάγκη για ενδοσκόπηση, αλληλεγγύη και επανασύνδεση με τις ανθρώπινες αξίες. Αυτά τα θέματα, που ο Ντίκενς έθεσε τον 19ο αιώνα, βρίσκουν εκπληκτικά σύγχρονες αναλογίες.

Η ιστορία του Σκρουτζ στη σημερινή κοινωνία 

Στην εποχή μας, η οικονομική ανισότητα, η αποξένωση και η εμμονή με την υλική ευημερία αποτελούν συχνά χαρακτηριστικά της καθημερινότητας. Ο σύγχρονος «Σκρούτζ» μπορεί να είναι κάποιος που κυνηγά το κέρδος εις βάρος των ανθρώπινων σχέσεων ή κάποιος που αγνοεί τις ανάγκες των γύρω του. Παράλληλα, η πανδημία και οι παγκόσμιες κρίσεις κατέδειξαν τη σημασία της αλληλεγγύης και της κοινότητας.

Ο Σκρούτζ, με την αλλαγή στάσης και την επιλογή της γενναιοδωρίας, μας υπενθυμίζει πως ποτέ δεν είναι αργά να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας. Σε έναν κόσμο που κινδυνεύει να χάσει την ανθρωπιά του, η ιστορία του μας καλεί να επενδύσουμε περισσότερο σε σχέσεις, ενσυναίσθηση και κοινωνική ευθύνη.

Η δύναμη της αλλαγής  

Το μήνυμα της ιστορίας είναι ότι η αλλαγή ξεκινά από μέσα μας. Ο Σκρούτζ έπρεπε να δει τις συνέπειες της αποξένωσής του για να καταλάβει την αξία της σύνδεσης με τους άλλους. Στη σημερινή κοινωνία, όπου οι άνθρωποι συχνά απορροφούνται από τη ρουτίνα και την τεχνολογία, η ιστορία του Σκρούτζ μας υπενθυμίζει να σταματήσουμε, να κοιτάξουμε γύρω μας και να αναρωτηθούμε: Ποια είναι η κληρονομιά που αφήνουμε; 

Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας 

Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»δεν είναι μόνο ένα παραμύθι για τα Χριστούγεννα, αλλά ένας ύμνος στην ελπίδα και την αλλαγή. Είτε ως άτομα, είτε ως κοινωνία μπορούμε πάντα να βελτιωθούμε. Ο Σκρούτζ μας θυμίζει πως η καλοσύνη και η αλληλεγγύη δεν έχουν εποχή.

Στον κόσμο του σήμερα, όπου το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων μεγαλώνει, η ιστορία αυτή μας καλεί να χτίσουμε γέφυρες, όχι τοίχους. Ίσως, τελικά, το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων να είναι η ικανότητά μας να βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως ανθρώπους – όχι ως αριθμούς ή μέσα για κάποιο σκοπό.

Μέσα από το παράδειγμα του Σκρούτζ, η ανθρωπότητα καλείται να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της και να αγκαλιάσει τη συλλογικότητα, θυμίζοντας ότι, όπως λέει και ο Ντίκενς, «κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί».

 

Εύα Καπελλάκη- Κοντού [Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος & ραδιοφωνική παραγωγός]