Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία – Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία – Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

1 Μαΐου 2024 -

Ένα από τα καλύτερα διατροφικά δώρα που μας προσφέρει η Βραζιλία, είναι τα γευστικά κάσιους. Αυτοί οι βουτυρένιοι ξηροί καρποί  είναι νόστιμοι και πολύ θρεπτικοί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα κάσιους κρύβουν πλήθος  θρεπτικών στοιχείων και γι’ αυτό αξίζει να τους απολαμβάνετε για μια ισορροπημένη διατροφή. Ας δούμε τα οφέλη τους με τη βοήθεια των διαιτολόγων.

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

H πρωτεΐνη συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών και συγχρόνως «επιδιορθώνει» και ανανεώνει τα κύτταρα. Οι ενήλικες συνιστάται να προσλαμβάνουν ημερησίως 0,8 γραμμάρια πρωτεϊνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Τα κάσιους σας βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τα 30γρ κάσιους αποδίδουν 5γρ φυτικής πρωτεϊνης.

Τα κάσιους περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία θεωρούνται υγιεινά λίπη και είναι «εχθροί» της υψηλής χοληστερόλης.  Μια μερίδα κάσιους (30γρ)  προσφέρει 6,75 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών και 2,22 γρ. πολυακόρεστων λιπαρών οξεών, που σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard είναι ικανοποιητική ποσότητα για το καλό της υγείας, αλλά και για την ενίσχυσης της καρδιάς. Σύμφωνα με την πιστοποιημένη διαιτολόγο – διατροφολόγο Kim Kulp, «τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά των κάσιους είναι ευεργετικά για την καρδιά». Όπως επισημαίνει, «όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων και άλλων αμυλωδών τροφών, μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη που ευθύνεται για καρδιακές παθήσεις». 

Βελτίωση της ψυχικής και εγκεφαλικής υγείας 

Τα κάσιους περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, εμποδίζουν την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, βελτιώνουν τη γνωστική ικανότητα και αποτρέπουν τη φλεγμονή. Επίσης, αυξάνουν τη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή της «καλής διάθεσης». 

Προστασία του εντέρου 

Τα κάσιους ωθούν το έντερο να απορροφά περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τις τροφές. Συγχρόνως, συνεισφέρουν στην υγεία του μικροβιώματος, μέσα από τις πολυφαινόλες που περιέχουν οι οποίες  έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι επίσης πλούσια σε πρεβιοτικά που μεταφέρουν τους γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες και προφυλάσσουν το έντερο από ασθένειες.

Έλεγχος της όρεξης

Ο ξηρός αυτός καρπός έχει την μαγική ικανότητα να σας κρατά χορτάτους, καθώς οι πρωτεΐνες προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

Υψηλά επίπεδα μαγνησίου

Τα κάσιους αποτελούν πηγή μαγνησίου που σχετίζεται με τον μετριασμό του άγχους και την ποιότητα του ύπνου. Οι διατροφολόγοι εξηγούν ότι μια μερίδα κάσιους (30γρ) περιέχει 83 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου.

Ενδυνάμωση της υγείας των οστών

Ο συνδυασμός πρωτεϊνών, φωσφόρου, μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφόρου, που περιέχουν τα κάσιους, δυναμώνει τα οστά. 

 

Πηγή: ygeiamou.gr