Για βαριά τιμή και ευθύνη έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Τασούλας μετά την εκλογή του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, του ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή.
Ο κ. Τασούλας απηύθυνε έκκληση για «εθνική προσπάθεια και κοινωνική συνοχή» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν αξιώσεις εθνικής ασφάλειας, προκοπής και πολιτικής προστασίας, δικαιοσύνης όπως διαπιστώνουμε εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα».
Τόνισε ακόμα ότι παρά τις διεθνείς αναταράξεις «η γραμμή παραμένει σταθερή: ενίσχυση των αμυντικών και διπλωματικών δυνατοτήτων και της κοινωνικής συνοχής εντός της ΕΕ».
Σε ενωτικό κλίμα ζήτησε, ακόμα, «ασχέτως επιμέρους διαφωνιών το αόρατο νήμα που μας ενώνει δεν πρέπει να σπάσει».
Η δήλωση του Κωνσταντίνου Τασούλα
Αποτελεί κορυφαία τιμή αλλά κυρίως βαριά ευθύνη. Παρακαλώ κ. Πρόεδρε να διαβιβάσετε στην εθνική αντιπροσωπεία τις ειλικρινείς ευχαριστίες για την εκλογή μου. Μετέχοντας στον δημόσιο βίο γνωρίζω τις δυνατότητες της πολιτικής που τις αναδεικνύει η λαική κυριαρχία. Δυνατότητες έργου ώστε η πατρίδα όλων μας ανεξαρτήτως ιδεολογίας και του λαού όλου να προοδεύει.
Γνωρίζω και τις αδυναμίες της πολιτικής. Μόνο με εθνική προσπάθεια και κοινωνική συνοχή μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Αναζητώντας κοινωνική συναίνεση με διάλογο και λύσεις που πείθουν τους πολλούς ώστε η κριτική μπορεί να διορθωθεί σε μεταρρυθμιστική πολιτική.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν αξιώσεις εθνικής ασφάλειας, προκοπής και πολιτικής προστασίας, δικαιοσύνης όπως διαπιστώνουμε εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα. Αυτές οι αξιώσεις ανατίθενται στα πολιτικά κόμματα που αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται από το πλαίσιο και την πολιτική ατμόσφαιρα που διεξάγονται οι πολιτικές διαδικασίες.
Και όλα αυτά γίνονται εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων και πολέμων στην περιοχή μας. Ο ρυθμός του κόσμου όπως τον ξέραμε δεν φαίνεται να συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό σε αυτό το πέτρινο ακρωτήρι η γραμμή παραμένει σταθερή: ενίσχυση των αμυντικών και διπλωματικών δυνατοτήτων και της κοινωνικής συνοχής εντός της ΕΕ. Η χώρα καλείται να ενισχύσει το γόητρό της προς τα έξω. Ασχέτως επιμέρους διαφωνιών το αόρατο νήμα που μας ενώνει δεν πρέπει να σπάσει. Είναι το αόρατο νήμα που μας ενώνει όταν κινητοποιούμαστε για έναν κοινό στόχο ή για να αποτρέψουμε ένα κοινό κακό.
Η αρμονική λειτουργία και συνέργεια των θεσμών, το ήπιο πολιτικό κλίμα και η διαφύλαξη της ενότητας είναι υποβοηθητικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση των πολιτικών στόχων. Ο ΠτΔ ως ρυθμιστής του πολιτεύματος καλείται να εμπεδώσει αυτό το πλαίσιο έξω και μακριά από κάθε κομματικό ανταγωνισμό και αναδεικνύοντας πότε-πότε την ανάγκη διαφύλαξης του αόρατου νήματος που στα πολύ μεγάλά και σπουδαία δεν παύει να μας ενώνει. Αυτό το χρέος το έχει ο ΠτΔ θεσμικά, ιστορικά, πολιτειακά. Είναι χρέος προς τον λαό και οτο Σύνταγμα. Με τη βοήθεια του Θεού, τη συμπαράσταση των παραγόντων του πολιτεύματος και του λαού βεβαιωθείτε ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για τους στόχους αυτούς.
![Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Βαριά η ευθύνη μου, χρειάζεται εθνική συνοχή και προσπάθεια](https://i1.prth.gr/images/w880/jpg/files/2025-02-12/tasoulas__3_.jpg)
![Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Βαριά η ευθύνη μου, χρειάζεται εθνική συνοχή και προσπάθεια](https://i1.prth.gr/images/w880/jpg/files/2025-02-12/tasoulas__1_.jpg)
Η εκλογή
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στη σημερινή – τέταρτη – ψηφοφορία υπερψηφίστηκε από 160 βουλευτές ενώ απαιτούνταν 151 «ναι» και αναμένεται να ορκιστεί στις 13 Μαρτίου οπότε και λήγει η θητεία της σημερινής Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης στη σημερινή ψηφοφορία έλαβαν:
- Κωνσταντίνος Τασούλας 160 ψήφους
- Τάσος Γιαννίτσης 34 ψήφους
- Λούκα Κατσέλη 29 ψήφους
- Κώστας Κυριακού 14 ψήφους
- Παρών ψήφισαν 39
- Απόντες ήταν 24 βουλευτές
Υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου της Βουλής ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι ανεξάρτητοι Μάριος Σαλμάς, Χάρης Κατσιβαρδάς και Παύλος Σαράκης.
Η απόφαση της Νέας Αριστεράς να απόσχει από την διαδικασία κατέβασε τα «υπερ» της κυρίας Λούκας Κατσέλη στα 29 (26 ΣΥΡΙΖΑ και οι 3 ανεξάρτητοι Αθηνά Λινού, Αρετή Παπαϊωάννου, Γιάννης Σαρακιώτης) έναντι 34 ψήφων που συγκέντρωσε ο προτεινόμενος από την Χαριλάου Τρικούπη, Τάσος Γιαννίτσης (31 από ΠΑΣΟΚ και οι 3 ανεξάρτητοι Πέτρος Παππάς, Ράνια Θρασκιά, Μπαράν Μπαράν). Υπενθυμίζεται ότι οι 3 πρώτες ψηφοφορίες έγραψαν «σκορ» 40-34 υπέρ της υποψηφιότητας Κατσέλη, ωστόσο η ιστορία και τα επίσημα πρακτικά θα καταγράψουν ότι δεύτερος σε ψήφους αναδείχθηκε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ.
«Παρών» ψήφισαν 39 βουλευτές από το ΚΚΕ (21 βουλευτές), Ελληνική Λύση (11 βουλευτές), Σπαρτιάτες (5 βουλευτές) καθώς και οι Μιχάλης Γαυγιωτάκης, Γιώργος Ασπιώτης ενώ οι 11 της Νέας Αριστεράς, οι 6 της Πλεύσης Ελευθερίας, οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης), Γιώτα Πούλου, Μιχάλης Χουρδάκης) και ο Ευάγγελος Αποστολάκης (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ) απουσίαζαν.
Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κλήθηκε να ψηφίσει αντί για κάποιο όνομα υποψηφίου ή «παρών», ύψωσε τη γροθιά της και είπε «όχι στη συγκάλυψη». Στη συνέχεια αποχώρησε σε παράταξη παρέλασης ανεβαίνοντας τα σκαλιά των εδράνων που συνήθως φιλοξενούν τους αξιωματούχους (δεξιά του βήματος της Ολομέλειας) και αποχώρησε απο την έξοδο του προεδρείου ενώ μαζί της ήταν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, Καραγεωργοπούλου και Κεφάλα.
Λίγη ώρα, δε, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας η κυρία Μαρία Καρυστιανού έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε την ακύρωση της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην επιστολή της ανέφερε πως η τελική ψηφοφορία για την εκλογή Τασούλα θα πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει ικανοποιηθεί το αίτημα της «να απαντήσετε, αλλά και να διαβιβάσετε από 05.02 στους βουλευτές το αίτημα με τα τρία καυτά ερωτήματα που έθεσε ο Σύλλογος και οι συγγενείς αλλα΄και όλος ο ελληνικός λαός σχετικά με τις δικογραφίες για το θέμα των Τεμπών».
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μετέβη στο γραφείο 258 του 2ου ορόφου του κοινοβουλίου όπου συνάντησε τον κ. Τασούλα και του ανήγγειλε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που τον καθιστά 9ο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
«Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής έχω την τιμή και χαρά να σας ανακοινώσω την εκλογή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σας δίνω το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η πρόταση από την ΚΟ της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έλαβε την πλειοψηφία πράγμα που κατά τη γνώμη μου επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για το πρόσωπό σας. Δεν αναγνώρισε μόνο τον συναινετικό χαρακτήρα αλλά τη δυνατότητα και δέσμευση να διασφαλίσετε την πιστή τήρηση του Συντάγματος. Η στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης είναι θεσμική διαδικασία αλλά δεν αφίσταται προσωπικής διάστασης. Γνωρίζω την πορεία σας, την επιτυχή θητεία σε κρατικά λειτουργήματα, σε καθήκοντα κοινοβουλευτικά, στην 25ετη επάξια εκπροσώπηση του λαού των Ιωαννίνων. Γνωρίζω ότι υπηρετήσατε τον κοινοβουλευτισμό, αναβαθμίσατε τον πολιτιμό θεσμό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ενισχύσατε κοινωνικούς στόχους. Αναλαμβάνετε τα καθήκοντα σας ενώ η χώρα διεκδικεί αποφασιστικά τη θέση της στον κόσμο ενώ ένα κύμα προκλήσεων υπάρχει. Γι’ αυτό η λειτουργία των θεσμών της πολιτείας από τους οποίους οι πολίτες περιμένουν περισσότερα θα αποτελέσει υψηλή προτεραιότητά σας. Ως πρόεδρος της Βουλής και παλαιός συνάδελφος εύχομαι και πιστεύω να ασκήσετε την αποστολή για το κοινό συμφέρον του λαού και της χώρας» είπε ο κ. Κακλαμάνης.
Πηγή: protothema.gr