Νέος αναπτυξιακός νόμος: Πιο αποτελεσματικός με έμφαση στη μεταποίηση
Με στόχο να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη αλλαγές στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου το οποίο, μαζί με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επενδυτική ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο ο νέος αναπτυξιακός νόμος να είναι πιο αποτελεσματικός, με έμφαση στον τομέα της μεταποίησης, σε διαφόρους κλάδους, που θα συνδυάζει την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τομείς
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τομείς της οικονομίας στους οποίους θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση με τις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι ο τομέας της μεταποίησης, που έχει άμεση σχέση με την πράσινη ανάπτυξη, ο τομέας της μεταποίησης κρίσιμων πρώτων υλών (μεταλλευμάτων), ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων, ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας και η βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού για πλοία και οχήματα καθώς και τα ναυπηγεία.
Ο πρώτος τομέας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί βασικό κλάδο που θα παίξει υποστηρικτικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της ελληνικής Οικονομίας. Θα αφορά επενδυτικά σχέδια σε σχέση με την παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, εξοπλισμού φωτοβολταϊκών, κ.ά.Ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων αποτελεί σημαντικό πεδίο για επενδύσεις καθώς τα τρόφιμα αποτελούν τον πλέον δυναμικό κλάδο με σημαντικό αποτύπωμα και στις εξαγωγές της χώρας. Στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στόχο την επαναφορά του κλάδου στη δυναμική που είχε προ κρίσης ώστε με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν να κερδηθεί και πάλι ένα σημαντικό κομμάτι εξαγωγών που χάθηκε.
Σε σχέση με τη μεταποίηση στρατηγικών πρώτων υλών έμφαση θα δοθεί στην εξόρυξη και τον εξευγενισμό πρώτων υλών όπως το αλουμίνιο, το νικέλιο και το γάλλιο. Οσο για τον τομέα των ναυπηγείων και της βιομηχανίας που άπτεται αυτού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε επιχειρήσεις παραγωγής εξοπλισμού.
Στόχοι
Η κυβέρνηση έχει θέσει μια σειρά από στόχους που θα οδηγήσουν στην επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων με έμφαση στην καινοτομία ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα λαμβάνεται υπόψη η διασύνδεση των επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους φορείς στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας.
Επίσης κριτήριο με σημαντικό αποτύπωμα στη μοριοδότηση θα είναι η ύπαρξη πατεντών βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Υψηλότερη μοριοδότηση θα έχουν και επενδυτικά σχέδια σχημάτων που θα προέρχονται από συγχωνεύσεις και εξαγορές. Τέλος, σημαντικός δείκτης αξιολόγησης θα είναι και ο βαθμός υιοθέτησης των ESG.