Νέο βίντεο της Χαμάς με δύο Ισραηλινούς ομήρους – Ισραηλινά ΜΜΕ: Το ΔΠΔ αναμένεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Νέο βίντεο της Χαμάς με δύο Ισραηλινούς ομήρους – Ισραηλινά ΜΜΕ: Το ΔΠΔ αναμένεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου

28 Απριλίου 2024 -

Νέο βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους δημοσιοποιεί η Χαμάς. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει η επιχείρηση στην Ράφα μπορεί να αναβληθεί εάν απελευθερωθούν οι όμηροι, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει και πάλι στη Μέση Ανατολή.

Είμαι όμηρος της Χαμάς επί 202 ημέρες, αναφέρει στο βίντεο ο ισραηλινός όμηρος Ομρι Μιράν ενώ ο Κιθ Σίγκελ λέει «κινδυνεύουμε λόγω των αεροπορικών επιδρομών. Είναι τρομακτικό. Ζούμε με τον τρόμο για πολύ καιρό. Ρωτάω, μέχρι πότε;». Το προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς με τους δύο ομήρους, τον 64χρονο αμερικανικής καταγωγής Κιθ Σίγκελ και τον 47χρονο Ομρι Μιράν δόθηκε στη δημοσιότητα την ημέρα του εβραϊκού Πάσχα. Οι δύο άνδρες στέλνουν την αγάπη στις οικογένειες τους και ζητούν να απελευθερωθούν.

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε την ώρα που οργισμένοι διαδηλωτές είχαν κατακλύσει για μία ακόμη φορά τους δρόμους του Τελ Αβίβ, με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων. Ο πατέρας ενός εκ των δύο απαχθέντων, που εμφανίζονται στο βίντεο, απηύθυνε έκκληση τόσο στη Χαμάς όσο και στον ισραηλινό πρωθυπουργό να συνάψουν μία συμφωνία ώστε επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους: «Δείξτε ανθρωπιά και το πολεμικό συμβούλιο μας θα σας ακολουθήσει. Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός του Ισραήλ και όλος ο κόσμος θέλουν να δουν ένα τέλος στην αιματοχυσία και ειδικά στα βάσανα του λαού σας. Πρωθυπουργέ Νετανιάχου και πολεμικό συμβούλιο, σας παρακαλώ εγκρίνετε οποιαδήποτε συμφωνία, οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να υλοποιηθεί, πάρτε αποφάσεις τώρα, τώρα].

Το νέο βίντεο με τους ομήρους έρχεται στη δημοσιότητα ενώ αναμένεται η απάντηση της Χαμάς στη νέα πρόταση των Ισραηλινών για εκεχειρία στη Γάζα. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Ράφα ένα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Όπως είπε «εάν υπάρξει συμφωνία, θα σταματήσουμε την επιχείρηση. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να επιστρέψουν οι όμηροι».

Κι ενώ μαίνονται οι αιματηρές επιθέσεις των Ισραηλινών στη Ράφα, τηλεοπτική κάμερα του Αλ Τζαζίρα καταγράφει τις συνθήκες διαβίωσης εξακοσίων χιλιάδων παιδιών, που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη αυτή της Νότιας Γάζας και δίνουν μάχη κάθε μέρα για λίγο νερό και τρόφιμα.

«Φοβόμαστε ότι θα φθάσουμε σε ένα σημείο που θα σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο για το φαγητό» λένε τα παιδιά

Ο 11χρονος Χουσάμ περιγράφει τον τρόμο που βιώνει τα βράδια. «Όταν κοιμάμαι και φοβάμαι, καλύπτω το πρόσωπό μου και κλείνω σφικτά τα αυτιά μου, έτσι δεν ακούω τον ήχο των βομβαρδισμών».

Η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα κυριαρχεί στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ.

«Ενώ καθόμαστε εδώ στο Ριάντ, η κατάσταση στη Γάζα συνεχίζεται, η ανθρωπιστική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Θα διεξαχθούν σημαντικές συνομιλίες που θα έχουν στόχο την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Μπόρχες Μπρέντε.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Άντονι Μπλίνκεν και Ευρωπαίοι ομόλογοί ενώ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα ότι μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αποτρέψουν την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, και την ίδια ώρα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Βάνα Κουτρουλού, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν ύστατες προσπάθειες ακόμη και την τελευταία στιγμή, να αποτρέψουν την έκδοση αυτών των ενταλμάτων όχι μόνο για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά και για τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, η Ουάσιγκτον κάνει μια προσπάθεια έστω και την τελευταία στιγμή να μην γίνει αυτό. Από το Ριάντ που μίλησε νωρίτερα πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι πολύ φοβάται πως ό,τι έπραξε το Ισραήλ στη Γάζα θα το κάνει και στην Δυτική Όχθη και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν και να αποτρέψουν την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να αποτρέψουν αυτή τη σφαγή.

ΕΡΤΝews: Βάνα Κουτρουλού, Ευγενία Μυρίδου

Πηγή ertnews.gr