Νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «Βacktoschool 2024-2025» – Ένα χρήσιμο «εργαλείο» μέσα στην τάξη αλλά και στο σπίτι - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «Βacktoschool 2024-2025» – Ένα χρήσιμο «εργαλείο» μέσα στην τάξη αλλά και στο σπίτι

20 Σεπτεμβρίου 2024 -

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr δημοσιεύεται νέο ψηφιακό υλικό για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» μέσα στην τάξη ή και στο σπίτι.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα της υπερβολικής ενασχόλησης στο διαδίκτυο, το διαδικτυακό εκφοβισμό και την προστασία των παιδιών από πρακτικές διαδικτυακού μάρκετινγκ. Μέσα από σχέδια μαθημάτων, βίντεο, αφίσες και φυλλάδια δραστηριοτήτων μαθητές κάθε ηλικίας επιμορφώνονται και υιοθετούν έναν κώδικα αξιών που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους αναδυόμενους κινδύνους από τη χρήση της τεχνολογίας.

To«Backtoschoolpackage»  απευθύνεται σε μικρά παιδιά, σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού, σε παιδιά γυμνασίου/Λυκείου αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Μέσα από ένα σχέδιο μαθήματος μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διερευνούν τις διαδικτυακές τους συνήθειες και μαθαίνουν τη σπουδαιότητα της οριοθέτησης του χρόνου που αφιερώνουν στο διαδίκτυο. Παράλληλα μέσα από έναν κατάλληλα για την ηλικία τους δομημένο οδηγό  και ένα βίντεο, ανακαλύπτουν τις «κρυφές παγίδες» του διαδικτυακού μάρκετινγκ και ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές.

Για τα μεγάλα παιδιά της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έμφαση δίνεται στη δύναμη που έχουν οι λέξεις και πως μπορούν να διαχειρίζονται τις διαδικτυακές τους επικοινωνίες προστατεύοντας τον εαυτό τους (και τους άλλους) από το διαδικτυακό εκφοβισμό. Επίσης, μέσα από ένα σχέδιο μαθήματος συνειδητοποιούν γιατί δεν πρέπει να κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων πριν από την επιτρεπόμενη ηλικία και ενημερώνονται για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Για τα μικρότερα παιδιά Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το Backtoschoolpackage περιλαμβάνει εκτός από ενημερωτικές αφίσες και ένα διαδραστικό βίντεο μέσω του οποίου ενημερώνονται για την αξία να μιλούν σε έναν ενήλικα αν συναντήσουν κάτι που θα τους αναστατώσει στο διαδίκτυο.

Για γονείς περιλαμβάνεται ένας οδηγός όπου μέσω πρακτικών συμβουλών προτείνεται ως προσέγγιση η ουσιαστική επικοινωνία. Περιέχονται κατευθυντήριες οδηγίες για την επίτευξη της προσέγγισης αυτής και όλες οι πληροφορίες που μπορεί να χρειαστούν οι γονείς για να διερευνήσουν και να αξιολογήσουν τη διαδικτυακή συμπεριφορά των παιδιών τους.

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ υπενθυμίζει τα διαδικτυακά σεμινάρια τα οποία υλοποιεί σε μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από το Ημερολόγιο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και  παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρουwww.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.