Νέα εποχή στη ΔΕΥΑ Φαιστού με τα έξυπνα υδρόμετρα - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Νέα εποχή στη ΔΕΥΑ Φαιστού με τα έξυπνα υδρόμετρα

21 Φεβρουαρίου 2025 -

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ορθής καταμέτρησης, του εντοπισμού βλαβών και της εξοικονόμησης νερού…

Η τοποθέτηση των έξυπνων υδρομέτρων σε χωριά του Δήμου Φαιστού φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη νέα εποχή της τεχνολογίας τη ΔΕΥΑ Φαιστού! Ήδη έχουν τοποθετηθεί περίπου 3000 έξυπνα υδρόμετρα σε τουριστικές κυρίως περιοχές, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει συνολικά την τοποθέτηση 16.500 έξυπνων υδρομέτρων σε όλο το Δήμο Φαιστού.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη τοποθετηθεί έξυπνα υδρόμετρα στα Πιτσίδια, τα Μάταλα, το Καμηλάρι και το Καλαμάκι αλλά και στο μισό Σίβα, ενώ πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν και οι πρώτες λήψεις δεδομένων από τα νέα έξυπνα υδρόμετρα.

Μάλιστα, αρχές του Μάρτη θα μπορεί πλέον η ΔΕΥΑΦ να κάνει ακριβείς μετρήσεις όπου υπάρχουν τα έξυπνα υδρόμετρα και να εκδίδει λογαριασμούς ανά τρίμηνο. Επίσης, πέραν τον έξυπνων υδρομέτρων, η ΔΕΥΑΦ κινείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας εφαρμογής, όπως αυτή που χρησιμοποιούμε στις εταιρείες τηλεφωνίας, αλλά και για την παρακολούθηση και εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να ελέγχουν την κατανάλωσή τους,  να εκτυπώνουν τους λογαριασμούς τους,  αλλά και να πληρώνουν με RF χωρίς να ταλαιπωρούνται!

Τα έξυπνα υδρόμετρα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Φαιστού κ. Μανώλη Ορφανουδάκη, αρχές της εβδομάδας και μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, και του κεντρικού υπολογιστή στα γραφεία της ΔΕΥΑΦ, έγιναν  επί τόπου μετρήσεις,  για να δουν τις δυνατότητες του νέου συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΔΕΥΑ Φαιστού υπάρχει ο κεντρικός πίνακας ελέγχου όπου εκεί μεταφέρονται όλα τα δεδομένα τα οποία αποστέλλονται από τα έξυπνα υδρόμετρα τρεις φορές την ημέρα (όταν θα τοποθετηθούν και οι κεραίες στα χωριά αυτό θα γίνεται αυτόματα στις περιπτώσεις που όλα είναι ομαλά με το κάθε υδρόμετρο).

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

«Πήγαμε σε χωριά που έχουμε τοποθετήσει έξυπνα υδρόμετρα, όπως το Καμηλάρι, να δοκιμάσουμε το νέο λογισμικό και να δούμε πως λειτουργεί, ωστόσο όταν μπουν οι κεραίες δε θα χρειάζεται να πηγαίνει υπάλληλος της ΔΕΥΑΦ και τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτόματα, στις περιπτώσεις βέβαια των ρολογιών που λειτουργούν κανονικά. Ο υπάλληλος θα πηγαίνει όταν εντοπίζεται κάποιο ρολόι που έχει πρόβλημα» είπε ο κ. Ορφανουδάκης.

Στον κεντρικό πίνακα ελέγχου φαίνονται, το όνομα του χωριού, οι μετρήσεις, η κάθε παροχή και το υδρόμετρο, η ημερομηνία ένδειξης η προηγούμενη ένδειξη, και η τιμή ένδειξης κατανάλωσης καθώς και ένας μοναδικός αριθμός. Επίσης ο κεντρικός πίνακας μπορεί να δώσει κι άλλα χρήσιμα στοιχεία ανάλογα με το χειρισμό από τον χρήστη του.

ΕΞΥΠΝΟ ΥΔΡΟΜΕΤΡΟ

Αφού, ο υπάλληλος βρίσκεται στο χωριό που επιθυμεί να κάνει την καταμέτρηση, ανοίγει στο ταμπλετ την εφαρμογή. «Σε 15 λεπτά πήραμε όλα τα στοιχεία από το 95% των  μετρητών του Καμηλαρίου» προσθέτει  ο  κ. Ορφανουδάκης, σημειώνοντας ότι όταν θα εγκατασταθούν τα έξυπνα υδρόμετρα σε όλο το Δήμο Φαιστού η εξοικονόμηση χρόνου θα είναι εντυπωσιακή.

ΤΑΜΠΛΕΤ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Όσον αφορά τώρα τις ενδείξεις, στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε τα υδρόμετρα που έχουν καταμετρηθεί με πράσινο χρώμα.

ΠΡΑΣΙΝΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΑ

Ενώ στην επόμενη φωτογραφία υπάρχουν κόκκινα και μπλε υδρόμετρα. Το κόκκινο με τους κλασματικούς αριθμούς πχ 2/3 σημαίνει ότι στο σημείο υπάρχουν τρία ρολόγια εκ των οποίων τα δύο παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση.

Ενώ όταν υπάρχει η ένδειξη με μπλε κλασματικό αριθμό, σημαίνει ότι η εφαρμογή βρίσκεται στη διαδικασία καταμέτρησης πχ 4/5, υπάρχουν 5 ρολόγια από τα ο ποία έχουν ληφθεί δεδομένα από τα 4 και απομένει ακόμα ένα για να πρασινίσει!

ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Ο κ. Ορφανουδάκης εξηγεί ότι η εφαρμογή παίρνει δεδομένα σε ακτίνα 200 μέτρων όταν δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια. «Στις Μοίρες ή το Τυμπάκι θα καταγράψει σε ακτίνα 200 μέτρων, στο Καμηλάρι για παράδειγμα ο υπάλληλος χρειάστηκε να κάνει τρεις στάσεις του ενός λεπτού για να καταμετρήσει 500 από τα 570 ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ. Από τα υπόλοιπα 70 , τα 40 είναι παλιάς τεχνολογίας και είχε και 30 εκτός εμβέλειας του συστήματος που τα έβγαλε κόκκινα, οπότε έπρεπε να πάει πιο κοντά για να γίνει η καταμέτρηση. Αυτό το θέμα πάντως θα λυθεί όταν θα μπουν οι κεραίες στα χωριά που έχουν έξυπνα υδρόμετρα και δεν θα χρειάζεται καν να πηγαίνει ο υπάλληλος για καταμέτρηση αφού τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτόματα στον κεντρικό πίνακα, με εξαίρεση βέβαια ένα μικρό ποσοστό που θα απαιτείται να πάει ο υπάλληλος».

Τρίμηνοι λογαριασμοί

Ο κ. Ορφανουδάκης εξηγεί επίσης ότι με τις νέες μετρήσεις τα δεδομένα έρχονται στον κεντρικό πίνακα. Ο υπάλληλος παίρνει την τελευταία ένδειξη του αναλογικού υδρόμετρου, κάνει υπολογισμό μέχρι και σήμερα για την κατανάλωση, ώστε να υπάρξει εκκαθάριση και να έρθουμε πλέον να καταμετρούμε σε πραγματικό χρόνο. Έτσι στις περιοχές που έχουν μπει έξυπνα υδρόμετρα , από αρχές του Μάρτη θα βγάζουμε ανά τρίμηνο λογαριασμούς, ενώ είμαστε στην διαδικασία, που έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να μας φτιάξουν ένα RF να μπορεί να πληρώνει ο καταναλωτής ηλεκτρονικά και επίσης θα δημιουργηθεί εφαρμογή όπου  ο καταναλωτής θα λαμβάνει μήνυμα για τον λογαριασμό του και θα μπορεί να μπαίνει μέσα να τον εκτυπώνει, θα μπορεί να ελέγχει την κατανάλωσή του και άλλες δυνατότητες που παρέχονται» μας είπε ο κ . Ορφανουδάκης.

 

της Σοφίας Πλουτινάκη