Να μην κλείσει το μοναδικό κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων της Κρήτης, που βρίσκεται στα Ανώγεια
Κοινοβουλευτική παρέμβαση από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ…
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την απόφαση της Κυβέρνησης ΝΔ να κλείσει το μοναδικό κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στην Περιφέρειά Κρήτης που λειτουργεί στα Ανώγεια από το 2000, με πρωτοβουλία των Τομεαρχών, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού και Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής Κατερίνας Νοτοπούλου, την συνυπογραφή του Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη και 15 ακόμη Βουλευτών.
«Άλλη μια κυβερνητική απόφαση που προκαλεί ανησυχία και αντιδράσεις» αναφέρει ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτή η τόσος σημαντική δομή, που έχει φιλοξενήσει και έχει καλύψει τις ανάγκες των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων δεν πρέπει να κλείσει. Ειδικά τώρα, με τις αυξημένες ροές που παρατηρούνται προς την Κρήτη. Ταυτόχρονα, η δημιουργία αισθήματος απομόνωσης και απώλειας που μπορεί να δημιουργηθεί σε αυτά τα παιδιά από την μετακίνηση σε νέο περιβάλλον, καθώς χωρίζονται από τον τόπο και τους ανθρώπους που γνωρίζουν, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής, ιδίως αν δεν υπάρχει η απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη.».
Με την Ερώτηση, επισημαίνεται η ανάγκη το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης μέσα από πόρους και προγράμματα που μπορεί να αξιοποιήσει και μέσα από την συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία, όχι μόνο διατηρώντας αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της υποστήριξης και ένταξης των παιδιών αυτών.
Καυτηριάζεται επίσης το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι απασχολούνταν στην Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107» του ΕΚΚΑ, αλλά και στην Τηλεφωνική Γραμμή του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) και ζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα:
1. Για ποιους λόγους κλείνει η εν λόγω δομή που επί χρόνια λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο;
2. Πώς συνεργάζεται το Υπουργείο με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία για την άμεση επίλυση του ζητήματος;
3. Έχουν φροντίσει να προετοιμαστούν ψυχολογικά τα παιδιά και να έχουν την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις που θα έχει μια μετακίνησή τους σε άλλες δομές, εάν δεν βρεθεί κάποια λύση;
4. Πώς σχεδιάζει το Υπουργείο να βελτιώσει τις συνθήκες φιλοξενίας και προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων;
5. Ποια είναι η στρατηγική του Υπουργείου για την ενίσχυση της ένταξης των ασυνόδευτων ανήλικων;