Ν. Βέττας (ΙΟΒΕ): Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2024 – Ο ρυθμός μεγέθυνσης είναι μεγαλύτερος από της υπόλοιπης Ευρώπης - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ν. Βέττας (ΙΟΒΕ): Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2024 – Ο ρυθμός μεγέθυνσης είναι μεγαλύτερος από της υπόλοιπης Ευρώπης

23 Απριλίου 2024 -

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2024, ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Update και τον δημοσιογράφο Χρήστο Παγώνη ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας με αφορμή την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι η ελληνική οικονομία θα έχει μία μεγέθυνση του ΑΕΠ στη χρονιά που διανύουμε ελάχιστα πάνω από 2%, λέμε 2,1% . Το ΑΕΠ είναι το σύνολο κατανάλωσης, επενδύσεων και του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας. Στην Ευρώπη η εκτίμηση της ΕΚΤ είναι για την ευρωζώνη ότι η αντίστοιχη ανάπτυξη θα είναι στο 0,6% φέτος.

»Είμαστε σημαντικά πάνω, αλλά είμαστε και σε πολύ διαφορετικό σημείο του κύκλου ανάπτυξης. Η Ελλάδα ξεκινάει από μια χαμηλή βάση, πέρασε μια δεκαετή κρίση, ταλαιπωρήθηκε πολύ μέσα στην κρίση της πανδημίας, από την κρίση ενέργειας, πιέζεται η κατανάλωση από τον πληθωρισμό, άρα ο ρυθμός μεγέθυνσης που εκτιμάμε είναι μεγαλύτερος από της υπόλοιπης Ευρώπης, είναι κατάτι μικρότερος από αυτό το οποίο νομίζαμε ότι θα είχαμε πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες. Έχουμε υποβιβάσει την εκτίμησή μας κατόπιν και των επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ».

Η απόκλιση προς τα κάτω αποδίδεται κατά τον κ. Βέττα στο εξωτερικό περιβάλλον «το οποίο είτε το κοιτάμε χρηματοοικονομικά είτε το κοιτάξουμε γεωπολιτικά, μαζεύονται σύννεφα τα οποία επιβαρύνουν και τις επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά επιβαρύνουν και το τι εξαγωγές μπορεί να κάνει η χώρα μας. Το δεύτερο είναι ότι τα πιο πρόσφατα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο θα θέλαμε όσον αφορά την πορεία των επενδύσεων.

»Οι επενδύσεις δηλαδή το 2023 έτρεξαν πιο αργά από τον φιλόδοξο στόχο που είχε βάλει η κυβέρνηση κι εν προκειμένω και για το 2024 η δική μας η εκτίμηση είναι ότι οι πάγιες επενδύσεις θα πρέπει να τρέξουν κοντά στο 10% ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ρυθμό μεγέθυνσης στο όριο του 2% ακριβώς γιατί η ιδιωτική κατανάλωση δεν θα μπορεί να τρέξει τόσο πολύ όσο παλαιότερα για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί ο πληθωρισμός παραμένει, μειωμένος αλλά παραμένει, υπολογίζουμε κατά μέσο όρο στο 3%. Και δεύτερον τα προγράμματα στήριξης για δημοσιονομικούς λόγους έχουν ένα όριο. Δεν θα μπορεί να στηριχθεί τόσο πολύ όσο στα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν και ειδικοί λόγοι[…]».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «αν η Ελλάδα δεν ήταν στο Ταμείο Ανάκαμψης θα υπήρχε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και το συνολικό κόστος χρηματοδότησης και από τους ιδιώτες θα ήταν χαμηλότερο. Άρα το Ταμείο Ανάκαμψης σηματοδοτεί ότι η Ευρώπη μας βάζει κάτω από μία ομπρέλα, μας βάζει κάτω από ένα κοινό σχέδιο[…]».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βέττα στο βίντεο που ακολουθεί

Πηγή ertnews.gr