Ν. Παπαθανάσης στο ΕΡΤΝews για ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Δάνεια ύψους 2,2, δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Οι προϋποθέσεις
Λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Prime και τον Ηλία Σιακαντάρη. Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2, δισ. ευρώ– με τη μόχλευση μέσα από το τραπεζικό σύστημα- με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και την περίμετρο δανεισμού τους. Είναι η πρώτη φορά που παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου με την επιδότηση του επιτοκίου.
Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «είναι ένα νέο προϊόν και είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα, διότι αυτό το συγκεκριμένο προϊόν παρέχει και εγγυήσεις. Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό διότι γίνεται στο δημόσιο διάλογο μια συζήτηση αν στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ο μικρομεσαίος, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας χρειάζεται μια εγγύηση για να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.
»Ερχόμαστε λοιπόν με αυτό το εργαλείο και θα εγγυηθούμε το 70 με 80% του δανείου του και ταυτόχρονα θα του δώσουμε και μια επιχορήγηση του επιτοκίου. Επομένως το συγκεκριμένο το Ταμείο Επιχειρηματικότητας έχει δύο άξονες. Ο ένας άξονας είναι το εγγυοδοτικό σκέλος όπου ερχόμαστε και εγγυούμαστε και ταυτόχρονα παίρνει και την επιδότηση. Και το δεύτερο είναι το μέρος της επιδότησης όπου το 40% είναι άτοκο και το 60% πάλι το επιδοτούμενο για τα πρώτα δύο χρόνια και στη συνέχεια το επιδοτούμε και με τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό».
Σχετικά με το πώς λειτουργεί ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε «υπέγραψαν δώδεκα τραπεζικά ιδρύματα. Επομένως οι συμπολίτες μας, οι επιχειρηματίες, μπορούν να πάνε σχεδόν σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα. Εμείς λοιπόν βάζουμε 500 εκατομμύρια και συνολικά τα δάνεια που θα συναφθούν ανέρχονται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μοχλεύονται με τα δικά μας χρήματα.
Και είναι επίσης σημαντικό ότι πλέον έχουμε απλοποιήσει λίγο τη διαδικασία για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον μικρομεσαίο επιχειρηματία[…] Μπορούμε λοιπόν να μπούμε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στο know your customer, να κάνουμε την αίτησή μας, να γίνει μια προαξιολόγηση για να μπορέσουμε πιο εύκολα να ανοίξουμε την πόρτα του τραπεζικού ιδρύματος. Εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διότι πέρασαν αρκετά δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια για να μπορούν να μπουν, να πάρουν δάνειο, να επιχειρήσουν, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
Επιπλέον πρόσθεσε ότι «θέλω να σας δώσω ένα στοιχείο γιατί έχει αξία το πώς βοηθάμε τις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Δώσαμε 45.000 δάνεια, εκ των οποίων το 75% αφορούν εταιρείες με προσωπικό κάτω των 10 ατόμων. Δηλαδή μιλάμε για επιχειρήσεις πολύ μικρές. Άρα το 75% των δανείων που έδωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα το 81% αφορούν επιχειρήσεις στο σύνολο που είναι ο τζίρος τους κάτω από 2.000.000 ευρώ.
Δηλαδή μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις. Και εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε διότι έχουμε πόρους από το Ταμείο ανάκαμψης, έρχεται και ένα νέο προϊόν από το Ταμείο Ανάκαμψης που πάλι θα δώσει εγγυήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι πάλι πόροι που βάζουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα είναι μια συνέχεια αυτού του προγράμματος, που θα δώσουν εγγυήσεις και πάλι για να μπορούν να ανοίξουν την πόρτα των τραπεζικών ιδρυμάτων[…] Είναι ένα εργαλείο, που ήρθε και με την αναθεώρηση.
»Και εδώ θα δώσουμε και πάλι εγγυήσεις. Διότι ξέρετε, το πιο δύσκολο για μία επιχείρηση είναι να εγγυηθεί. Όσο πιο μικρότερη είναι η απαίτηση της εγγύησης, τόσο πιο εύκολα έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό τομέα. Τρέχει ένα πρόγραμμα για την αγροτική επιχειρηματικότητα, όπου επιδοτούμε το 50% και είναι άτοκο[…]
Είναι 25.000 ευρώ. Αφορά τους αγρότες. Επιδοτούμε το 50% και για δύο χρόνια επιδοτούμε το σύνολο του δανείου αυτού.
Και βεβαίως να θυμίσω ότι δάνεια που είναι κάτω από 50.000 με το νέο εργαλείο, αυτό το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, δεν χρειάζονται εγγύηση, δεν απαιτούν εγγύηση. Επομένως, είναι μια προσπάθεια απλοποιεί τη διαδικασία».
«Η προσπάθειά μας θα είναι συνεχής, διότι θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο. Χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις διότι έχουμε πόρους και η ανάπτυξη απαιτεί περισσότερους επιχειρηματίες να μπορούν να επιχειρήσουν» δήλωσε ο ακόμα ο Νίκος Παπαθανάσης.
«Έχουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δίνει για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις επιτόκιο 0,35% και για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις 1%. Έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί πάνω από 4,7 δισ. σε δάνεια, το δανειακό σκέλος, συνολικές επενδύσεις 11 δισ. ευρώ και έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικά 17,8 δισ. ευρώ που μπορούμε να δώσουμε σε δάνεια. Επομένως, βλέπετε ότι έχουμε πολλά εργαλεία και επιθυμούμε να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να συνεχίζουμε να στηρίζουμε και τον μικρό επιχειρηματία αλλά και τη μεγάλη επιχείρηση» υπογράμμισε.
«Όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται η αγορά, τόσο πιο ανταγωνιστικά θα γίνονται και τα επιτόκια. Επομένως, αυτό το οποίο θέλουμε είναι να διευρυνθεί ακριβώς η δυνατότητα των επιχειρήσεων και να μπορούν να έχουν και μια διαπραγματευτική ισχύ κατ’ ουσίαν. Γι’ αυτό και βάλαμε και 12 τράπεζες. Ξέρετε, όσο πιο πολλά τραπεζικά ιδρύματα μπαίνουν σ αυτή τη διαδικασία, τόσο και τα επιτόκια θα είναι πιο ελκυστικά[ …] αλλά εκείνο το οποίο είναι σίγουρο είναι ότι εμείς ως πολιτεία έχουμε τα εργαλεία να μπορέσουμε να δώσουμε φθηνότερα δάνεια και με εγγύηση στον επιχειρηματικό κόσμο» κατέληξε.
Πηγή ertnews.gr