Ν. Παπανδρέου στο ΕΡΤNews: Το DNA της Ευρώπης είναι να είναι ειρηνική - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ν. Παπανδρέου στο ΕΡΤNews: Το DNA της Ευρώπης είναι να είναι ειρηνική

25 Απριλίου 2024 -

«Ήδη έχει ψηφιστεί να συζητηθεί στην επόμενη Βουλή το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας», επισήμανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου, ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, μιλώντας στην δημοσιογράφο και επικεφαλής των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου από το Στρασβούργο, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ανάλυσέ το» με τον Γιώργο Κουβαρά.

Πρόσθεσε δε, ακόμη: «Εμείς έχουμε τη Ρωσία και οι Φινλανδοί είναι σύμμαχοι τώρα γιατί έχουν και οι Φινλανδοί τη Ρωσία με σύνορα 2.000 χιλιόμετρα αφύλακτα. Οπότε, η νέα Ευρώπη, η Ευρώπη που θέλουμε εμείς, του οράματος και όχι του εφιάλτη που είναι κοντά μας, είναι αυτή που προτείνουν οι προοδευτικοί και οι συντηρητικοί μέχρι ενός σημείου. Μια Ευρώπη πιο ενωμένη. Και αυτό σημαίνει κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική (…)».

Αναφορικά με το πότε θα ανοίξει η συζήτηση καιι να γίνουν και βήματα για την υλοποίησή του ευρωστρατού, σημείωσε:

«Εδώ θα υπάρξουν αντιδράσεις. Πρωτίστως στη Γερμανία. Μην ξεχνάτε το DNA της Ευρώπης ήταν να είναι ειρηνική – αν υπάρχει ευρωστρατός, θα καταταγεί μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Έχουμε τη Frontex που δεν είναι ακριβώς στρατός, είναι μια βοήθεια στα σύνορα. Δεν ξέρουμε τι μορφή θα πάρει ο ευρωστρατός. Θα είναι η κάθε χώρα μόνη της; Θα είναι με στολή ευρωπαϊκή; Νομίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί τόσο εύκολα σε αυτό ακόμα. Θα έχουμε μια συγκέντρωση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων».

Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί Έλληνες ευρωβουλευτές έγιναν πρωτοσέλιδο για τους εντελώς λάθος λόγους, δηλαδή για σκάνδαλα, κι όχι για το έργο τους, και για το αν πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα μετρήσει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση για τους Έλληνες ευρωβουλευτές συνολικά, ο Νίκος Παπανδρέου υπογράμμισε:

«Ελπίζω ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν αυτούς που πιστεύουν πραγματικά μπορούν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε ένα φόρουμ, σε ένα χώρο διεθνές. Μπορούμε να σταθούμε με τους ξένους και με τους φίλους τους Κύπριους, μεταξύ άλλων, με τους με τους Γάλλους, Γερμανούς, Ισπανούς, Πορτογάλους; Αυτό πρέπει να σκεφτεί ο Έλληνας που θα ψηφίσει στις 9 Ιουνίου, αν αυτός είναι άξιος εκπρόσωπος της Ελλάδος, απλά. Αυτό είναι».

Αναφορικά με το γιατί η Ευρώπη δεν προχωρά να θεσμοθετήσει έναν κανονισμό, ούτως ώστε να είναι υποχρεωμένες οι φαρμακοβιομηχανίες να φτιάχνουν φάρμακα για τον παιδικό καρκίνο, σημείωσε:

«Είναι θέμα ιδεολογικό. Όσο και περίεργο να φαίνεται. Δηλαδή πώς θα επέμβουμε στην αγορά, όλοι θέλουνε τις λύσεις αυτές.

Άρα, η φιλική πλευρά είναι να αφήσουμε την αγορά ελεύθερη να τα βρούνε μόνοι τους. Όμως μόνη της η φαρμακοβιομηχανία δεν βγάζει χρήματα γιατί είναι καλός αλλά κακός για τον κάθε άνθρωπο. Είναι 35.000 παιδιά τον χρόνο, άρα σε αυτό το φάρμακο δεν “βγαίνει”.

Εμείς προτείναμε και ψηφίσαμε με πρόταση των δικών μας, κίνητρα στις φαρμακευτικές – δεν μπορούμε να τους δώσουμε εντολή γιατί αυτό είναι λίγο “ρώσικο” (…) Άρα αλλοιώνουμε την ελεύθερη αγορά υπέρ των παιδιών αυτών.

Το δεύτερο που ψηφίσαμε και δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι γιατί πρέπει να το αλλάξει και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα για να έρθει το καινούριο φάρμακο παίρνει δύο χρόνια. Μέχρι να εγκριθεί, αυτό πάει πιο γρήγορα. Έχουμε ψηφίσει ίσια πρόσβαση σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες με το πρόγραμμα υγείας. Αυτά είναι τα δύο θέματα».

Πηγή ertnews.gr