Μεξικό: Αλλαγή του τόπου συζήτησης της δικαστικής μεταρρύθμισης λόγω αντιδράσεων
Διαδηλωτές που αντιτίθενται στη δικαστική μεταρρύθμιση στο Μεξικό, εισέβαλαν χθες στη Γερουσία με σκοπό να σταματήσουν την επικείμενη έγκριση από της εκλογής δικαστών με λαϊκή ψήφο, ενώ οι γερουσιαστές θα μετακινηθούν σε εναλλακτικό χώρο για να συνεχίσουν τη νομοθετική συνεδρίαση.
Η μεξικανική Γερουσία ξεκίνησε τη συνεδρίαση εν μέσω διαμαρτυριών των εργαζομένων στο Δικαστικό Σώμα για την ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση με την οποία ο πρόεδρος, Andrés Manuel López Obrador, σκοπεύει από το 2025 να υπάρχουν λαϊκές εκλογές για δικαστές και το Ανώτατο Δικαστήριο.
Πριν από τη συζήτηση, εντάθηκαν και οι διαμαρτυρίες της Εθνικής Ένωσης Περιφερειακών και Επαρχιακών Δικαστών (Jufed), η οποία βρίσκεται σε απεργία εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες κατά της μεταρρύθμισης επειδή, όπως υποστηρίζουν, θα τερμάτιζε τη δικαστική καριέρα και θα επέτρεπε την παρέμβαση συμφερόντων στη δικαιοσύνη.
Από την πλευρά της, η γερουσιαστής Ernestina Godoy, του κυβερνώντος Κινήματος Εθνικής Αναγέννησης (Morena) υποστήριξε ότι “αυτή η μεταρρύθμιση είναι μια απάντηση στα ιστορικά αιτήματα που απαιτούν ένα δικαιότερο, πιο διαφανές και προσβάσιμο δικαστικό σύστημα“.
Εάν εγκριθεί η μεταρρύθμιση, θα υπάρξουν λαϊκές εκλογές για το δικαστικό σώμα από το 2025, ο αριθμός των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου θα μειωθεί από 11 σε εννέα και θα δημιουργηθεί ένα Πειθαρχικό Δικαστήριο για να τιμωρεί τους δικαστές που θεωρούνται διεφθαρμένοι.
Αν και η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι αυτό θα επιτρέψει στη Μορένα και στην κυβέρνηση της εκλεγμένης προέδρου, Κλαούντια Σέινμπαουμ, να επιβάλουν τους δικαστές τους ως υποψηφίους, ο γερουσιαστής Γκοντόι υποστήριξε ότι «η μεταρρύθμιση επιδιώκει την ανεξαρτησία και την αυτονομία του Δικαστικού Σώματος».
Η συζήτηση ξεκίνησε εν μέσω καταγγελιών από την αντιπολίτευση στο Μεξικό, η οποία κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγγελέων, ότι εκφοβίζει τους νομοθέτες για να εξασφαλίσουν 86 ψήφους, τα δύο τρίτα του συνόλου των 128, που είναι απαραίτητες για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Πηγή: EFE
Μετάφραση: Θανάσης Ρούντος
Πηγή ertnews.gr