Με ορίζοντα τη ΔΕΘ: Η δέσμη μέτρων για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και ο δημοσιονομικός χώρος έως το 2030
Με 23 δισεκατομμύρια θα χρηματοδοτηθεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο θα καλύψει την περίοδο έως το 2030 και ουσιαστικά θα αποτελέσει τη συνέχεια του Ταμείου Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται φέτος.
Επενδύσεις και μέτρα στήριξης την επόμενη τετραετία θα ενσωματωθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η φετινή ΔΕΘ είναι η τελευταία πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι θα αποτελέσει την ευκαιρία εκτός από τα μέτρα στήριξης που θα εφαρμοστούν εντός του 2027, να περιγραφούν και οι προτεραιότητες για το σύνολο της τετραετίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνονται οι υπολογισμοί για το πόσα χρήματα μπορούν να διατεθούν όχι μόνο μέσα στο 2027 αλλά για ολόκληρο το διάστημα έως το 2030.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, για το 2027 υπάρχει ένα ποσό της τάξεως των 1-1,3 δισ. ευρώ. Αυτό θα διατεθεί για μέτρα που θα τα αντιληφθούν οι πολίτες στις τσέπες τους εντός του επόμενου έτους.
Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στη στήριξη των μικρομεσαίων, θα υπάρξουν μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις κοντά στο 3% αλλά και παρεμβάσεις για το στεγαστικό.
Υπάρχει άλλο ένα δισ. ευρώ το οποίο επίσης θα φανεί μέσα στο 2027 στους πολίτες. Είναι ψηφισμένα μέτρα που όμως δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη στην πράξη.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που σημαίνει ότι από το 2027 θα πάρουν αύξηση όλοι οι συνταξιούχοι ή η νέα φορολογική κλίμακα φορολόγησης ενός εκατομμυρίου αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Η επέκταση της ρήτρας διαφυγής και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν προγράμματα 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2029 αρχής γενομένης από το 2027. Αυτό το ποσό μπορεί να σπάσει σε δύο ή τρεις χρονιές.
Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν συμφωνήσει ότι μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα στήριξης επιπλέον 1 δισ. ευρώ και για τη διετία 2029-2030.
Με αυτές τις τέσσερις δεξαμενές αλλά και με τα όποια επιπλέον ποσά προκύψουν από παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα προκύψει και το σύνολο του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για ολόκληρη την επόμενη τετραετία.
Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική έως το 2030, μετά και το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης έδωσε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας για την επόμενη 5ετία, ύψους 23 δις. ευρώ.
«Ενόψει, λοιπόν, και του προεκλογικού μας προγράμματος, το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, με ορίζοντα τις εκλογές του 2027, οφείλουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε για να θέσουμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποτέλεσμα πρωτίστως δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, με περισσότερο συντονισμό, θα βρεθούν στην “κορωνίδα” των κυβερνητικών προτεραιοτήτων», πρόσθεσε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να κατευθύνει περισσότερους πόρους στις επενδύσεις αντί για επιδόματα και κοινωνικές παροχές καθώς αυτές δημιουργούν σταθερή ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και υψηλότερα εισοδήματα όπως ανέφερε.
Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα συνδέεται άμεσα με την Εθνική Στρατηγική για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από: 20 Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων, 13 Περιφερειακά Προγράμματα και 4 Ειδικά Προγράμματα.
Ο Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι «είναι δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνικές υποδομές. Είναι έργα ύδρευσης, ψηφιακές υπηρεσίες, επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στην καινοτομία. Είναι στήριξη της επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων. Είναι παρεμβάσεις για τη στέγαση, το δημογραφικό, την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ανθεκτικότητα».
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης σχολίασε ότι «η σταθερή αύξηση των πόρων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι κρίσιμη και απαντά στο ερώτημα «μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, τι;», σε συνδυασμό και με τα νέα ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί δείχνει – και το δείχνει και η πρόβλεψη αυτό, για την ανάπτυξη του χρόνου – ποια είναι πραγματικά η δυναμική της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια».
Οι πόροι θα κατευθυνθούν κυρίως σε περιφέρειες και δήμους, εστιάζοντας στις υποδομές, την πολιτική προστασία, την κλιματική αλλαγή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή.
Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος, Ραλλού Αλεξοπούλου
Πηγή ertnews.gr



