Με γεμάτες τσέπες οι αγρότες πριν το Πάσχα – Πληρωμές 780 εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Με γεμάτες τσέπες οι αγρότες πριν το Πάσχα – Πληρωμές 780 εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

10 Μαΐου 2024 -

Σε πληρωμές προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη Μεγάλη Εβδομάδα, πιστώνοντας στους λογαριασμούς των δικαιούχων ποσό ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκατ. ευρώ και που αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενους αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μάλιστα τα ποσά που δόθηκαν ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες που υπήρχαν αφού οι πρώτοι υπολογισμοί έκαναν λόγο για ένα ποσό που θα έφτανε τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στις πληρωμές που έγιναν επεσήμανε πως είναι μία ακόμα απόδειξη της προσπάθειας που γίνεται για τη στήριξη των αγροτών. Μία προσπάθεια που όπως πρόσθεσε θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα καθώς σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης οι πληρωμές θα συνεχιστούν και μέσα στον Ιούνιο.

Επίσης, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Κρήτη tv, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στον έλεγχο των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ. Ήδη περί τα 7.000 έχουν πληρωθεί και περί τα 800 έχουν σταλεί στη δικαιοσύνη, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται. Ακόμη, ελέγχονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις από το 2014.

Ήδη πάντως στον ΟΠΕΚΕΠΕ προετοιμάζονται και για την επόμενη χρονιά επιδιώκοντας να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς που οδήγησε σε μεγάλη αναταραχή μεταξύ των αγροτών και πολλές γκρίνιες και διαμαρτυρίες και από την Κρήτη.

«Σήμερα έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό ακρίβειας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά θέλουμε ακόμα υψηλότερο. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να νοικοκυρέψουμε πλήρως τον Οργανισμό», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Θέλουμε να στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς. Να ακούμε και να επιλύουμε τα προβλήματά τους. Να υπάρχει συνεχής ροή χρημάτων και φυσικά να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού». Αυτούς τους στόχους έχει θέσει, μεταξύ άλλων, η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και σε αυτούς προσανατολίζεται, κάνοντας παράλληλα πράξη τις εξαγγελίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η νέα διοίκηση έχει ήδη βάλει τάξη στη λειτουργία του Οργανισμού, προσπαθώντας παράλληλα να έρθει κοντά στους παραγωγούς τόσο της Κρήτης όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας.» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Λευτέρης Ζερβός με αφορμή τις πληρωμές που έγιναν.

Στο επόμενο διάστημα ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ζερβός, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα επισκεφτεί περιοχές σε όλη τη χώρα και θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να αφουγκραστεί τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις προτάσεις τους, καθώς επίσης και για να τους ενημερώσει για τα νέα της σχέδια.

«Εμείς μπορεί να έχουμε μια τεχνοκρατική αντίληψη, όμως όταν αυτή “παντρευτεί” με τις προτάσεις των ανθρώπων που ζουν στην πράξη το πρόβλημα, τότε και μόνο τότε μπορούν να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Ζερβός, καταλήγοντας στο ότι «θα είμαστε δίπλα στους αγρότες με στόχο να πάμε μπροστά, και αυτό θα το δείχνουμε έμπρακτα».

Πάντως για τις πληρωμές που έγιναν πριν από το Πάσχα δεν έλειψαν και τα παράπονα καθώς όπως ανέφερε ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης υπήρξαν περικοπές που έφτασαν και το 50% σε αρκετούς παραγωγούς

Η εικόνα που ο ίδιος λαμβάνει από τους παραγωγούς με δενδρώδεις καλλιέργειες, στην Κρήτη, δείχνει περικοπές, σε σχέση με πέρσι πού ξεκινούν από 28% μέχρι και 50%. Για παράδειγμα λέει, πως όσοι ήταν σε οικολογικά σχήματα με δακοπαγίδες, βρέθηκαν μείον 28% περίπου, ενώ όσοι είναι σε άλλα οικολογικά σχήματα, υπέστησαν μεγαλύτερες περικοπές,

“Οι δε βιοκαλλιεργητές είναι τουλάχιστον 40% μείον από πέρσι”, συμπληρώνει.

Ανάλογες μειώσεις έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι και παραπέμπει σε νεότερα στοιχεία αμέσως μετά το Πάσχα, αναφορικά με τους παραγωγούς που και πάλι έμειναν απλήρωτοι.