Μ. Ανατολή: Οι διαπραγματευτές και το προσχέδιο – Στο Κάιρο κρίνεται η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Μ. Ανατολή: Οι διαπραγματευτές και το προσχέδιο – Στο Κάιρο κρίνεται η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

4 Μαΐου 2024 -

Η παγκόσμια κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εκεί όπου η Εβδομάδα των Παθών κρατά επτά ολόκληρους μήνες και οι ελπίδες να τελειώσει αυτός ο Γολγοθάς ενός ολόκληρου λαού εναποτίθενται στις συζητήσεις που γίνονται στο Κάιρο μεταξύ των εμπολέμων και εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Πηγή της Χαμάς υποστηρίζουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει ήδη εγκρίνει την πρώτη φάση της απελευθέρωσης των ομήρων. Το ίδιο μετέδωσε αργότερα και το Αl Jazeera. Ισραηλινά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία.

Σημείο κλειδί στις διαπραγματεύσεις είναι το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη επιχείρηση στη Ράφα, λέει η Χαμάς. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Τελ Αβίβ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει τελικά στην προγραμματισμένη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα κι αυτό είναι το κρίσιμο σημείο, καθώς η Χαμάς θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων μέσα σε 124 μέρες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις φάσεις της συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ μιλά για εκεχειρία για περιορισμένο διάστημα.

Το προσχέδιο της συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα

  • Πρώτη φάση – 40 ημέρες

Από 33 έως 128 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν.

Ο Ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από κάποιες περιοχές της Γάζας.

Επιστροφή Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα.

Απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων από Ισραηλινές φυλακές.

  • Δεύτερη φάση – 42 ημέρες

Απελευθέρωση και άλλων ζωντανών ομήρων.

Ενέργειες για μία βιώσιμη ηρεμία στη Γάζα.

  • Τρίτη φάση – 42 μέρες

Ανταλλαγή νεκρών και από τα δύο πλευρές.

Φυσικά, η ελπίδα είναι ότι μετά από αυτό το διάστημα των 142 ημερών, να γίνει μία μόνιμη εκεχειρία ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας.

Στο Κάιρο κρίνεται η εκεχειρία στη Γάζα: Συνομιλίες με συμμετοχή του διευθυντή του CIA – Ενδείξεις υποχώρησης από τη Χαμάς

Η ελπίδα ότι οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν στη Γάζα έστω για λίγους μήνες είναι διάχυτη στη Μέση Ανατολή. Καθώς η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτανε στο Κάιρο για τις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, αραβικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έγραφαν ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να πει το «ναι» στην κατάπαυση του πυρός. Στις συνομιλίες συμμετέχει και ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

«Έχουν γίνει συμβιβασμοί» φέρεται να έχει δηλώσει στέλεχος της Χαμάς. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί ο αριθμός των ομήρων και των κρατουμένων που θα ανταλλαγούν και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει εγγυήσεις ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν πλήρως από τη Γάζα, αφότου ολοκληρωθούν με επιτυχία οι τρεις φάσεις της συμφωνίας. Αυτήν τη δέσμευση έχει απορρίψει επανειλημμένως το Τελ Αβίβ.

Νωρίτερα η Wall Street Journal έγραφε ότι το Ισραήλ έχει δώσει μία εβδομάδα διορία στη Χαμάς να συμφωνήσει σε κατάπαυση, διαφορετικά ο στρατός του θα μπει στη Ράφα. Σε κάθε περίπτωση Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν συμφωνούν να τελειώσει ο πόλεμος και ότι η χερσαία επιχείρηση στην πόλη θα γίνει.

Το Ισραήλ έχει ήδη ενημερώσει την Ουάσιγκτον για τα σχέδια απομάκρυνσης των αμάχων από τη Ράφα. Ο Λευκός Οίκος όμως φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη για τους κινδύνους που κρύβει αυτή η επιχείρηση για τους αθώους Παλαιστίνιους. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για νέα σφαγή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, που συνδέει το εμπάργκο που επέβαλε στο Ισραήλ με την κατάπαυση του πυρός, παροτρύνει και άλλες χώρες να τον ακολουθήσουν. «Αν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και επιτραπεί επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο στόχος θα έχει επιτευχθεί. Αυτή η κίνηση της Τουρκίας θα δώσει το παράδειγμα σε άλλες χώρες που νιώθουν άβολα με αυτήν την κατάσταση» τόνισε ο Ερντογάν.

Και ενώ η πλειοψηφία των αμάχων υποφέρει, ένοπλες ομάδες, μία εκ των οποίων φέρεται να συνδέεται με τη Χαμάς, λήστεψαν υποκαταστήματα της Τράπεζας της Παλαιστίνης στη Γάζα. Πήραν συνολικά 70 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη γαλλική Λε Μοντ.

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου | Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Πηγή ertnews.gr