«Λουκέτο» στα υποθηκοφυλακεία Μοιρών και Χερσονήσου – Παρέμβαση από το ΤΕΕ – ΤΑΚ στον Υπουργό Δικαιοσύνης
Έντονη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες έχει προκαλέσει η ανακοίνωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την απόφαση σύμφωνα με την οποία μπαίνει «λουκέτο» σε πολλά υποθηκοφυλακεία, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί η απαραίτητη ψηφιοποίηση των αρχείων. Κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες που είχαν υποθέσεις σε εξέλιξη βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια διοικητικά και πρακτικά εμπόδια, χωρίς καμία ενημέρωση για το πώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Παρέμβαση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα υποθηκοφυλακεία Μοιρών και Χερσονήσου, έκανε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης ΤΕΕ- ΤΑΚ.
Στην παρέμβαση αναφέρεται:
«Θέμα: Αναστολή λειτουργίας υποθηκοφυλακείων Χερσονήσου και Μοιρών.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων έχει διαχρονικά διασφαλίσει την ασφάλεια και τη διαφάνεια στις συναλλαγές ακινήτων, παίζοντας έναν κρίσιμο ρόλο τόσο για τους πολίτες όσο και για την οικονομία της χώρας.
Η απόφαση για το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κοινωνία της Κρήτης, καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες ψηφιοποίησης των αρχείων.
Ειδικότερα, είχε αναφερθεί πως μέχρι το τέλος του 2024, τα υποθηκοφυλακεία της χώρας θα σταματήσουν τη λειτουργία τους, αφού προηγουμένως ψηφιοποιηθούν τα συμβόλαια και τα λοιπά αρχεία που εκτείνονται πάνω από 150 χρόνια.
Όμως, παρά τις εξαγγελίες, η κοινωνία της Κρήτης βρέθηκε πρόσφατα μπροστά σε ένα αναπάντεχο και αιφνίδιο κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων Μοιρών και Χερσονήσου.
Το παράδοξο είναι ότι η ψηφιοποίηση των αρχείων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση για το πώς θα διεκπεραιωθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις και οι συναλλαγές.
Πρέπει να τονιστεί πως η απρόσμενη αυτή εξέλιξη έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Οι πολίτες που είχαν υποθέσεις σε εξέλιξη βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια διοικητικά και πρακτικά εμπόδια, χωρίς καμία ενημέρωση για το πώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το κλείσιμο αυτών των υποθηκοφυλακείων έρχεται σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ανησυχητική στασιμότητα, επηρεάζοντας όχι μόνο τις συναλλαγές αλλά και τη ροή της οικονομίας.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο Υποθηκοφυλακείο Καστελλίου, το οποίο βρίσκεται σε έναν από τους πιο ευάλωτους και σεισμόπληκτους δήμους της χώρας, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας.
Η λειτουργία του συγκεκριμένου υποθηκοφυλακείου είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες της περιοχής, δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων για την στεγαστική συνδρομή των σεισμόπληκτων είναι η 7η Απριλίου 2025.
Με το κλείσιμο του υποθηκοφυλακείου, οι σεισμόπληκτοι πολίτες δεν μπορούν να υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την δυνατότητα αποκατάστασής τους και την εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας αποζημίωσης. Είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσωρινή λειτουργία των υποθηκοφυλακείων μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων τους.
Η καθυστέρηση ή η διακοπή των υπηρεσιών αυτών δημιουργεί χάος και αβεβαιότητα, καθώς οι συναλλαγές ακινήτων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια. Επιπλέον, το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων στερεί στους πολίτες τη δυνατότητα προστασίας των δικαιωμάτων τους, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση και απογοήτευση. Προτείνουμε την άμεση αναζήτηση εναλλακτικών προσεγγίσεων που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων έως ότου ολοκληρωθεί η πλήρης ψηφιοποίηση των αρχείων. Επιπλέον, είναι κρίσιμο να εξεταστεί ένα πλάνο για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποτροπή σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την εξεύρεσηλύσης και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, αποφεύγοντας σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία».