Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Γόρτυνας: Ο Δήμος είναι αρκετά πίσω στο σοβαρό θέμα των λυμάτων – Αναζητούνται λύσεις για το Νερό στον Δήμο Γόρτυνας
Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Γόρτυνας σήμερα Τετάρτη στο δημοτικό Μέγαρο των Αγίων Δέκα.
Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν σοβαρά θέματα, μεταξύ των οποίων το σοβαρό θεμα της δημόσιας υγείας στο δήμο Γόρτυνας και το θέμα της λειψυδρίας που απασχολεί την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής.
Για τη Δημόσια Υγεία
Θανάσης Παπανικολαου, επικεφαλής αντιπολίτευσης
Με τίτλο «Πρόβλημα δημόσιας υγείας σε Μεγάλη Βρύση, Άνω Μούλια, Αγία βάρβαρα, Βαγιωνιά και άλλους οικισμούς».
Δεν υπάρχει όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Γόρτυνας βιολογικός στους προαναφερθέντες οικισμούς.
Αυτό οδηγεί σε μόλυνση περιβάλλοντος και σύμφωνα με τους δημότες της Γόρτυνας δημιουργείται αποπνικτική δυσοσμία κι άλλα προβλήματα. Σπανίως δε η δημοτική αρχή προχώρησε σε απόφραξη των φρεατίων προκειμένου να αποφευχθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα.
Επίσης παρατηρείται, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολαου, ότι στα δίκτυα των ομβρίων συνδέουν παράνομα ορισμένοι δημότες τους αγωγούς των λυμάτων τους.
Τέλος στο ερώτημα ανέφερε γιατί τόσα χρόνια ο δημος δεν έχει κάνει κάτι για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και να αποφύγει τα δυσβάστακτα πρόστιμα τα οποία θα έρθουν στο δήμο επειδή δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν εδώ και χρόνια τεθεί.
Δήμαρχος Μιχάλης Κοκολάκης
Στο ίδιο σας το ερώτημα αναφέρετε ότι υπάρχουν δίκτυα ομβρίων, αποφράξεις, και δίκτυα αποχέτευσης. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί στο ίδιο ερώτημα να υπάρχει και η αμφισβήτηση της ύπαρξης τους.
Αν κάποιος δημότης έχει συνδέσει παράνομα δεν άπτεται εντός των καθηκόντων του Δήμου Γόρτυνας να περιορίσει μόνος του την παρανομία. Ας έρθουν οι πρόεδροι να φτιάξουμε μια επιτροπή περιφρούρησης και περιορισμού της παρανομίας.
Στην Αγία Βαρβαρα υπάρχει βιολογικού και έχει τεθεί σε λειτουργία χρόνια τώρα. Η μελέτη είχε γίνει από τον ΟΑΝΑΚ πολλά χρόνια πριν οπότε έκτοτε έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ορισμένες φορές υπολειτουργεί.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος έκανε μια εκτενή αναφορά σε μελέτες που τρέχουν για να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να δοθεί λύση στα εν λόγω προβλήματα. Επι της ουσίας έχουν γίνει 7 αναθέσεις για μελέτες ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες.
«Δεν νοείται το 2024 να μην έχουμε καλυμμένο όλο το δήμο» δήλωσε κλείνοντας το θέμα ο Δήμαρχος Μιχάλης Κοκολάκης.
Κατά τον κ. Παπανικολάου λόγω ολιγωρίας ορισμένες μελέτες που είχαν ξεκινήσει από το παρελθόν δεν προχώρησαν.
Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν ο Δημος Γόρτυνας είναι αρκετά πίσω στο σοβαρό θέμα των λυμάτων και στους βιολογικούς και σύμφωνα με τα όσα δηλώθηκαν η Δημοτική Ενότητα Ρούβα πολύ πίσω, η Δημοτική Ενότητα Γόρτυνας είναι πίσω και μάλιστα δεν είχε κανένα βιολογικό, ενώ η Ενότητα Κοφινα είναι πιο μπροστά από τις υπόλοιπες.
Για το θέμα του Νερού
Βαλεργάκης Αντώνης
Ερώτημα σχετικό με τη λειψυδρία και τις προτάσεις που έχει η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της λειψυδρίας της περιοχής.
Κρητικόπουλος Γιάννης
«Φέρτε προτάσεις» είπε απευθυνόμενος στο ερώτημα που σχετιζόταν με το νερό.
Να μπουν σταγόνες παντού, όσοι χρωστούν και δεν κάνουν διακανονισμό δεν θα ποτίζουν και οι υδρονομείς θα ανοίγουν και θα κλείνουν τα ρολόγια δήλωσε μεταξύ άλλων ως λύσεις για την άρδευση ο Αντιδημαρχος Γιάννης Κρητικόπουλος.
Όσον αφορά την ύδρευση μίλησε για πρόστιμα και αυστηροποίηση των μέτρων. Ωστόσο αυτή είναι μια διαδικασία στην οποία μπορεί να προσέλθει η αντιπολίτευση για να βοηθήσει δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιδημαρχος.