Λειψυδρία: Στη Μεσαρά το 51% των γεωτρήσεων της Κρήτης – “Σουρωτήρι” το νησί με 5349 γεωτρήσεις συνολικά
Και πως να μην υπάρχει πρόβλημα τέτοιας έκτασης με την έλλειψη νερού στις περιοχές του δήμου Γόρτυνας και του δήμου Φαιστού όταν το 51% από τις 5.000+ γεωτρήσεις της Κρήτης βρίσκεται σε αυτές τις περιοχές.
Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι χωρίς μικροφραγματα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, όλος ο σχεδιασμός τα χρόνια αυτά ήταν λάθος. Πώς περιμένουμε να μη στερέψει ο υδροφόρος ορίζοντας όταν επι δεκαετίες μόνο τον αποστράγγιζαν οι γεωτρήσεις που υπάρχουν…;
Ειναι επόμενο ότι μετά από τρεις χρονιές ανομβρίας, και με τα παραπάνω δεδομένα, ότι αυτο θα συνέβαινε.
Το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας, η έλλειψη υποδομών και δικτύων για τις ανάγκες αγροτών και ΤΟΕΒ σε άρδευση αλλά και για την ύδρευση στους Δήμους, έχει καταστήσει την Κρήτη κυριολεκτικά «σουρωτήρι» καθώς το παράρτημα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ) και ο προιστάμενός του Γιάννης Μιχαλάκης κατέγραψαν μία προς μία μέσα από μια μελέτη τον απίστευτο αριθμό των 5.349!! γεωτρήσεων.
Απο τους πίνακες το που παρουσιάστηκαν σήμερα, καταδεικνύεται εκτός των άλλων που βρίσκονται οι περισσότερες γεωτρήσεις και εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι την μεγαλύτερη ανάγκη για νερό από τους υπόγειους υδροφορείς έχει η ανατολική Κρήτη. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια σαφής εικόνα για όλες τις γεωτρήσεις που έχουν ανορυχθεί στο νησί αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που βγαίνουν μέσα από τη μελέτη όπως πόσες από αυτές είναι ιδιωτικές και πόσες χρησιμοποιούνται για άρδευση. Ειδικότερα:
Οι Γεωτρήσεις της ΚρήτηΧωρική και ποσοστιαία κατανομή γεωτρήσεων ανά δήμο .
Στον Δήμο Γόρτυνας εντοπίζεται το 21,5% των γεωτρήσεων της Κρήτης.
Ακολουθούν ο Δήμος Φαιστού (14,4%) και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων (8,2%).
Δηλαδή στη Μεσαρά όπως φαίνεται από τον παρακάτω χάρτη του Ε.Α.Γ.Μ.Ε εντοπίζεται το 52% των υδρογεωτρήσεων της Κρήτης! Στο Μαλεβίζι το 6,3% του συνόλου, Μινώα Πεδιάδας 5,6%, Ηράκλειο 6,4% Αρχανών Αστερουσίων 8,2%, Χερσόνησος 6,3%, Άγιος Νικόλαος 5,7%, Σητεία 5,8%, Ιεράπετρα 3,9% ενώ στον αντίποδα οι λιγότερες γεωτρήσεις μετρήθηκαν στα Χανιά 1,7% , στο Ρέθυμνο 4,3% ενώ υπάρχουν και άλλοι δήμοι στη Δυτική Κρήτη με ελάχιστες(βλέπε τον παρακάτω χάρτη):
Όσο αφορά ποιοι ανοίγουν γεωτρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι ιδιωτικές.
Χωρική και ποσοστιαία κατανομή ανά ιδιοκτησία.
Το 68,6% των υδρογεωτρήσεων είναι ιδιωτικές. Οι δημοτικές είναι 16,4% και οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν το 9,4%. Οι Τ.Ο.Ε.Β. διαχειρίζονται το 4,6% των γεωτρήσεων.
Το συντριπτικό ποσοστό και συγκεκριμένα το 79,4% των γεωτρήσεων χρησιμοποιείται για άρδευση.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική έρευνα που διεξήγαγε το ΕΑΓΜΕ καθώς καταδεικνύεται η μεγάλη ανάγκη για νερό για το οποίο χρειάζεται συνετή διαχείριση γιατί η χρονιά δεν εξελίσσεται καλά καθώς τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν μας κάνουν να αισιοδοξούμε αφού το νησί εξαρτάται από τις βροχές και το χιόνι που που τροφοδοτούν τους υπόγειους υδροφορείς . Και από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ανατολική Κρήτη.
Ο κ. Φασουλάς επεσήμανε επίσης ότι είναι μεγάλη αναγκαιότητα καλύτερης διαχείρισης του νερού, ειδικά στον αγροτικό τομέα, όπου εκπαίδευση στις καλλιέργειες ώστε να απαιτούν λιγότερο νερό, λιγότερη σπατάλη και εξέταση λύσεων με αφαλάτωση ειδικά σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Η ευθύνη της πολιτείας
Φυσικά μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι κατά τόπους υπεύθυνοι όλα αυτά τα χρόνια. Τούτο γιατί φαίνεται από όλα τα προαναφερθέντα ότι ο σχεδιασμός ήταν μηδενικός και δεν υπήρχε καμία μέριμνα να διασφαλιστεί το μεγαλύτερο αγαθό που έχει δοθεί στον πλανήτη.
Αμεσα να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα
Άμεσα πρέπει οι φορείς, οι οποίοι έχουν κηρύξει τους δήμους αυτούς σε έκτακτη ανάγκη λόγω της εκτεταμένης λειψυδρίας, να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να λάβουν δράσεις.
Διαρκώς ζητούν από τους κατά καιρούς υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όταν αυτοί βρίσκονται εδώ, να προβούν σε χρηματοδοτήσεις έργων για τη λύση του προβλήματος, όμως φωνή βοώντος εν τη ερήμω…
Πάντως πρέπει να προβούν σε έκτακτα μέτρα όχι μόνο περιορισμού της κατανάλωσης αλλά και σε πιέσεις σε περιφέρεια και υπουργεία ώστε να τους επιτρέψουν τουλάχιστον – εφόσον εώς τώρα δεν τα χρηματοδοτούν αυτοί – να μπορέσουν να λάβουν οι ίδιοι δράση καθώς το πρόβλημα μόνο εντείνεται χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ…
Με πληροφορίες από το ekriti.gr