Λευτέρης Καρχιμάκης: Η Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι αποκλεισμένη από την Ρευστότητα
Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η ακρίβεια είναι εδώ και χρόνια παρούσα και η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να πάρει γενναίες αποφάσεις για το κεντρικό πρόβλημα της χώρας.
Όση γενναιότητα λείπει από την κυβέρνηση να περιορίσει το μηνιαίο κόστος ζωής από το μέσο νοικοκυριό, τόση φαίνεται ότι είναι η ζέση η οποία δείχνει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες επιχειρήσεις «φιλικές» προς αυτήν. Όπως ανέφερε το δημοσίευμα του Politico η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διερευνά πιθανές
παρατυπίες με τον τρόπο κατανομής των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η ανεξάρτητη Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνεται ότι ύστερα από παραγγελία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), πραγματοποίησε έφοδο στους τρεις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους καθώς και σε εταιρείες πληροφορικής.
Η κυβέρνηση έμεινε άπραγη στα «τεχνάσματα» μεγάλων εταιρειών όπου συμπράττοντας, δημιούργησαν ένα είδος «cartel». Απόδειξη ήταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των διαγωνισμών του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα διεξάγονται με μόνο μία προσφορά.
Την ώρα που το συνολικό κεφάλαιο του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα είναι πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι αποκλεισμένη από την ρευστότητα.
Την ίδια ώρα οι πόρτες των τραπεζών για δάνεια είναι ερμητικά κλειστές. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (Financing SMEs and Entrepreneurs 2024: An OECD Scoreboard) το μερίδιο δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το συνολικό δανεισμό των τραπεζών βρίσκεται σε συνεχή κάθοδο, με το ποσοστό των επιτοκίων να είναι όλο και πιο αυξημένο.
Η κυβέρνηση δεν στηρίζει την παραγωγική δύναμη που μπορεί να αναπτύξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάρη στις νέες τεχνολογίες. Αντί να προωθήσει την εγχώρια παραγωγή η Ν.Δ. ηθελημένα ή μη την οδηγεί στον μαρασμό, ανοίγοντας την «κάνουλα» των χρημάτων μόνο σε λίγους και «πιστούς». Η κυβέρνηση πιστή στο δόγμα της έκθεσης
Πισσαρίδη, αδιαφορεί για τον επιχειρηματία που η άνοδος των τιμών των αγαθών έχει κάνει την κερδοφορία της επιχείρησής τους καθημερινό αγώνα.
Απέναντι σε αυτήν την πολιτική φιλοσοφία είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτικές των προοδευτικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζουν αυστηρότερους κανόνες για τα κονδύλια της Ε.Ε, με διασφάλιση της διαφάνειας του διαμοιρασμού του δημοσίου χρήματος.
Ο κόσμος της εργασίας και της επιχειρηματικότητας σε όλη την Ευρώπη αλλάζει. Το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα καθορίσει ποιο παραγωγικό μοντέλο θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρότυπο με το οποίο θα διανεμηθούν τα χρήματα για την παραγωγή και με ποιους όρους. Στόχος πρέπει να είναι ένας: η οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μοντέλου κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.
Με την προσθήκη και των νέων τεχνολογιών, η Ελλάδα μπορεί να βάλει τις βάσεις για μια ανθεκτική, βιώσιμη και δίκαιη οικονομία που θα προσφέρει ποιοτικές θέσεις εργασίας και δυνατότητες ισχυρής πρωτογενής και βιομηχανικής παραγωγής. Το μοντέλο των λίγων έβλαψε την ελληνική κοινωνία. Η συμμετοχή των πολλών θα δώσει την απάντηση στην κυβερνητική πολιτική της ολιγαρχίας.
Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης
Υπ. Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διαχείρισης Κρίσεων, Παν. Leiden, Ολλανδία