Λ. Αυγενάκης: Με τα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια ανοίγουμε δρόμους προόδου για τους παραγωγούς μας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Λ. Αυγενάκης: Με τα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια ανοίγουμε δρόμους προόδου για τους παραγωγούς μας

1 Μαΐου 2024 -

Την απόφαση να δημιουργήσει Αγροτικό Τμήμα έλαβε και το Επιμελητήριο Αχαΐας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, στο οποίο μετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης από το Λουξεμβούργο, που βρισκόταν, ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ήδη, στη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων προχωρούν 45 επιμελητήρια, με τα 22 εξ αυτών να έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες, μετά από απόφαση του διοικητικού τους συμβουλίου.

Πρόκειται για τα εξής: Εμπορικό & Βιομηχανικό Αθηνών, Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, Εμπορικό & Βιομηχανικό Πειραιώς, Επαγγελματικό Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας,  Αχαΐας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κορινθίας, Λάρισας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Χανίων και Χίου.

Επίσης, 23 επιμελητήρια είναι θετικά ως προς τη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις διαδικασίες. Πρόκειται για το Βιοτεχνικό Αθηνών, Εμπορικό & Βιομηχανικό Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Ροδόπης, Αρκαδίας, ‘Αρτας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηλείας, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Ξάνθης, Ρεθύμνης, Σάμου και Φθιώτιδας.

Μη ενεργοποιημένα έως αυτή την ώρα ως προς το ενδεχόμενο σύστασης Αγροτικού Τμήματος είναι πέντε Επιμελητήρια.

Υπενθυμίζεται ότι, με το ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ν. 5087/2024), θεσμοθετήθηκε, μεταξύ άλλων, μία σειρά διατάξεων που αφορούν στην ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, καθώς και στη σύσταση, λειτουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών (άρθρα 50-53). Το μητρώο αγροτών θα διασυνδέεται με το αντίστοιχο μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, παρεμβαίνοντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ευχαρίστησε τον πρόεδρό του, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, για την πρωτοβουλία και τόνισε: «Αξιοποιώντας τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων, θέλουμε να εντάξουμε στο θεσμικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τμήματα, δίνοντας πρόσβαση στα οφέλη μίας ήδη οργανωμένης δομής στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα».

Αναφερόμενος στη σύσταση Μητρώου Αγροτών, εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους κατ’ επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε, το Μητρώο, το οποίο θα το διαχειρίζονται τα Επιμελητήρια, αλλά θα ανήκει στο ΥΠΑΑΤ, θα έχει διασύνδεση και με το ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων). «Θέλουμε μέσα από αυτόν τον μηχανισμό να ξέρουμε περισσότερα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ώστε να αναπτύξουμε στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και πολιτικές, προς όφελος των παραγωγών μας».

Ο ΥπΑΑΤ κατέληξε, λέγοντας ότι ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των Επιμελητηρίων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αυτή την πρωτοβουλία του ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και προοπτικής για τους Έλληνες παραγωγούς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτων Μαρλαφέκας, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εδώ και 10 χρόνια περίπου, πολλά Επιμελητήρια της επαρχίας, που έχουν επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής, ζητούσαμε να μπορούμε να κάνουμε Αγροτικά Τμήματα και αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι, μέσα από τα Επιμελητήρια, θα μπορούσε να ξεκινήσει μία διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Με μεγάλη ικανοποίηση, αποδεχθήκαμε την πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και αμέσως την υιοθετήσαμε στο Επιμελητήριο Αχαΐας με τη δημιουργία Αγροτικού Τμήματος. Τα Επιμελητήρια είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν οικονομική δραστηριότητα».

Πηγή ertnews.gr