Κύπρος: Δύο γυναίκες στη φυλακή για σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα
Μια εξόχως σημαντική απόφαση στον αγώνα για τερματισμό του σφετερισμού των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα έλαβε τοΚακουργιοδικείο Λευκωσίας καταδικάζοντας δύο γυναίκες από την Ουγγαρία σε φυλάκιση, λόγω της συμμετοχής τους σε «εταιρεία» η οποία έκτιζε και πωλούσε παράνομα ακίνητα σε τρία κατεχόμενα χωριά. Οι δύο γυναίκες, μια 61χρονη αισθητικός η οποία καταδικάστηκε σε 2.5 χρόνια φυλάκιση και μια 54χρονη κομμώτρια η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών, αμφότερες χωρίς αναστολή, λειτουργούσαν ως μεσίτριες για τις παράνομες πωλήσεις.
Το τριμελές Δικαστήριο στην απόφασή του έστειλε και πολιτικά μηνύματα κάνοντας αναφορά στον κίνδυνο δημιουργίας περαιτέρω παράνομων τετελεσμένων για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των εκτοπισθέντων Ελληνοκυπρίων. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο δικηγόρος της πρώτης καταδικασθείσας, η πελάτης του είναι πρόθυμη να καταθέσει εναντίον του διευθυντή της παράνομης εταιρείας στα κατεχόμενα, υπό την επωνυμία Cyprus Construction, για λογαριασμό της οποίας εργάζονταν οι δύο Ουγγαρέζες και εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης. Το Δικαστήριο υπογράμμισε την έξαρση τέτοιας φύσης αδικημάτων κάτι που όπως τόνισε αποτελεί πρόσθετο λόγο για αντιμετώπιση του θέματος με αποτρεπτικές ποινές.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, από την τουρκική εισβολή το 1974 κατέχεται από την Τουρκία μεγάλο μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δύναται να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στο σύνολο των περιοχών της. Αυτό, ωστόσο, υπογράμμισαν οι τρεις δικαστές δεν ακυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της στο σύνολο της χώρας.
Ανταπόκριση – Λευκωσία: Κωστής Κωνσταντίνου
Πηγή ertnews.gr