Κυνικός ο διακινητής «Σκορπιός» στο BBC – «Δικό σου λάθος να πεθάνεις, δεν λέει ο Θεός μπες στη βάρκα» - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Κυνικός ο διακινητής «Σκορπιός» στο BBC – «Δικό σου λάθος να πεθάνεις, δεν λέει ο Θεός μπες στη βάρκα»

14 Μαΐου 2024 -

Ένας από τους πιο διαβόητους διακινητές ανθρώπων της Ευρώπης εντοπίστηκε από δυο δημοσιογράφους του BBC και χάρη στα στοιχεία της έρευνας του βρετανικού δικτύου συνελήφθη στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Πρόκειται για τον Μπαρζάν Ματζίντ, με το ψευδώνυμο «Σκορπιός». Για αρκετά χρόνια, αυτός και η συμμορία του συμμετείχαν σε διακίνηση μεταναστων.

Ανταπόκριση-ΕΡΤ: Ευδοξία Λυμπέρη

O Μπαρζάν Ματζίντ συνελήφθη το πρωί της Κυριακής έξω από το σπίτι του στην κουρδική περιοχή του Ιράκ.
Ο διαβόητος διακινητής καταζητούνταν εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη Γαλλία και το Βέλγιο και διέφευγε για χρόνια τη σύλληψη. Τον «Σκορπιό» εντόπισε μετά από έρευνα το BBC και κατάφερε να του πάρει συνέντευξη σε εμπορικό κέντρο στην πόλη όπου συνελήφθη.
O Ματζίντ είχε μπει ο ίδιος λαθραία στην Αγγλία το 2006 και έμενε στο Νότιγχαμ, αλλά μετά απελάθηκε πίσω στο Ιράκ έπειτα από καταδίκη με κατηγορίες για ναρκωτικά και όπλα.

Αγνοούνταν από τον Νοέμβριο του 2022, όταν δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο στο Βέλγιο και καταδικάστηκε για αδικήματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Ο Ματζίντ είχε ομολογήσει ότι μπορεί να έχει μεταφέρει έως και 10.000 ανθρώπους καθώς δεν τους μετρούσε, όπως είπε, ενώ είχε φανεί κυνικός για τους θανάτους μεταναστών, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «μερικές φορές είναι δικό σου λάθος να πεθάνεις» και συμπλήρωσε «ο Θεός δεν λέει ποτέ πήγαινε και μπες στη βάρκα».

Αυτές οι δηλώσεις του και όλα όσα είπε στη συνέντευξή του στο BBC, θα μετρήσουν στη δίκη που θα ακολουθήσει όταν έρθει στην Αγγλία.

Σχετική είδηση: Το BBC εντόπισε στο Ιράκ τον πλέον καταζητούμενο διακινητή μεταναστών στην Ευρώπη, «Σκορπιό»

Πηγή ertnews.gr